Magazin
Zenta: Faültetési akció a község több pontján

Zenta község területén összesen 800 fát osztottak szét és ültettek el ma az önkormányzat, a civil szervezetek és önkéntesek segítségével.

­­– A szétosztott facsemetékből 500 darabot Zenta területén, a Vasútsoron és az Elgas Közvállalat mögötti területen ültettek el szombaton – tájékoztatta hírportálunkat Homolya Ákos, kertészmérnök, a községi közigazgatás kommunális és lakásügyi osztályának a zöld felületekért felelős szakértője. Az akciót vezető illetékes elmondta továbbá, hogy az Elgasnál lévő területen régebben volt egy nyárfás, most ennek a helyére került 350 facsemete. A környező falvakba, Felsőhegyre, Kevibe és Tornyosra szállítottak 300 fát, amiket az ottani helyi közösségek, civil szervezetek és önkéntesek ültettek el szintén ezen a hétvégén. A község különböző területeire most jegenyenyár, virágos kőris és szilfa fajtákat helyeztek.

A zentai Kommunális-lakásgazdálkodási Közvállalat előzőleg kitisztította az elhanyagolt területeket, kifúrták a gödröket, s a további karbantartást is majd ők végzik.

A faültetésben részt vett a Thurzó Lajos Általános Iskola Zöldülj Zenta! környezetvédő-képzőművészeti csoportja, mintegy negyven diák és tanár. Az iskolások csapatának főszervezője Sambert Belec Anikó művész-tanár, aki már évek óta lelkes aktivista és minden környezetvédelmi megmozdulásban részt vesz diákjaival.

A fákat jelenleg a Tornyosi út és a vasútállomás közötti területre telepítették.

Az egész Vasútsor igen elhanyagolt, gazos része a városnak, ahova sok szemetet hordanak ki a felelőtlen emberek, és sokkal több ilyen akcióra lenne szükség a rendbetételére.

A fásítási munkálatok a város több utcájába is folytatódnak a következő hónapokban, és ezeket a telepítéseket is a kommunális vállalat végzi. Ennek keretében például a Karađorđeva utcában a Tornyosi úton pótolják a letört, megsérült akácfákat. A legtöbb helyre, a villamos vezetékek miatt, alacsony növésű fajtákat ültetnek majd. A Petőfi Sándor Általános Iskola előtt eltávolított hatalmas platánfákat is ezért cserélik le kisebb növényekre. Az óriásra nőtt fák gyökere felemelte a járdaburkolatokat, koronájuk beleakadt a villamos vezetékekbe, zavarták a közlekedést, vagy egyes szakaszokon életveszélyessé váltak.

Az akció az önkormányzat környezetvédelmi alapjából valósul meg.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Még mindig nem kevesen vannak azok, akik úgy vélik, a koronavírus csak "kitaláció", valakik, politikusok, üzletemberek, akárkik, kitalálták, hogy céljaikat elérjék. Van, aki meggyőzhető ennek ellenkezőjéről, van, aki továbbra is kitart az összeesküvés-elmélet mellett. És van, akinek ez az életébe is...
2020. JÚLIUS 14.
[ 9:18 ]
Épségben találta meg a francia Alpokban egy helyi kávézó tulajdonosa azokat az 1966-ból származó indiai lapokat, amelyek egy annak idején a Mont Blanc térségében lezuhant repülőgépről származtak, és az elmúlt több mint 50 évben egy gleccser jege őrizte őket. Az újságok, amelyek éppen Indira Gandhi, India mindmáig...
2020. JÚLIUS 13.
[ 20:08 ]
Több száz rendőr mozgósításával, helikopterek és nyomkövető kutyák bevetésével keresnek a Fekete-erdőben egy férfit, aki lefegyverzett négy rendőrt, és eltűnt a németországi hegyvidéken. A hatóságok hétfőn arra kérték a térség lakóit, hogy lehetőleg maradjanak otthon. Az illető vasárnap reggel került...
2020. JÚLIUS 13.
[ 15:02 ]
Beolvasás folyamatban