Magyarország
Átadták az idei Gábor Dénes-díjakat
Betűméret:             

Átadták a 2017. évi Gábor Dénes-díjakat csütörtökön az Országházban, kiemelkedő teljesítményének elismeréséül 13 tudós, kutató, fejlesztő és feltaláló - köztük 3 határon túli magyar alkotó - vehette át az elismerést. A rendezvényen Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, a díj kiosztásának éves rendszeressége azt igazolja, hogy a magyar alkotóerő elismerése nemcsak állami feladat, hanem sokak szívügye az országban.

A házelnök jelentős közösségi teljesítménynek nevezte a 2010 óta elért fellendülést, a legfontosabbnak pedig "a történelmi gyökerű" gondok - a népesedési válság, a középosztály gyengesége és a nemzetrészek szétszakítottsága - meghaladása érdekében a fenntartható növekedést nevezte. Az innováció alapjainak megerősítése ezért is fontos feladat - tette hozzá.

Kövér László felidézte, hogy kutatási és fejlesztési tevékenységre tavaly több mint 427 milliárd forint jutott, a kutatási területen dolgozók között a kutatók és fejlesztők aránya, valamint a kutatóhelyek száma emelkedett és erősödik a vállalkozások innovációs szerepvállalása. Kiemelte: a kormány tudatában van annak, hogy bővíteni kell a forrásokat, ezért a GDP-arányos támogatás 1,8 százalékra emelkedik 2020-ig a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégiában vállaltak alapján és a szabályozási feltételek is kedvezőbbé válhatnak.

Kövér László elismerését fejezte ki egyúttal a díj alapítóinak azért, hogy - mint mondta - nemcsak a magyarországi, hanem a kárpát-medencei magyar műszaki alkotóerőt is elismeri.

Gyulai József, a díjat meghirdető Novofer Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy a legjelentősebb mérnöki teljesítmények már nem inter-, hanem multidiszciplinárisak, távoli tudományágak együtteséből születnek eredmények és egyre jelentősebb szempont ezek társadalmi-gazdasági hasznossága. Az elméletek alkalmazásában a kutatómérnökök nélkülözhetetlen szerepet játszanak - tette hozzá.

Jamrik Péter, a díj alapítója kiemelte, hogy az elmúlt években teljesen új fogalmak - 3D, 5G, e-mobilitás, nanotechnológia, genomika, kvantummechanika, smart city vagy robotsebészet - születtek. A jövő a jelenben már elkezdődött, a jelen feladatai pedig Gábor Dénes jövőképén alapulnak - tette hozzá.

A díjat Bakos Gáspár fizikus, csillagász bolygókutatásért, autonóm kistávcsövek fejlesztéséért, automata csillagászati távcsőhálózat tervezéséért, Bozóki Zoltán József fizikus a lézeres fotoakusztikus spektroszkópián alapuló, a földgáz főbb szennyező komponenseinek mérésében végzett tevékenységéért kapta.

Buzsáki György orvost többek között az agyműködés és a memóriakonszolidáció kutatásáért, Falk György Alfréd gépészmérnököt a 3D-nyomtatás meghonosításéárt, alkatrészek és orvosi implantátumok gyártástechnológiájáért, Koppa Pál Gábor fizikust pedig a holografikus adattárolás, a háromdimenziós képmegjelenítés, az optikai méréstechnika és komplex optikai rendszerek kutatásáért díjazták.

Lingvay József vegyészmérnök a szilíciumalapú félvezető eszközök gyártásfejlesztéséért, a korrózió és az elektrokémiai technológiák kutatásáért, Németh Huba gépészmérnök járműdinamika-, emisszió- és hatásfokjavító, sűrített levegő befúvásán alapuló motorfeltöltési eljárásokért, önvezető rendszerek kidolgozásáért, Stépán Gábor gépészmérnök a késleltetett rendszerek stabilitáselméletének és nemlineáris rezgéseinek gépészeti alkalmazásaiért, Szente Lajos vegyész pedig a ciklodextrintechnológia terén végzett tevékenységéért, gyógyszerészeti segédanyagok, az iparban is hasznosítható nano-tartályok kidolgozásáért, valamint csekély szennyvízkibocsátású tisztítási eljárásáért vehetett át Gábor Dénes-díjat.

Balogh Géza villamosmérnök többek között az irányított hangsugárzással kapcsolatos találmányaiért, a hiperkardioid vonalsugárzó sikeres világpiaci hasznosításáért, Zettwitz Sándor gépészmérnök pedig az első magyar ásványgyapotgyártó technológiáért és egészségipari eszközök fejlesztésért életműdíjban részesült.

A névadó emlékének gondozását elismerő In Memoriam Gábor Dénes elismerést Gál József matematikusnak és Weisz Ferenc matematikusnak ítélték oda.

Az elismerések indoklásai a díjazottak sikeres szabadalmait és találmányait, vállalkozói és oktatási tevékenységét, tudományszervezési eredményeit és társadalmi szerepvállalását is kiemelték.

A Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíj idei díjazottja Sárdi Dávid Lajos, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) logisztikai mérnök hallgatója, a kétévente meghirdetett Gábor Dénes Országos Tudományos Diákköri Ösztöndíjat pedig Gálai Bence, a BME mérnök informatikus hallgatója nyerte el.

Kihirdették a diplomamunka-pályázat és a középiskolai ösztöndíj győzteseit is: előbbit idén Eckl Bence és Tamás Judit nyerte, utóbbi a Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny minden kategóriájának és korcsoportjának első 6 helyezettjét részesítette elismerésben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban