Szerbia
Az EBB hitelével oldják meg a vízellátási problémákat

A szerb kormány közberuházásokat irányító irodája és az Európai Beruházási Bank (EBB) a vízellátási rendszer felújításáról és fejlesztéséről írtak alá szerződést. A 80 millió euró értékű projekt, amelyhez az EBB 40 millió eurós hitellel járul hozzá, további 10 millió pedig vissza nem térítendő támogatás, hozzájárul majd ahhoz, hogy ilyen vízhálózatot alakítsanak ki 25 községben.

Ana Brnabić szerb kormányfő elmondta: a hitel visszafizetésének határideje 30 év, a türelmi idő 5 év, a fix kamatláb pedig éves szinten 1,5 százalékos.

„Egy valóban kedvező hitelről van szó. Különösen azért, mert erre nekünk Szerbiában, a szerbiai polgároknak hatalmas szüksége van, tudjuk ugyanis, hogy mekkora problémát jelent a vízellátás sajnos szinte az összes helyi önkormányzatban. Ezzel már akkor szembesültem, amikor a helyi önkormányzati és államigazgatási miniszterként dolgoztam”, mondta Brnabić.

Marko Blagojević, a közberuházásokat irányító iroda igazgatója elmondta: a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik a prioritások meghatározása, a projektek előkészítése, valamint a projekt- és műszaki dokumentáció kidolgozása.

Blagojević szerint elsősorban azokban a helyi önkormányzatokban biztosítják a projekteket, amelyekben előkészítik azok megvalósítását.

„Ez nagyon fontos a vízgazdálkodás és a vízminőség kérdését illetően, ami pedig kulcsfontosságú a szerbiai lakosság számára, de természetesen ez fontos az EU-ba tartó Szerbia számára is, hiszen a projektnek részben a ökológiai reformokhoz is köze van, amelyeket mindenképp le kell bonyolítani”, mondta Sem Fabrizi, az EU belgrádi küldöttségének vezetője. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tizenötödik alkalommal szerveztek ingyenes szűrővizsgálatokat Szerbia-szerte, ezúttal 216 egészségügyi intézmény várta a pácienseket. Rekordszámú polgár döntött úgy, hogy ma kivizsgáltatja magát, 25 570-en vettek rész különféle vizsgálatokon, jelenti a Blic. A polgároknak ma 8-tól 16 óráig volt lehetőségük, hogy...
2019. SZEPTEMBER 22.
[ 18:12 ]
Ivanka Popović, a Belgrádi Egyetem rektora kijelentette, az egyetem illetékes szolgálatai mindent meg fognak tenni, hogy felgyorsítsák a Siniša Mali pénzügyminiszter vitatott doktorátusáról szóló döntéshozatali eljárást. A rektor a Belgrádi Egyetem Szenátusának, Tanácsának és Hallgatói Parlamentjének együttes...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 19:55 ]
Navarra spanyol tartomány kormánya a béke nemzetközi napja (szeptember 21.) alkalmából Staša Zajovićnak, a Nők Feketében mozgalom egyik alapítójának és koordinátorának ítélte oda a békedíjat, írja a Danas napilap. A döntés indoklása szerint „a békéért és a békeaktivizmusért való kiállásáért, az...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 17:54 ]
Beolvasás folyamatban