Kultúra
Mindent vitt a Deskavaary zenekar a III. Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutató Fesztiválon

Egy furcsa év fura tehetségkutatója lett a III. Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutató Fesztivál. A Peron Music Alapítvány és a vajdasági Phrenia zenekar által szervezett rendezvény a jelenlegi szabályozások miatt egy időben, két helyszínen került megrendezésre. A vajdasági bandák Zentán, a magyarországi zenekarok Tatán, a Peron Tehetségközpontban mutatkoztak be a kamerának. Az elkészült felvételeket a négytagú zsűri online hallgatta meg, és egy online megbeszélés után született meg a döntés. Hogy a program teljesen kerek legyen, egy online eredményhirdetés zárta a különös eseményt.

A vajdasági fordulóban ezúttal a Deskavaary zenekar vitt mindent. Ők nyerték meg sok díj mellett azt a lehetőséget, hogy a Kárpát-medence 25 legjobb feltörekvő zenekarával versenghetnek az Öröm a zene döntőjében a fődíjért.

A szakmai zsűri a hangszeres tudás, a dalszöveg, az egyediség, egyedi törekvérek, és az összkép alapján döntött. A szakmai zsűriben ezúttal Gajda Ferenc (a CityRocks főszervezője, zenész), Matláry Miklós (a Nevergreen zenekar billentyűse), Kőműves Árpád (a House Of The Tississippi Blues klub koncertszervezője) és a zsűri elnöke, Bodnár Tibor zenész (Ladánybene 27 zenekar) foglalt helyet.

Első helyezett lett a vajdasági Deskavaary együttes, amely a világ legelső plank-punk zenekarának nevezi magát. A formáció hivatalosan 2019 novembere óta létezik. A Deskavaary - valamilyen szinten - népi hangszerekkel próbál alkotni - kicsit sem népzenét. A produkció egyediségéhez leginkább az "alap" felállástól (két villany-, egy basszusgitár, dob, ének) elütő - hegedű- és harmonika hangszíne -, valamint a tagok különböző szubkultúrákhoz való kötődése járul hozzá.

A fesztivál második helyezettje a budapesti Ossó Balázs lett, s a harmadik díj is a magyar fővárosba került, amit a HCKRY együttes vitt el.

A díjazott előadók a fődíjon túl fellépési lehetőségeket nyertek a Kanizsfeszten, video és hanganyag készítést, greenbox videózást, részvételi lehetőséget a 2. Zenemánia táborban és a 25. Peron Tehetségkutató Fesztiválon.

A legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Újfalusi Gábor díjat Sihelnik Alex, a Deskavaary zenekar dobosa kapta.

- Minden csapatot arra ösztönzünk, hogy minél több tehetségkutatón vegyenek részt, hiszen ezzel sok-sok próbatételt és élményt, gyakorlási lehetőséget és visszajelzést lehet szerezni – emelte ki Bodnár Tibor, a zsűri elnöke.

Pap Tibor, a Peron Music Alapítvány elnöke örömmel nyugtázta, hogy sikerült ezt a különleges eseményt megvalósítani:

- Úgy látszik, hogy nekünk sok-sok utat kell kitaposni. Most például az első online tehetségkutató fesztivált kellett megszerveznünk. Szeretjük a kihívásokat, de reméljük, jövőre már visszatérhetünk a Vajdaságba.

A szervezők a döntő előadóinak videó anyagát a Peron Music Alapítvány FB oldalán, és a Peron Music Youtube csatornáján teszik közzé.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pénteken délután tartották meg a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában a III. Hatetudnád… Népművészeti Tábor gálaműsorát és a kézműves kiállítását. A népszerű gyermektábort harmadik alkalommal szervezték meg, s a községből több mint száz résztvevője volt. Az egész héten át zajló táncoktatás és...
2021. JÚLIUS 24.
[ 6:19 ]
A Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület a Csűrdöngölő Kulturális Egyesülettel közösen, és a Hagyományok Háza szakmai támogatásával 2021-ben ismét megrendezi a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivált. (A fesztivál időpontja: szeptember 9–12.) A fesztivál célja a Kárpát-medencéből származó népmesei...
2021. JÚLIUS 23.
[ 11:11 ]
Fenyő Miklós lesz az egyik sztárvendége a szabadkai városnapi programsorozatnak. A rock and roll magyar királya szeptember 2-án lép majd fel, tette közzé az információt közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke. Koncertjén a Fenyő Gyöngye zenekar és a Csacska Macska vokál...
2021. JÚLIUS 22.
[ 14:34 ]
Beolvasás folyamatban