Izbor iz sadržaja na srpskom
Svečane igre vojvođanskih Mađara počev od oktobra
Betűméret:             

Ovogodišnje Svečane igre vojvođanskih Mađara biće održane u znaku spomen-godine u čast mađarskog i hrvatskog kralja Svetog Ladislava (Szent László) i mađarskog pesnika Janoša Aranja (Arany János). U organizaciji Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara počev od 1.oktobra publici će biti punuđeni bogati sadržaji – najavio je predsednik te organizacije Aron Šutuš.

U nedelju, 1. oktobra u Paliću kod Subotice serija programa će biti otvorena ekumenskom molitvom za blagoslov, a nakon toga će manifestaciju otvoriti Peter Siladji, zamenik državnog sekretara za nacionalnu politiku Mađarske i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

U programu će učestvovati umetnici Erika Krnač, Ervin Žoldoš, Peter Tot, plesni ansabl „Talentum“, kao i nagrađeni na prošlogodišnjem takmičenju za solo ples i članovi muzičke škole u Subotici. U okviru programa biće predstavljena i knjiga počasnog predsednika Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara Karolja Dudaša pod naslovom „Nismo živeli na bisernom ostrvu“ (Nem éltünk gyöngyszigeten).

Toga dana će u Paliću biti prikazane i izložbe fotografija o freskama sa motivima Svetog Ladislava, dela fotografa Zoltana Mošera, kao izložba o Janošu Aranju, koju je priredila umetnica Edit Nemeš Fekete.

U seriji programa Svečanih igara vojvođanskih Mađara u januaru će biti organizovana priredba povodom Dana mađarske kulture u Senti, a na proleće susret amaterskih pozorištava, kao i folklorni festivali „Durindo“ i „Djendješbokreta“.

Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Rektor malog sjemeništa Paulinum i direktor Biskupijske klasične gimnazije Paulinum u Subotici, mons. art. Jožef Mioč, papinski prelat i naslovni opat preminuo je u jutarnjim satima u sredu 24. maja u subotičkoj bolnici, u 82. godini života i 55. godini svećeništva. O vremenu mise zadušnice i sprovodnih obreda će se javnost naknadno...
24.05.2023
[ 15:27 ]
Beolvasás folyamatban