Kultúra
Ada: Ötvenéves a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok

Ötvenéves jubileumát ünnepelte a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozata, amelyet a járványhelyzet miatt idén a megszokottnál szerényebb körülmények között szerveztek meg.

A nyelvművelő napok keretében ma délelőtt tartották meg Szarvas Gábor mellszobrának ünnepélyes megkoszorúzását, amelynek alkalmából mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott köszöntőt, kiemelve, anyanyelvi és nemzeti létünket nem képzelhetjük el jelenünk és múltunk ismerete és tisztelete nélkül, ahhoz viszont, hogy belőlük jövőnk építéséhez megtartó erőt és irányt nyerhessünk, életerős közösségre van szükségünk, közösség nélkül ugyanis nyelv sincs. Mint mondta, egy-egy ember anyanyelve így lehet az a csodálatos lámpás, amelynek iránymutató fénye nélkül már nehezen keresheti meg közösségét, még nehezebben találja meg benne helyét, kedvét és szeretetét, mert nemcsak arra van szükségünk, hogy szeressenek bennünket, hanem arra is, hogy szerethessünk, anyanyelvünk ugyanis elsősorban bennünk él vagy bennünk sorvad, esetleg bennünk hal el. Hozzátette, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy 2020 októberében tudunk-e olyan feltételeket teremteni, amelyek között közösségünk megtarthatja anyanyelvét és nemzeti azonosságát. Az ötven évvel ezelőtt indult rendezvénysorozat jelentőségét méltatva úgy fogalmazott, az túlélési stratégiánk és megmaradásunk magasztos példájává vált, számos változáson, átalakuláson átesve, mégis megőrizve minden körülmény ellenére is a reményt és az esélyt, még inkább azt a hitvallást, hogy bár jogra is, de mindenekelőtt erős, tudatos közösség által teremtett lehetőségekre és ezen lehetőségek hatékony kihasználására van szükségünk.

A koszorúzási ünnepség folytatásában Szarvas Gábor mellszobránál a Magyar Nemzeti Tanács nevében mgr. Hajnal Jenő, Ada község önkormányzata képviseletében Bilicki Zoltán, Zoran Dragin és Tóbiás József, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület részéről dr. Hódi Éva, Szabó Szabados Ilona és Péter Krisztina, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében Hugyik Richárd, a Szarvas Gábor Könyvtár képviseletében Barna Kolozsi Valéria és Morvai Nagybali Tamara, a magyarországi és a külhoni nyelvészek részéről dr. Molnár Csikós László, az adai Cseh Károly Általános Iskola nevében Maksó Éva, a Vadvirág HK képviseletében Varga Lívia, a Széchényi István Stratégiakutató Társaság részéről pedig dr. Hódi Sándor helyezte el az emlékezés virágait.

Ezt követően a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében megnyílt a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület jubileumi kiállítása, amelyet annak rendezői, dr. Hódi Éva és Ágoston Ibolya az elmúlt ötven év legmeghatározóbb pillanatait felidéző dokumentumokból, köztük fényképekből, plakátokból, újságcikkekből, kiadványokból és egyéb dokumentumokból állítottak össze. A kiállítást dr. Hódi Éva, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke nyitotta meg, aki a magyar nyelvművelés kiemelkedő eseményének nevezte a jubileumi rendezvényt, majd annak alkalmából visszaemlékezett a kezdetekre és az elmúlt évtizedek történéseire is. A megnyitó végén kihirdette az egyesület nyelvészeti pályázatának eredményét, amelynek értelmében az általános iskolások között a bírálóbizottság dicséretben részesítette a budapesti Tanító Vilmost és Tanító Andrást, a középiskolások között első pedig díjjal jutalmazta Éter Rékát, másodikkal Berkes Dorkát, harmadikkal Füzéresi Laurát, valamint dicséretben részesítette Víg Barbarát és Koleszár Anikót, akik valamennyien a topolyai mezőgazdasági iskola tanulói. Szűcs Budai Engelbert magyartanár kihirdette az általános iskolák hetedik osztályos tanulói számára tegnap megrendezett online nyelvi vetélkedő eredményét is, amelyen az első helyezést az adai Gordos Beáta érdemelt ki.

A rendezvénysorozat folytatásában került sor a Szarvas Gábor-emlékszoba ünnepélyes átadására, amelynek alkalmából Morvai Nagybali Tamara könyvtáros, a projektum vezetője bemutatta az emlékszobát, majd Barna Kolozsi Valéria, a Szarvas Gábor Könyvtár igazgatója mondott köszöntőt, végül pedig Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere és mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ünnepélyes szalagátvágással adták át rendeltetésének az emlékszobát, amelyet Ada község önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a Szekeres László Alapítvány, valamint számos magánvállalat és magánszemély támogatásával alakítottak ki.

A programsorozat a délutáni órákban az adai községháza dísztermében megtartott tudományos tanácskozással zárult, amelynek középpontjában ezúttal a nyelvművelés időszerűsége állt. A konferencia előadói közül a hazai nyelvészek személyesen tartották meg előadásukat, az anyaországi vendégek előadásait pedig felolvasva vagy videó formájában hallgathatták meg az egybegyűltek.

H. A.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ismét Liam Neeson Becsületes tolvaj című akciófilmje érdekelte a legtöbb nézőt Észak-Amerikában a hétvégén. A második hete játszott produkció az elmúlt három napban újabb 2,4 millió dollárral növelte bevételét a mozikban. A Variety.com cikke szerint a filmet az előző hétnél több, már 2502 vetítőben...
2020. OKTÓBER 26.
[ 7:05 ]
Új bemutatóval várja korlátozott számú közönségét hétfőn este a Zentai Magyar Kamaraszínház. Anton Pavlovics Csehov – Kiss Csaba: De mi lett a nővel? című férfimeséjét mutatják be Dévai Zoltán rendezésében. Október 26-án, hétfőn, a Művelődési Ház kamaratermében új előadás kerül színpadra, amely...
2020. OKTÓBER 26.
[ 6:32 ]
Elhunyt id. Novák Mihály, a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep alapítója és vezetője. 86 éves volt. Apjától órás-ékszerész mesterséget tanult. Az általa mesélt történet szerint 1974-ben a feketehimlő-járvány idején tíz napig vesztegzárba kényszerült Topolyán, a művésztelepen, összezárva az ott lévő...
2020. OKTÓBER 25.
[ 8:17 ]
Beolvasás folyamatban