Kultúra
Porcelánmúzeum nyílt Szabadkán
Betűméret:             

Porcelán tányérok, szelencék, figurák, állólámpák, faliórák... Számtalan szemet gyönyörködtető alkotás kapott helyet Szabadka új turistacsalogató kiállítóhelyén, a Porcelánmúzeumban.

A múzeum Szabadka egyik leghangulatosabb utcájában kapott helyet, a Corvin Mátyás utca 11. szám alatt. A múzeumot a Muzej porcelana iz naših kuća Egyesület alapította, amelynek elnöke Nikola Slavić. A 116 négyzetméteres kiállítótéren több mint 2000 rendkívül értékes, többnyire kézzel festett porcelán tárgy került kiállításra.

A múzeumot Stevan Bakić polgármester nyitotta meg, aki gratulált az alapítóknak, akik – mint mondta – nagy lelkesedéssel és szeretettel viszonyultak ehhez a projekthez.

„Bízom benne, hogy az öt év alatt összegyűjtött porcelántárgyak, melyeket az elmúlt kétszáz évben használtak e területen, városunk és a tágabb közösség javát szolgálja, mind oktatási, mind turisztikai célok tekintetében” – hangsúlyozta a polgármester.

Nikola Slavić elmondta, hogy hosszú út vezetett a múzeum megnyitásához, de kitartóak, következetesek voltak, kivárták, hogy a nyilvánosság elé tárhassák a porcelángyűjteményüket, amit annyira megszerettek.

„Úgy vélem, hogy nem porcelánraktár lesz ez a múzeum, hanem olyan tér, amely életre kel, kiegészül, gazdagodik majd nemcsak Szabadka, hanem az ország büszkeségére is. Hazánkban tudomásunk szerint nincs hasonló intézmény, de még a környéken sem. Voltak, igaz rövid ideig tartó kiállítások és galériák, de egyik sem tartós jelleggel" - mondta Nikola Slavić.

A múzeum porcelántárgyai manufaktúrák szerint vannak csoportosítva, olyan gyártók szerint, mint a Meissen, a Rosenthal, a Herendi, a Zsolnay, Altwien, Lomonosov és mások.

Nikola Slavić elmondta, a Porcelánmúzeum ma, szeptember 22-én 10:00 órától tart nyitva, a belépő 300 dinár, de a diákok ingyenesen megtekinthetik a kiállított tárgyakat.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Baki Erzsébet
2023. SZEPTEMBER 19. [ 17:16 ]

Nagyon örülök a Porcelán Múzeum megnyitásának Szabadkán a Corvin Mátyás utcában. Szabadka legszebb helyèn a Corvin Mátyás utcában. . Amint Szabadkára jövök, meglátogatom.


Garai László
2022. DECEMBER 1. [ 9:25 ]

Esernyőmúzeum, műkörömmúzeum, aszfaltmúzeum, mozijegymúzeum, szemüvegtokmúzeum, újságtartómúzeum, koporsószögmúzeum, kutyamedálmúzeum - is hiányzik. Ha lesz hozzá magánszemély, aki működteti, mért ne.


Dvoràcskò Làszlò Csantavèr
2022. NOVEMBER 30. [ 18:41 ]

Màn nagy szuksèg volt egy ilyenszèp porcelàn bemutatòra.Csodàlatos mualkotàsok.


A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör Keszég Károly (1954–1997) újságíró, a Napló hetilap főszerkesztője emlékére huszonötödik alkalommal hirdeti meg a Közegellenállás című riportpályázatot. A pályázatra magyar nyelven írt, eddig meg nem jelent riportokkal lehet jelentkezni. A pályázat jeligés. A...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 0:52 ]
Kiállítással emlékeznek a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesületet megalapításának tizedik évfordulójára. A „mesés tárlat” a Fonó Budai Zeneházban a hónap végéig látogatható. A Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesületet a hagyományos élőszavas mesemondók álmodták és alapították...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 19:20 ]
Magyarország Agrárminisztériumának a Hungarikum Főosztálya az idén is meghirdette a Hungarikum pályázatát. Antal Andrea főosztályvezető hírportálunknak a pályázat kapcsán elmondta, hogy kiírásukat 3 célterületre hirdették meg, és a pályázatokat május hatodikától adhatják le a kérelmezők. A pályázat...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 15:07 ]
Beolvasás folyamatban