Kultúra
Mindent vitt a Deskavaary zenekar a III. Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutató Fesztiválon

Egy furcsa év fura tehetségkutatója lett a III. Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutató Fesztivál. A Peron Music Alapítvány és a vajdasági Phrenia zenekar által szervezett rendezvény a jelenlegi szabályozások miatt egy időben, két helyszínen került megrendezésre. A vajdasági bandák Zentán, a magyarországi zenekarok Tatán, a Peron Tehetségközpontban mutatkoztak be a kamerának. Az elkészült felvételeket a négytagú zsűri online hallgatta meg, és egy online megbeszélés után született meg a döntés. Hogy a program teljesen kerek legyen, egy online eredményhirdetés zárta a különös eseményt.

A vajdasági fordulóban ezúttal a Deskavaary zenekar vitt mindent. Ők nyerték meg sok díj mellett azt a lehetőséget, hogy a Kárpát-medence 25 legjobb feltörekvő zenekarával versenghetnek az Öröm a zene döntőjében a fődíjért.

A szakmai zsűri a hangszeres tudás, a dalszöveg, az egyediség, egyedi törekvérek, és az összkép alapján döntött. A szakmai zsűriben ezúttal Gajda Ferenc (a CityRocks főszervezője, zenész), Matláry Miklós (a Nevergreen zenekar billentyűse), Kőműves Árpád (a House Of The Tississippi Blues klub koncertszervezője) és a zsűri elnöke, Bodnár Tibor zenész (Ladánybene 27 zenekar) foglalt helyet.

Első helyezett lett a vajdasági Deskavaary együttes, amely a világ legelső plank-punk zenekarának nevezi magát. A formáció hivatalosan 2019 novembere óta létezik. A Deskavaary - valamilyen szinten - népi hangszerekkel próbál alkotni - kicsit sem népzenét. A produkció egyediségéhez leginkább az "alap" felállástól (két villany-, egy basszusgitár, dob, ének) elütő - hegedű- és harmonika hangszíne -, valamint a tagok különböző szubkultúrákhoz való kötődése járul hozzá.

A fesztivál második helyezettje a budapesti Ossó Balázs lett, s a harmadik díj is a magyar fővárosba került, amit a HCKRY együttes vitt el.

A díjazott előadók a fődíjon túl fellépési lehetőségeket nyertek a Kanizsfeszten, video és hanganyag készítést, greenbox videózást, részvételi lehetőséget a 2. Zenemánia táborban és a 25. Peron Tehetségkutató Fesztiválon.

A legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Újfalusi Gábor díjat Sihelnik Alex, a Deskavaary zenekar dobosa kapta.

- Minden csapatot arra ösztönzünk, hogy minél több tehetségkutatón vegyenek részt, hiszen ezzel sok-sok próbatételt és élményt, gyakorlási lehetőséget és visszajelzést lehet szerezni – emelte ki Bodnár Tibor, a zsűri elnöke.

Pap Tibor, a Peron Music Alapítvány elnöke örömmel nyugtázta, hogy sikerült ezt a különleges eseményt megvalósítani:

- Úgy látszik, hogy nekünk sok-sok utat kell kitaposni. Most például az első online tehetségkutató fesztivált kellett megszerveznünk. Szeretjük a kihívásokat, de reméljük, jövőre már visszatérhetünk a Vajdaságba.

A szervezők a döntő előadóinak videó anyagát a Peron Music Alapítvány FB oldalán, és a Peron Music Youtube csatornáján teszik közzé.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Sváby Lajos festőművész - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 14.
[ 5:47 ]
Sharon Stone emlékiratain dolgozik - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 12.
[ 19:28 ]
Dombrovszky Linda Pilátus című filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba - közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn az MTI-vel. A Szabó Magda azonos című regénye alapján készült tévéfilm...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 6:13 ]
Életének 72. évében elhunyt Bogdán László (1948. március 8.–2020. augusztus 10.) költő, író, újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A sepsiszentgyörgyi irodalmár rendszeresen közölt verseket, novellákat, kritikai írásokat, műfordításokat és publicisztikát heti- és napilapokban, irodalmi folyóiratokban....
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 20:30 ]
Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előbemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban. "A musical 1937-ben indul, amikor Puskás Öcsit a Kispest 10 évesen leigazolta, és 1960-ban zárul, amikor a Real...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 13:23 ]
Beolvasás folyamatban