Szerbia
Az ohridi megállapodás hivatalosan is Szerbia uniós csatlakozási folyamatának a részévé vált
Betűméret:             

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei elfogadták a Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalásaira vonatkozó 35. fejezet módosítását, amelyek a Koszovóval való kapcsolatok normalizálásáról szóló, Brüsszelben megkötött megállapodás és annak végrehajtásról szóló, Ohridban elfogadott mellékletében vállalt kötelezettségekre vonatkoznak.

Ezzel a döntéssel az ezekből a dokumentumokból származó kötelezettségek hivatalosan is az uniós csatlakozási folyamat részévé váltak Szerbia és Koszovó számára egyaránt.

Az Európai Bizottság üdvözölte a döntést és egyúttal emlékeztette mindkét felet a brüsszeli egyezményben és az ohridi megállapodásban foglalt kötelezettségeikre, melyek hivatalosan is az uniós csatlakozási folyamat részévé váltak.

"Mind Belgrádtól, mind Pristinától azt várjuk, hogy hajtsák végre a megállapodásban foglaltakat és a párbeszéd során vállalt kötelezettségüket, amelyeket mindmáig nem teljesítettek, mert ez döntő fontosságú az Európába vezető útjuk szempontjából" – jelentette ki Peter Stano, az Európai Unió szóvivője az N1-nek.

A Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok normalizálására vonatkozó brüsszeli egyezmény, illetve az annak gyakorlati alkalmazását részletező, Ohridban elfogadott kiegészítés a kölcsönös elismerés kötelezettsége nélkül jelenti a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásának útját.

A megállapodásokat nem írták alá, de Aleksandar Vučić szerb államfő és Albin Kurti koszovói kormányfő egyetértett velük. Az Európai Unió kötelező érvényűnek tekinti ezeket, de sem Belgrád, sem Pristina nem tesz eleget a dokumentumokban foglalt követelményeknek.

Belgrád legfontosabb kötelezettségei között szerepel, hogy ne ellenezze Koszovó felvételét a különböző nemzetközi szervezetekbe, míg Pristina egyik kötelezettsége a koszovói szerb községek közösségének létrehozása.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter bejelentette, hogy a koszovói rendőrség újabb fegyvereket foglalt le északon, Rudare közelében, Zvečan község területén. Veton Elshani, a koszovói rendőrség északi régióért felelős igazgatója bejelentette, hogy hat kamiont foglaltak le Zubinban, amelyeknek közük van a tavalyi...
2024. MÁJUS 15.
[ 9:56 ]
Miloš Vučević szerb miniszterelnök ma Várhelyi Olivérrel, az Európai Unió szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosával találkozott, és értékelése szerint a szerb kormánynak az új mandátumban is stratégiai célja marad az európai uniós tagság, közölte a kormány. Vučević rámutatott: Szerbia komoly...
2024. MÁJUS 14.
[ 20:12 ]
Várhelyi Olivér európai bővítési biztos ma találkozott Belgrádban Marko Đurić szerb külügyminiszterrel, akivel a Belgrád és Pristina közötti párbeszédről tárgyalt. „Nagyon konstruktív találkozónk volt a minisztériummal és Marko Đurićtyal. Az EU bővítése a Belgrád és Pristina közötti párbeszéden keresztül...
2024. MÁJUS 14.
[ 15:31 ]
Beolvasás folyamatban