Média
1 az 5 millióból: Szabadkai séta a magyar sajtó napján

A 6. alkalommal megrendezett szabadkai tüntetésen nem voltak vendégszónokok. Az 1 az 5 millióból polgári kezdeményezés szabadkai szervezői sorolták fel kérdéseiket, amelyekre a város vezetőitől várnak válaszokat. Elmondták, ezentúl minden pénteken olyan kérdésekkel foglalkoznak majd, melyek Szabadka fontos problémáira irányulnak.

Nem feledkeztek azonban meg arról sem, hogy március 15-e, a magyar sajtó napja. Felolvastak egy elemzést arról, hogy milyen állapotban van ma a vajdasági magyar sajtó.

Elsőként szerb nyelven, majd magyarul hangzottak el a szabadkai városvezetőkhöz intézett kérdések.

- A körzeti hulladéktároló építése egy éve befejeződött, miért nincs engedély a munka megkezdésére? Miért Szabadkán a legdrágább a távfűtés, miközben a közműnek rekordbevétele van, s a pénz a városi költségvetésbe kerül vissza, ahol annak nyoma vész? Mikor készül el teljesen az Y-ág, azaz a kerülőút? Szabadka 7,9 millió euróért vásárolt katonai létesítményeket, mikor újítják fel azokat és veszik használatba? Miért vásárol a Subotica-trans új autóbuszokat, ha nincsenek sofőrök? Miért Szabadkán a legdrágább az ivóvíz? Miért szakképzetlen emberek vezetik a közvállalatokat? Mikor készül el a Népszínház épülete, s hogyan kívánják majd működtetni és karban tartani? – sorjáztak a kérdések.

Társadalmunknak minden lehetősége adott, hogy megerősödjön, ha megváltoztatjuk a berögződött viselkedési formákat és megtaláljuk azokat a mechanizmusokat, amelyekkel befolyásolhatjuk a döntéshozókat, hogy azok a közérdeket képviseljék, vagy mi magunk egyesüljünk és állandó nyomást és javító nyomást kifejtve a kormányra. Tisztában vagyunk vele, hogy a politikai változás társadalmi változás nélkül csak egy újabb jelentéktelen hatalomcsere lenne sok közül. Elfogadni az olcsó munkaerő szerepét, egy olyan életet, ami a puszta túlélés szintjén működik, nem emberhez méltó, hangzott el a tüntetés első részében.

Ezt követőn március 15-e alkalmából magyar nyelven folytatódott a szónoklat. Részleteket olvastak fel Pressburger Csaba elemzéséből, ami a magyar sajtó napja alkalmából a vajdasági magyar sajtó helyzetével foglalkozott:

„A szabad sajtó Magyarországon és Szerbiában is lényegében az internetre költözött. Van még-egy két hagyományos sajtóorgánum vagy kisebb szerkesztőségi egység, amely valamiképp fenn tudja tartani magát és még őrzi a szabadságát, de a politikai hatalom teremtette egyenlőtlen piaci verseny közepette csak egy viszonylag szűk réteget képes megszólítani. Nincs ez másként szűkebb közösségünk, a vajdasági magyar közösség sajtója tekintetében sem. Sőt, megkockáztatom, esetünkben a helyzet még lesújtóbb, ráadásul a médiafogyasztói réteg is eleve szűkebb és egyre inkább szűkül, tehát az egyenlőtlen piaci feltételek itt még kevésbé kínálnak viszonylag stabil túlélési lehetőséget. A Magyar Nemzeti Tanács, a vajdasági magyarság kisebbségi önkormányzata, amely alapítói és társalapítói jogokkal rendelkezik mind az írott, mind az elektronikus sajtóban, teljes mértékben átengedte a médiumok informális irányítását a Vajdasági Magyar Szövetség struktúráinak. (…) Informális csatornákon történik minden: odaszólnak, letiltanak, kitiltanak, benyomnak – a szerkesztők és újságírók pedig ellenállás nélkül engedelmeskednek.”

A tüntetés a Jadran épülete előtt zajlott, ott, ahol közvetlenül a tiltakozás után a VMSZ központi 1848-as ünnepségére került sor. A tüntetők a rendezvényre érkező politikusok közül többet füttyszóval fogadtak, de atrocitásra nem került sor. A szervezők a tüntetés végén kellemes ünnepet kívántak az épületben lévőknek.

A szónoklatok után a tüntetők ismét sétát tettek a városban: a belváros utcáin vonultak, majd a sugárúton visszafordulva érkeztek meg a városházához.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egyesül az ECHO és a HírTV - illusztráció
2019. MÁRCIUS 18.
[ 16:35 ]
Elhunyt Baló György - illusztráció
2019. MÁRCIUS 18.
[ 16:12 ]
A közmédiában dolgozók felelősségére hívta fel a figyelmet a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója csütörtökön, amikor első alkalommal adta át a társaság által alapított nyolc elismerést. Dobos Menyhért hangsúlyozta: bábeli zűrzavarban élünk, az álhírek világában, ebben a helyzetben a...
2019. MÁRCIUS 14.
[ 18:49 ]
Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 11. számunk tartalmából kiemeljük: * Mennyit ér egy élet? BÍRÓ Tímea heti jegyzete * A történelem, a ma és a párhuzamok. A történelem legösszetettebb része a jelenkor — Dr. MÉSZÁROS...
2019. MÁRCIUS 12.
[ 11:34 ]
Odaítélte idei szakmai elismeréseit a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, amelynek elnöksége a korábbi évekhez hasonlóan idén is több kategóriában osztotta ki a szervezet díjait. Az Év Pályakezdő Újságírója díjat Bíró Tímea, a Hét Nap munkatársa, az Év Újságírója díjat a nyomtatott sajtó kategóriában...
2019. MÁRCIUS 6.
[ 22:36 ]
Beolvasás folyamatban