Szerbia
Human Rights Watch: Szerbia előrelépett, de csak kicsit

Szerbia 2019-ben kismértékben, de haladást ért el az emberi jogok védelme terén a Human Rigtsh Watch (HRW) nonprofit szervezet legújabb, emberi jogokról szóló jelentése szerint.

A jelentésben rámutatnak azokra a területekre, amelyekben gyorsabb fejlődést várnak el, ideértve az Európai Unió közvetítésével zajló Belgrád és Pristina közötti párbeszéd fennakadását.

A szerbiai bíróságokon a háborús bűncselekmények tárgyalása nagyon lassan zajlott, és nem történt kellő mértékű előrelépés a menekültek és áttelepített személyek problémáinak hosszú távú megoldásában sem, véli a HRW.

A nonprofit szervezet szerint továbbra is bizonytalan az újságírók helyzete Szerbiában. A HRW kiemelte, hogy Slavko Ćuruvija, Milana Pantić és Dado Vujasinović újságírók meggyilkolásának ügyével foglalkozó bizottság bizonyos mértékű haladást ért el, és rámutatott arra, hogy az 1999 áprilisában történt Ćuruvija-gyilkosság ügyében tavaly márciusban hoztak ítéletet.

A jelentés szerint feljegyeztek olyan eseteket, amelyekben az újságírókat azért érte támadás vagy fenyegetés, mert érzékeny témákkal foglalkoztak, így a kormányközeli média sok esetben lejárató kampányt folytat az ún. független sajtó ellen.

Létezik a médiában pluralizmus, de ezt kompromittálják a kormányzó párthoz közeli sajtószervek, amelyek túl nagy számban vannak jelen.

A háborús bűncselekmények ügyeit túl lassan dolgozzák fel a szerbiai bíróságok, valamint hiányzik a politikai szándék, a megfelelő források és az erős tanúvédelmi rendszer.

A Human Rights Watch aggódik az LGBT közösség tagjaival szembeni erőszak és fenyegetések miatt, valamint fejleszteni kellene a menedékjogi rendszert, mert nagyon alacsony a menekültstátusz elfogadásának szintje.

A jelentés Koszovóra vonatkozó részében a HRW közölte, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd 2018 novemberében szakadt meg, amikor Szerbia megakadályozta Pristina felvételét az Interpolba, Koszovó pedig 100 százalékos pótvámot vezetett be a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árura.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Legija beperelte Szerbiát - illusztráció
2020. JANUÁR 24.
[ 17:20 ]
A Pristina által Szerbiára kivetett büntetővámokat el kell törölni, Szerbiának pedig fel kell hagynia a Koszovó független államként való elismerésének visszavonására irányuló kampánnyal, üzente Richard Grenell, az USA Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokért felelős különmegbízottja. Richard Grenell ma...
2020. JANUÁR 24.
[ 12:13 ]
Vladimir Pejić, a Faktor Plus ügynökség igazgatója úgy értékelte, hogy a tavaszi választások után olyan pártok jutnak be a parlamentbe, amelyek eddig nem érték el a küszöböt. A haladók körül tömörülő hatalmi koalícióról szólva Pejić a Srpski Telegrafnak elmondta, a Szerb Haladó Párt (SNS) támogatottsága mindig...
2020. JANUÁR 24.
[ 10:29 ]
Ez már a második alkalom volt, hogy valaki öngyilkos lett a belgrádi törvényhozás épülete előtt. Öngyilkosságot követett el egy középkorú férfi csütörtökön a szerb parlament lépcsőjén - közölte a belgrádi belügyminisztérium. Korábban Vlajko Stojiljković volt belügyminiszter követett el itt öngyilkosságot. A...
2020. JANUÁR 24.
[ 5:58 ]
Beolvasás folyamatban