Kultúra
Porcelánmúzeum nyílt Szabadkán
Betűméret:             

Porcelán tányérok, szelencék, figurák, állólámpák, faliórák... Számtalan szemet gyönyörködtető alkotás kapott helyet Szabadka új turistacsalogató kiállítóhelyén, a Porcelánmúzeumban.

A múzeum Szabadka egyik leghangulatosabb utcájában kapott helyet, a Corvin Mátyás utca 11. szám alatt. A múzeumot a Muzej porcelana iz naših kuća Egyesület alapította, amelynek elnöke Nikola Slavić. A 116 négyzetméteres kiállítótéren több mint 2000 rendkívül értékes, többnyire kézzel festett porcelán tárgy került kiállításra.

A múzeumot Stevan Bakić polgármester nyitotta meg, aki gratulált az alapítóknak, akik – mint mondta – nagy lelkesedéssel és szeretettel viszonyultak ehhez a projekthez.

„Bízom benne, hogy az öt év alatt összegyűjtött porcelántárgyak, melyeket az elmúlt kétszáz évben használtak e területen, városunk és a tágabb közösség javát szolgálja, mind oktatási, mind turisztikai célok tekintetében” – hangsúlyozta a polgármester.

Nikola Slavić elmondta, hogy hosszú út vezetett a múzeum megnyitásához, de kitartóak, következetesek voltak, kivárták, hogy a nyilvánosság elé tárhassák a porcelángyűjteményüket, amit annyira megszerettek.

„Úgy vélem, hogy nem porcelánraktár lesz ez a múzeum, hanem olyan tér, amely életre kel, kiegészül, gazdagodik majd nemcsak Szabadka, hanem az ország büszkeségére is. Hazánkban tudomásunk szerint nincs hasonló intézmény, de még a környéken sem. Voltak, igaz rövid ideig tartó kiállítások és galériák, de egyik sem tartós jelleggel" - mondta Nikola Slavić.

A múzeum porcelántárgyai manufaktúrák szerint vannak csoportosítva, olyan gyártók szerint, mint a Meissen, a Rosenthal, a Herendi, a Zsolnay, Altwien, Lomonosov és mások.

Nikola Slavić elmondta, a Porcelánmúzeum ma, szeptember 22-én 10:00 órától tart nyitva, a belépő 300 dinár, de a diákok ingyenesen megtekinthetik a kiállított tárgyakat.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Baki Erzsébet
2023. SZEPTEMBER 19. [ 17:16 ]

Nagyon örülök a Porcelán Múzeum megnyitásának Szabadkán a Corvin Mátyás utcában. Szabadka legszebb helyèn a Corvin Mátyás utcában. . Amint Szabadkára jövök, meglátogatom.


Garai László
2022. DECEMBER 1. [ 9:25 ]

Esernyőmúzeum, műkörömmúzeum, aszfaltmúzeum, mozijegymúzeum, szemüvegtokmúzeum, újságtartómúzeum, koporsószögmúzeum, kutyamedálmúzeum - is hiányzik. Ha lesz hozzá magánszemély, aki működteti, mért ne.


Dvoràcskò Làszlò Csantavèr
2022. NOVEMBER 30. [ 18:41 ]

Màn nagy szuksèg volt egy ilyenszèp porcelàn bemutatòra.Csodàlatos mualkotàsok.


Elindult az első Prózamaraton - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 11:57 ]
A Szenteleky-napok tanácsa tegnapi ülésén úgy döntött, hogy a Szenteleky-díjat Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművésznek, rendezőnek, tanárnak ítéli oda. Kovács Frigyes több színház – a Tanyaszínház, a Kosztolányi színház stb. – alapítója, a ristići éra után 1998-tól társulatvezetői munkájával...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 9:43 ]
Megkezdődött az 5. Határtalan Magyar Irodalom konferencia Badacsonytomajon. A rendezvényen kiemelt figyelmet fordítanak Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200., valamint Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulójára - mondta el Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdai megnyitó beszédében. ...
2023. SZEPTEMBER 20.
[ 19:25 ]
A baglyok szaporodását segítik a költőládák címmel kell színdarabot írnia szerdán három szerzőnek az Újvidéki Színházban megrendezett vajdasági magyar drámaíróversenyen. A címet az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki szerda reggel. Ennek alapján kell három...
2023. SZEPTEMBER 20.
[ 12:45 ]
Beolvasás folyamatban