Izbor iz sadržaja na srpskom
Svečane igre vojvođanskih Mađara počev od oktobra

Ovogodišnje Svečane igre vojvođanskih Mađara biće održane u znaku spomen-godine u čast mađarskog i hrvatskog kralja Svetog Ladislava (Szent László) i mađarskog pesnika Janoša Aranja (Arany János). U organizaciji Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara počev od 1.oktobra publici će biti punuđeni bogati sadržaji – najavio je predsednik te organizacije Aron Šutuš.

U nedelju, 1. oktobra u Paliću kod Subotice serija programa će biti otvorena ekumenskom molitvom za blagoslov, a nakon toga će manifestaciju otvoriti Peter Siladji, zamenik državnog sekretara za nacionalnu politiku Mađarske i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

U programu će učestvovati umetnici Erika Krnač, Ervin Žoldoš, Peter Tot, plesni ansabl „Talentum“, kao i nagrađeni na prošlogodišnjem takmičenju za solo ples i članovi muzičke škole u Subotici. U okviru programa biće predstavljena i knjiga počasnog predsednika Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara Karolja Dudaša pod naslovom „Nismo živeli na bisernom ostrvu“ (Nem éltünk gyöngyszigeten).

Toga dana će u Paliću biti prikazane i izložbe fotografija o freskama sa motivima Svetog Ladislava, dela fotografa Zoltana Mošera, kao izložba o Janošu Aranju, koju je priredila umetnica Edit Nemeš Fekete.

U seriji programa Svečanih igara vojvođanskih Mađara u januaru će biti organizovana priredba povodom Dana mađarske kulture u Senti, a na proleće susret amaterskih pozorištava, kao i folklorni festivali „Durindo“ i „Djendješbokreta“.

Gastarbajteri iz Zapadne Evrope kreću kućama, a turisti na letovanje, pa se od druge polovine juna očekuje intenziviranje saobraćaja na graničnim prelazima u županiji Čongrad-Čanad – saopštio je nadležni županijske glavne policijske kapetanije u četvrtak u Reski. Levente Bauko je na zajedničkoj pres konferenciji policije,...
23.06.2022
[ 12:09 ]
„Ovo je odlučujući trenutak“, Savet Evrope će Ukrajini i Moldaviji odobriti status kandidata za članstvo, i istovremeno poslati jasan signal i evropskoj perspektivi Gruzije – izjavio je predsednik Saveta Evrope, tela koje čine lideri zemalja članica EU, Šarl Mišel u Briselu u četvrtak. Dolazeći na samit zemalja članica EU i...
23.06.2022
[ 11:42 ]
Broj ilegalnih migranata na južnoj granici se više nego udvostručio, mađarski granični organi su ove godine osujetili više od sto hiljada pokušaja ilegalnih prelazaka granice – saopštio je premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost gostujući na aktuelnom kanalu M1. Đerđ Bakondi je izjavio: mnogi beže iz Avganistana, u...
22.06.2022
[ 21:18 ]
Beolvasás folyamatban