Kultúra
Porcelánmúzeum nyílt Szabadkán
Betűméret:             

Porcelán tányérok, szelencék, figurák, állólámpák, faliórák... Számtalan szemet gyönyörködtető alkotás kapott helyet Szabadka új turistacsalogató kiállítóhelyén, a Porcelánmúzeumban.

A múzeum Szabadka egyik leghangulatosabb utcájában kapott helyet, a Corvin Mátyás utca 11. szám alatt. A múzeumot a Muzej porcelana iz naših kuća Egyesület alapította, amelynek elnöke Nikola Slavić. A 116 négyzetméteres kiállítótéren több mint 2000 rendkívül értékes, többnyire kézzel festett porcelán tárgy került kiállításra.

A múzeumot Stevan Bakić polgármester nyitotta meg, aki gratulált az alapítóknak, akik – mint mondta – nagy lelkesedéssel és szeretettel viszonyultak ehhez a projekthez.

„Bízom benne, hogy az öt év alatt összegyűjtött porcelántárgyak, melyeket az elmúlt kétszáz évben használtak e területen, városunk és a tágabb közösség javát szolgálja, mind oktatási, mind turisztikai célok tekintetében” – hangsúlyozta a polgármester.

Nikola Slavić elmondta, hogy hosszú út vezetett a múzeum megnyitásához, de kitartóak, következetesek voltak, kivárták, hogy a nyilvánosság elé tárhassák a porcelángyűjteményüket, amit annyira megszerettek.

„Úgy vélem, hogy nem porcelánraktár lesz ez a múzeum, hanem olyan tér, amely életre kel, kiegészül, gazdagodik majd nemcsak Szabadka, hanem az ország büszkeségére is. Hazánkban tudomásunk szerint nincs hasonló intézmény, de még a környéken sem. Voltak, igaz rövid ideig tartó kiállítások és galériák, de egyik sem tartós jelleggel" - mondta Nikola Slavić.

A múzeum porcelántárgyai manufaktúrák szerint vannak csoportosítva, olyan gyártók szerint, mint a Meissen, a Rosenthal, a Herendi, a Zsolnay, Altwien, Lomonosov és mások.

Nikola Slavić elmondta, a Porcelánmúzeum ma, szeptember 22-én 10:00 órától tart nyitva, a belépő 300 dinár, de a diákok ingyenesen megtekinthetik a kiállított tárgyakat.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Branka újabb sikere Olaszországban  - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 26.
[ 16:40 ]
Hálaadás előtt, november 23-án, szerdán debütál a Netflixen Tim Burton új sorozata, amelynek főhőse Wednesday Addams, az Addams családból. A Variety.com cikke szerint Wednesday szerepében Jenna Ortegát láthatják majd a streamingszolgáltató nézői. Wednesday a történetben a Nevermore Akadémiára jár, ahol új látnoki...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 19:18 ]
Az Újvidéki Színház csapata megelégelte a rostokolást tűkön és egyéb ülőalkalmatosságokon. Úgy gondolja, eleget toporogtunk járvány sújtotta vidékeken és bezárt szobákban, eleget néztünk háborút elektronikus ablakon át. Most végre utazzunk! Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője: – A...
2022. SZEPTEMBER 20.
[ 22:53 ]
Milovan Vidaković-díjjal tüntették ki Krasznahorkai László írót Újvidéken, a Prozefest nemzetközi prózafesztivál megnyitóján - közölte a Večernje Novosti című szerbiai napilap kedden. A méltatás szerint a 68 éves Kossuth- és József Attila-díjas magyar író posztmodern, disztópikus és melankolikus témájú...
2022. SZEPTEMBER 20.
[ 21:29 ]
Beolvasás folyamatban