Izbor iz sadržaja na srpskom
Tramp: Viktor Orban uspešno radi na očuvanju bezbednosti svoje zemlje
Američko-mađarski samit u Vašingtonu

Premijer Viktor Orban uspešno radi na očuvanju bezbednosti Mađarske – izjavio je američki predsednik Donald Tramp, kada je u Beloj kući u okviru radne posete primio mađarskog premijera.

Rekao je da mađarskog premijera u celoj Evropi poštuju. Istakao je i da je Mađarska ponosna i dobra članica NATO-a.

Tramp je hvalio i napore koje mađarska vlada čini protiv ilegalne migracije. Konstatovao je da ta pojava uzrokuje puno problema Evropi, a da se zemlje različito nose sa njima. Mađarski premijer je strog čovek, ali ga okružuje veliko poštovanje – istakao je. Viktor Orban se u izjavi pred predstavnicima štampe zahvalio američkom predsedniku na pozivu. Kao glavni cilj svoje posete naveo je jačanje strateškog savezništva Sjedinjenih Američkih Država i Mađarske. Naglasio je da dve zemlje čine slične napore u više važnih oblasti, a od zajedničkih tema je istakao ilegalnu imigraciju, borbu protiv terorizma i mere u interesu zaštite hrišćanskih zajednica. Odgovarajući na pitanja o demokratskim reformama mađarski premijer je istakao da vlada radi na osnovu novog ustava koji je donet 2011-e godine. Podsetio je na to da je narod više puta izabrao ovu vladu, i izjavio da rado ispunjava taj zadatak.

Susret je bio mnogo duži od planiranog, a počeo je sastankom u uskom krugu, na kojem su osim Donalda Trampa i Viktora Orbana učestvovali ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Peter Sijarto i savetnik američkog predsednika za pitanja nacionalne bezbednosti Džon Bolton. Potom su sledili plenarno razgovori.

Pre susreta se Viktor Orban upisao u spomenar Bele kuće.

Predsednik Tramp je na pres konferenciji o Iranu rekao sledeće: Iran bi počinio veliku grešku ako pokuša nastupiti protiv Sjedinjenih Država, pošto je Vašington poslao u region nosač aviona i borbene avione. Upozorio je: „ako urade nešto, veoma će patiti zbog posledica“. Na novinarsko pitanje da kaže nešto konkretnije, predsednik je kratko rekao: oni kojih se tiče „znaju na šta mislim“. Uprkos svemu, američka vlada za sada čeka razvoj situacije.

Orban: Cilj je jačanje američko-mađarskog strateškog savezništva

Jačanje strateškog savezništva Sjedinjenih Američkih Država i Mađarske je glavni cilj njegove posete, izjavio je Viktor Orban. Premijer je naglasio da dve zemlje čine slične napore u više važnih oblasti, a od zajedničkih tema je istakao ilegalni imigraciju, borbu protiv terorizma i mere u interesu zaštite hrišćanskih zajednica.

Odgovarajući na pitanja o demokratskim reformama mađarski premijer je istakao da vlada radi na osnovu novog ustava koji je donet 2011-e godine.

Na susretu su potvrđeni saveznički odnosi u više oblasti

Na susretu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom su u više važnih oblasti potvrđeni saveznički odnosi – izjavio je Viktor Orban.

Na pres konferenciji je podsetio na to da je poslednji put u radnoj poseti Vašingtonu bio pre 18 godina. „Osećam razliku, (...) sada je drugačije rukovodstvo, politika ima jasnije ciljeve“ – formulisao je. Razgovori su važni za Mađarsku, je su potvrđeni odnosi strateškog savezništva između dve zemlje na planu ekonomske politike, spoljne politike i bezbednosne politike, kao i po pitanjima migracije i progona hrišćana.

Susret je trajao mnogo duže od planiranog, oko 40 minuta. Predsednik Tramp je rekao da Viktor Orban uspešno radi na očuvanju bezbednosti Mađarske. Hvalio je zasluge Mađarske kao članice NATO-a, kao i napore koje vlada čini da suzbije ilegalnu imigraciju. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban