Szerbia
RZS: 1,4 százalékkal csökkent a szegénységi kockázat 2018-ban

Szerbiában a szegénységi kockázat 2018-ban 24,3 százalékos volt, vagyis 1,4 százalékkal alacsonyabb, mint 2017-ben, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS).

Az intézet szerint a szegénységi kockázat nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy polgár szegény, hanem nagyobb a kockázata annak, hogy az legyen. Ebbe a csoportba azok a polgárok tartoznak, akik sokat nélkülöznek, illetve akik olyan háztartásban élnek, amelyben nagyon alacsony a munka intenzitása.

A lakosság életkorát tekintve a leginkább a 18 és 24 év közötti polgárok vannak kitéve a szegénységi kockázatnak (29,1 százalék), valamint a 18 évnél fiatalabbak (28,8 százalék). A legkevésbé a 65 évnél idősebb polgárokat fenyegeti a szegénység (21,1 százalék).

A háztartások típusát tekintve a szegénységi kockázat leginkább azokat a háztartásokat érinti, ahol két felnőtt tart el három vagy több gyermeket (53,6 százalék), majd azok a 65 évnél fiatalabb polgárok, akik egyedül élnek (37,2 százalék).

A munkaviszony alapján a 18 évnél idősebbeket figyelembe véve a munkanélkülieket fenyegeti leginkább a szegénység (49 százalék), legkevésbé pedig a munkaadónál foglalkoztatott személyeket (6,8 százalék). Az önfoglalkoztatottak esetében ez az arány 31 százalék, míg a nyugdíjasoknál 17,1 százalék.

A bevételekről és az életfeltételekről szóló felmérést 2018-ban hatodik alkalommal végezte el az intézet. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Anthony Godfrey, az Amerikai Egyesült Államok (USA) szerbiai nagykövete az éjjel kijelentette, hogy az elmúlt hetekben alkalma volt beszélgetni „minden politikai irányzat vezetőjével‟ az előttünk álló parlamenti választásokról, és reményét fejezte ki, hogy mindenkinek lehetősége lesz részt venni a...
2020. JÚNIUS 2.
[ 8:43 ]
A szerbiai belügyminisztérium Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Osztálya fontos figyelmeztetést adott ki a szerbiai cégek és polgárok részére. Arra figyelmeztetnek, hogy külföldről irányított, összehangolt kibertámadás, adathalászati kampány indult a szerbiai cégek és polgárok adatai ellen, főként a...
2020. JÚNIUS 1.
[ 19:20 ]
Az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM), az N1 televízió kérelme nyomán eljárva, betiltotta a Szerb Haladó Párt (SNS) kampányvideóját, amelyben Aleksandar Vučić, a párt vezetője tűnik fel egy hatéves kislány társaságában, tudta meg az Informer. A lap értesülései szerint a döntést öten támogatták,...
2020. JÚNIUS 1.
[ 17:36 ]
Beolvasás folyamatban