Szerbia
Az EBB hitelével oldják meg a vízellátási problémákat

A szerb kormány közberuházásokat irányító irodája és az Európai Beruházási Bank (EBB) a vízellátási rendszer felújításáról és fejlesztéséről írtak alá szerződést. A 80 millió euró értékű projekt, amelyhez az EBB 40 millió eurós hitellel járul hozzá, további 10 millió pedig vissza nem térítendő támogatás, hozzájárul majd ahhoz, hogy ilyen vízhálózatot alakítsanak ki 25 községben.

Ana Brnabić szerb kormányfő elmondta: a hitel visszafizetésének határideje 30 év, a türelmi idő 5 év, a fix kamatláb pedig éves szinten 1,5 százalékos.

„Egy valóban kedvező hitelről van szó. Különösen azért, mert erre nekünk Szerbiában, a szerbiai polgároknak hatalmas szüksége van, tudjuk ugyanis, hogy mekkora problémát jelent a vízellátás sajnos szinte az összes helyi önkormányzatban. Ezzel már akkor szembesültem, amikor a helyi önkormányzati és államigazgatási miniszterként dolgoztam”, mondta Brnabić.

Marko Blagojević, a közberuházásokat irányító iroda igazgatója elmondta: a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik a prioritások meghatározása, a projektek előkészítése, valamint a projekt- és műszaki dokumentáció kidolgozása.

Blagojević szerint elsősorban azokban a helyi önkormányzatokban biztosítják a projekteket, amelyekben előkészítik azok megvalósítását.

„Ez nagyon fontos a vízgazdálkodás és a vízminőség kérdését illetően, ami pedig kulcsfontosságú a szerbiai lakosság számára, de természetesen ez fontos az EU-ba tartó Szerbia számára is, hiszen a projektnek részben a ökológiai reformokhoz is köze van, amelyeket mindenképp le kell bonyolítani”, mondta Sem Fabrizi, az EU belgrádi küldöttségének vezetője. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában az elmúlt 24 órában 6915 koronavírus-tesztet végeztek el, és újabb 279 polgárról derült ki, hogy elkapta a fertőzést. Ebben az egy napos időszakban 12 személy hunyt el, amivel 405-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma, a halálozási arány 2,17%. Jelenleg 154-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére,...
2020. JÚLIUS 13.
[ 15:45 ]
Az IT-szektor továbbra is kedvelt a leendő egyetemisták körében, de idén kifejezetten nagy érdeklődést mutattak más foglalkozások iránt is. Idén a végzős középiskolások észrevehetően jobban érdeklődtek a pszichológia iránt, s ahogy az előző években is, a leendő gólyák kívánságlistájának csúcsán álltak az...
2020. JÚLIUS 13.
[ 15:02 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma fogadta Alekszandr Bocan-Harcsenkót, Oroszország szerbiai nagykövetét, s megkérte, hogy adja át köszönetét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szívélyes vendéglátásért, amelyet moszkvai tartózkodása alatt tanúsított. Vučić elmondta, számára ez egy újabb kifejeződése annak a...
2020. JÚLIUS 13.
[ 13:51 ]
Beolvasás folyamatban