Szerbia
Miletić: Lesz Pride, nem állunk el a felvonulástól
Betűméret:             

Goran Miletić, az EuroPride 2022 egyik szervezője ma elmondta, hogy a Pride-ot a tervek szerint fogják megtartani, a szervezők még akkor sem állnak el a felvonulástól, ha azt a hatóságok betiltják, de úgy hiszi, hogy a belügyminisztérium (MUP) nem fogja betiltani az eseményt.

„Úgy döntöttünk, hogy a felvonulást a tervek szerint fogjuk megtartani, mert nem tarthatunk EuroPride-ot vagy bármilyen más Pride-ot felvonulás nélkül. Teljes mértékben ragaszkodunk a felvonuláshoz”, közölte Miletić a városi képviselő-testület épülete előtt megtartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a szervezők tisztában vannak azzal, hogy a rendőrség dönthet a betiltás mellett, mint ahogy az már korábban is megtörtént.

„Úgy gondolom, hogy a MUP nem fogja betiltani. De ha ez mégis megtörténne, mi akkor is felvonulunk. Azonban nem a konfrontációt keressük, hanem a kompromisszumot támogatjuk. Igyekszünk az állammal folytatott megbeszéléseken keresztül eljutni a legjobb megoldásig, amely minden résztvevő biztonságát szavatolná”, magyarázta Miletić.

Mint mondta, a szervezők tisztában vannak azzal, hogy az ország jelen pillanatban milyen helyzetben van. A Nemzetbiztonsági Tanács szombaton fog összeülni, és számításai szerint a tanács olyan döntést hoz, amellyel a Pride minden résztvevője megfelelő rendőrségi védelemben részesül.

Kijelentette továbbá, hogy „nincs lehetőség a felvonulás lemondására vagy elhalasztására”.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent pontosan a kompromisszum a szervezők számára, kifejtette: ha úgy ítélik meg, hogy egy koncert megtartása nem biztonságos egy adott helyen, akkor azt máshol is meg lehet tartani.

„Ha a problémát a felvonulás hossza jelenti, akkor ez az útvonal lehet egy kicsit rövidebb is”, magyarázta.

„Ha kompromisszumos megoldásra jutunk, akkor meg lehet változtatni a felvonulás útvonalát, de maga a felvonulás nem lehet vita tárgya. Sok büszkeségnapi felvonuláson voltam, de nem láttam, hogy azt a belvároson kívül tartanák. Ebben az esetben ismét diszkriminációval szembesülünk”, közölte Miletić.

Elmondta azt is, hogy a helyi tisztségviselők közül még senki sem jelentette be részvételét az LMBT közösség által szervezett rendezvényen. Miletić arra emlékeztetett, hogy már másfél hónapja bejelentették az EuroPride 2022-re érkező ismert személyek névsorát, ezen 15 európai parlamenti képviselő neve szerepel, a többi között Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa, aki a belga kormány alelnöke is. Vladimir Bilčik, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője azután jelezte részvételi szándékát, hogy bejelentették, nem tarthatják meg a felvonulást.

Hozzátette: a szerb kormány konstruktív volt a szervezőkkel tartott rendszeres találkozókat tekintve, ennek az intézménynek, valamint Ana Brnabić kormányfőnek a hozzáállása is „nagyon konstruktív volt”.

Miletić a sajtótájékoztatón mindenkit meghívott, hogy vegyen részt a szeptember 17-ei felvonuláson, amely 17 órakor kezdődik. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dejan D. gyanúsított ma a zaječari felső ügyészségen tagadta, hogy részt vett volna a kétéves kislány, Danka Ilić meggyilkolásában, közölte a Tanjuggal az ügyészség. Dejan D. tagadta az emberölés bűncselekményének elkövetését. A mai kihallgatás kitűzését a gyanúsított kérelmezte, aki elfogását követően...
2024. JÚLIUS 11.
[ 15:07 ]
A Nyugat-Balkán stabilitásának, s ezzel pedig a kontinens biztonságának is nagy lökést adna a térségbeli országok mielőbbi európai uniós integrációja, a magyar soros elnökség ezért a folyamat felgyorsításán fog dolgozni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter...
2024. JÚLIUS 11.
[ 15:01 ]
A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) mai előrejelzése szerint Szerbiában napos, nagyon meleg idő lesz. Gyenge vagy mérsékelt, keleti és délkeleti szél fúj. A reggeli hőmérséklet 15 és 25, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 35 és 39 fok között alakul. Újvidéken is napos és nagyon meleg lesz ma,...
2024. JÚLIUS 11.
[ 11:29 ]
Beolvasás folyamatban