Szerbia
RZS: 1,4 százalékkal csökkent a szegénységi kockázat 2018-ban

Szerbiában a szegénységi kockázat 2018-ban 24,3 százalékos volt, vagyis 1,4 százalékkal alacsonyabb, mint 2017-ben, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS).

Az intézet szerint a szegénységi kockázat nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy polgár szegény, hanem nagyobb a kockázata annak, hogy az legyen. Ebbe a csoportba azok a polgárok tartoznak, akik sokat nélkülöznek, illetve akik olyan háztartásban élnek, amelyben nagyon alacsony a munka intenzitása.

A lakosság életkorát tekintve a leginkább a 18 és 24 év közötti polgárok vannak kitéve a szegénységi kockázatnak (29,1 százalék), valamint a 18 évnél fiatalabbak (28,8 százalék). A legkevésbé a 65 évnél idősebb polgárokat fenyegeti a szegénység (21,1 százalék).

A háztartások típusát tekintve a szegénységi kockázat leginkább azokat a háztartásokat érinti, ahol két felnőtt tart el három vagy több gyermeket (53,6 százalék), majd azok a 65 évnél fiatalabb polgárok, akik egyedül élnek (37,2 százalék).

A munkaviszony alapján a 18 évnél idősebbeket figyelembe véve a munkanélkülieket fenyegeti leginkább a szegénység (49 százalék), legkevésbé pedig a munkaadónál foglalkoztatott személyeket (6,8 százalék). Az önfoglalkoztatottak esetében ez az arány 31 százalék, míg a nyugdíjasoknál 17,1 százalék.

A bevételekről és az életfeltételekről szóló felmérést 2018-ban hatodik alkalommal végezte el az intézet. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb államfő késő éjjel fejezte be Párizsban négyszemközti tárgyalását Emmanuel Macron francia elnökkel. Nagyon jó egyórás tárgyalás volt, mint ahogy írta Instagram-profilján a szerb államfő a következő szöveggel: 1914-es Armagnac. Vučić és Macron találkozóját azután tartották meg, hogy a...
2019. NOVEMBER 12.
[ 11:59 ]
Szerbia az elmúlt három évben mintegy 830 millió eurót fektetett a fegyveres erők korszerűsítésébe, beleértve új fegyverek és katonai eszközök beszerzését, a meglévők javítását és karbantartását, valamint az infrastruktúra fejlesztését is. A Balkanska Bezbednosna Mreža portál cikke szerint ez az összeg a 2016 és...
2019. NOVEMBER 11.
[ 16:31 ]
Regionális együttműködésről tárgyaltak nyugat-balkáni országok, de egyelőre nem teljes az egyetértés. Albánia, Szerbia és Észak-Macedónia viszont megállapodott egy sor sürgős intézkedésről, amelyek lehetővé teszik, hogy a térség minél gyorsabban gazdasági közösségként is működhessen. Az észak-macedóniai...
2019. NOVEMBER 11.
[ 12:15 ]
Beolvasás folyamatban