Sport
Magyarkanizsa és Algyő az atlétikát népszerűsíti 
Betűméret:             

Magyarkanizsa és Algyő pénteken délben aláírta azt a partnerségi nyilatkozatot, amely az IPA-Interreg Program keretében megvalósuló, Az atlétika mindenkié elnevezésű program közös lebonyolítására vonatkozik. A projekt keretében az atlétikai edzéstervek más sportágak esetében való alkalmazását vizsgálják és népszerűsítik, de sportobjektumok is létesülnek.

A dokumentumot Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester, dr. Füzesy István algyői alpolgármester és Goran Obradović, a Vajdasági Atlétikai Szövetség elnöke látta el kézjegyével а magyarkanizsai városháza dísztermében.

Olyan sportlétesítményeket tudunk létrehozni és olyan folyamatot elindítani, amely hosszú időre meghatározhatja mindkét település sportolóinak a jövőjét, s a fejlődés irányvonalát, mondta dr. Füzesy István az algyői partner képviseletében.

- Korábban is többször pályáztunk már együtt Magyarkanizsával, dolgoztunk már együtt a gazdasági szférában, úgyhogy nagyon jó a kapcsolat a két település között. Az algyői önterületi rész 387 ezer eurós, s egy futópálya is felépül majd belőle. Ugyanakkor az atlétikát bevonjuk a más sportágakat űző sportolók felkészítésébe. Tulajdonképpen ez egy tudományos háttérmunka, amit beépítünk majd a sportolók felkészítésébe - fogalmazott dr. Füzesy István.

Goran Obradović szerint a program nemcsak a két település, hanem Vajdaság és egész Szerbia sportjának a fejlesztéséhez is hozzájárulhat. A Vajdasági Atlétikai Szövetség is hosszú évek óta együttműködik magyarországi partnereivel, ami hozzájárult az atlétika fejlődéséhez. Mindennek a koronája az volt, amikor tavaly Budapesten, az atlétikai világbajnokságon Szerbia megszerezte első aranyérmét, mondta a szövetség elnöke.

Az atlétika egy olyan alapsport, amelynek edzési módszereire mindenkinek szüksége van a sportolók közül, emelte ki Mészáros Kornél, a projektum koordinátora.

- A fő célja a projektnek, hogy a környékbeli sportszakembereket, edzőket, testnevelőtanárokat, akik nem kifejezetten atlétaedzők, megtanítsuk olyan módszerekre, amiket az atlétika tud nyújtani az összes többi sportolónak is, legyen szó akár futásról, ugrásról vagy dobásról. El fog készülni egy olyan tudományos kiadvány, ami a szakmában hiánypótlónak számít majd, s ami e módszerről szól majd - magyarázta Mészáros Kornél hozzátéve, hogy természetesen Magyarkanizsán is épül majd egy 2400 négyzetméteres atlétikapálya, a Birkózóakadémia mellett, most még egy üresen álló telken. Az erre szánt összeg 350 ezer euró, a projekten nyert pénz pedig 450 ezer euró. A fennmaradó részből táborokat, rendezvényeket szerveznek, s a könyvet adják ki.

Az elmúlt 15 évben már nagyon sok IPA-programban részt vett Magyarkanizsa önkormányzata. Most már eljutottak arra a szintre, hogy nemcsak az önkormányzat, hanem a község civil szervezetei is bátrabban pályáznak ezekre a kiírásokra, mondta Fejsztámer Róbert polgármester.

- Az önkormányzat minden ilyen nemzetközi projekt mellé beáll, hogy az 50-60 százalékos előfinanszírozást biztosítsa. Mindenképpen szükség van tehát az önkormányzati pénzügyi háttérre, hogy a program működni tudjon. Jelenleg úgy néz ki, hogy ebben a kiírási ciklusban 7-8 nyertes pályázatunk lesz. Egyrészt örülök, hogy egyre több intézmény veszi a bátorságot, hogy pályázzon, másrészt minden pénzügyi szempontból nagy kihívást jelent. Az atlétikai projekt egy olyan együttműködés gyümölcse, amit Algyővel már hosszútávon ápolgatunk. A cél, hogy a birkózás és a kajakozás mellett az atlétika is kapjon egy olyan háttérlöketet, lendületet, ami még jobban népszerűsíteni fogja a sportágat, hogy a gyerekeket, fiatalokat ki tudjuk mozdítani az otthonaikból, s hogy újra közösségi életet éljenek például a sportklubokon belül - fogalmazott Fejsztámer Róbert.

A magyarkanizsai polgármester bízik abban, hogy a projekt hozzájárul majd a község sportéletének az erősítéséhez.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mai mérkőzések a labdarúgó-Európa-bajnokságon: Lengyelország – Hollandia (15:00 óra) Szlovénia – Dánia (18:00 óra ) Szerbia – Anglia (21:00 óra)
2024. JÚNIUS 16.
[ 9:37 ]
A montenegrói labdarúgó-válogatott kapusa, Matija Šarkić Budvában lett rosszul, életét nem tudták megmenteni. A sportoló 27 éves volt, írja a montenegrói közszolgálati RTCG. A beszámolók szerint Šarkić egy budvai lakásban lett rosszul, majd nem sokkal később meghalt. Halálának oka egyelőre ismeretlen. A múlt héten...
2024. JÚNIUS 16.
[ 8:29 ]
Az albán Nedim Bajrami az első játékos lett, aki egy foci Eb-mérkőzés első percében betalált. A történelmi gólnak nem sokáig örülhetett Albánia, a címvédő Olaszország negyedóra alatt fordított két Internazionale-játékos, Alessandro Bastoni és Nicolo Barella találatával, s végül 2-1-re nyert. Federico Dimarco, az...
2024. JÚNIUS 16.
[ 8:07 ]
Beolvasás folyamatban