Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban: Đerđ Soroš preti Mađarskoj i Poljskoj

Đerđ Soroš preti Mađarskoj i Poljskoj – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u jutarnjoj emisiji Radija „Košut“ u petak.

Premijer je poslovnog čoveka nazvao najkorupiranijim čovekom svetske politike.

Orban je rekao da Soroš plaća mnoge političare. On najviše korumpira birokrate u Briselu, koji ucenjuju i prete Mađarskoj – izjavio je.

Đerđ Soroš je ovih dana objavio veliki tekst u kojem je dao uputstva briselskoj birokratiji šta da radi. Na to je doneta trezvena reakcija na sednici premijera Evropske unije (EU): oni znaju kako treba rešiti debate, rešiće stvari „iznutra“ – rekao je Orban.

Naglasio je: Đerđ Soroš preti Mađarskoj i Poljskoj, naime način rešavanja nesuglasica u EU je pregovaranje.

U istoriji unije nisu retkost debate o budžetu, to je prirodna posledica toga što treba usaglasiti interese 27 zemalja članica – rekao je Viktor Orban.

Podsetio je: letos su odlučili da mnogo toga treba rešiti istovremeno. Hteli su rešavati krizu, to su povezali sa pitanjem sedmogodišnjeg budžeta, potom su neki hteli uvesti i političke aspekte, nazivajući to pravnom državnošću. Tako je 27 premijera krenulo težim putem, ali sada već treba tu ostati. Na kraju će se usaglasiti, ali su trenutno veta Mađarske i Poljske zaustavili proces donošenja propisa.

Kako je rekao: njega mnogo više „pogađa“ što se o Mađarskoj beskrupulozno mogu širiti laži.

To nije neuobičajena pojava, ali je sada došla do nivoa koji ni on još nije video. Đerđ Soroš je napisao da u mnogim mađarskim naseljima izbori nisu bili tajni. Neverovatno, koliko štete jedan tako „beskrupulozni čovek“ može prouzrokovati – izjavio je Viktor Orban.

Kaže da vidi mogućnost za kompromis unutar unije, ali je prihvatljivo rešenje samo ono koje će zaista ostvariti pravne, a ne političke aspekte. Trenutno se uz „dirigovanje“ Đerđa Soroša pokušavaju stvoriti institucije koje bi uz prostu većinu ili dvotrećinskim glasovima nametnuli Mađarskoj da sruši ogradu ili pusti migrante. Takve zahteve Mađarska odbija – naglasio je.

Orban je istakao: vođe EU odlučuju o tome da zajedno uzmu kredit na trideset godina; to nije „trijumfalni marš“, bilo bi bolje izostati od toga, ali Mađarska ne želi ostaviti na cedilu zemlje koje su u problemima.

Orban je istovremeno rekao da smatra kako debata u stvari nema ništa sa novcem, Mađarska je naime stabilna zemlja, gde će i nezavisno od političkih debata i Brisela ostvariti sav onaj razvoj koji je planiran za sledećih deset godina. Dodao je: Mađarska i bez unije može da podigne kredit na trideset godina, jer je njena procena na međunarodnom tržištu stabilna. Rekao je da su nedavno podigli 2,5 milijardi evra kredita.

Mađarska danas stoji na takom stabilnim nogama da ne samo da će prebroditi bilo kakve teške periode, ali će se u međuvremenu i razvijati – tvrdio je mađarski premijer, dodavši da „danas nismo u 2008-2009-oj“.

Verovatno će biti dovoljno ugovorenih 12 miliona vakcina

Premijer je rekao da će po svemu sudeći biti dovoljno ugovorenih 12 miliona vakcina, koje je vlada postigla. Još se ne zna kada će vakcina biti na raspolaganju, ali većina obećava za kraj proleća – dodao je.

Naglasio je da smatra kako vakcina nije političko nego zdravstveno pitanje. Ako se negde napravi ranije, Mađarska treba da naruči i od tamo – dodao je.

Nije na Đerđu Sorošu da odluči koja vakcina je dobra, to će odlučiti laboratorije i ljudi, koji mogu slobodno birati među vakcinama – rekao je mađarski premijer. Tome je aludirao na vest da je biznismen tražio da se istraži, zašto je Mađarska dobila rusku vakcinu.

Povoljni pokazatelji proteklih dan-dva još nisu dokaz da je usporeno širenje korona virusa – istakao je premijer, pozivajući se na šefa zdravstvene službe Ceciliju Miler.

Orban je rekao da će pokazatelji krenuti prema dole, ali možda i prema gore. To je važno zato što su životi starijih u opasnosti. Pozvao je ljude da budu disciplinovaniji.

Kada je veliko zlo, onda u Mađarskoj ne manjkaju heroji. Sada su to lekari, bolničari, čak i studenti.

Prema rezultatima jednog istraživanja bi većina Mađara izabrala mađarsku vakcinu – rekao je. To je velika stvar, rekao je, naime proteklih trideset godina nije uvek bilo u modi „kupuj domaće“.

Broj bolničkih slučajeva je visok, ali sistem još ni izdaleka nije dosegao limit svojih kapaciteta – naglasio je.

U bolnicama je na službi 1150 vojnika, a dodatnih 1150 je spremno za angažovanje – naglasio je, dodavši: obistinilo se dakle da Mađarska naoružana očekuje drugi talas.

Premijer je ponovo pozvao đake da uče i da ovaj period ne shvate kao raspust.

Rekao je da u vezi brzih testova i on ima dvojbe. Masovno testiranje je određeno jer je to traženo, dotični se tako bolje osećaju.

Ozbiljan logistički zadatak je organizovati da se testiranje sprovede i u najmanjem naselju, „ali mi smo spremni“. U izvršavanju zadatka učestvuje dve hiljade studenata.

Viktor Orban je rekao da je ovo vežba za masovnu vakcinaciju, što isto tako treba održati kada bude stigla vakcina. (MTI)

Opšta bolnica u Senti je dobila pet novih respiratora i dodatnih pet monitora namenjenih za intenzivnu negu. Ova sredstva je instituciji poklonila Vlada Mađarske. Prebačena su iz Kliničkog centra Vojvodine u subotu poslepodne. Dr Beata Čaki, direktorka bolnice je izjavila da je ova medicinska oprema stigla u pravom trenutku. U...
28.11.2020
[ 16:57 ]
Mađarska vlada je poklonila stotinu respiratora i isto toliko monitora koji služe za praćenje stanja pacijenata Kliničkom centru Vojvodine – objavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova. Peter Sijarto je u izjavi agenciji MTI rekao: „u našem slučaju se ne poklapaju granice zemlje i nacije, a smatramo da je svaki Mađar...
26.11.2020
[ 19:56 ]
„Ako želimo sačuvati svoju slobodu, Evropa se ne sme potčiniti Soroševoj mreži“ – napisao je u odgovoru na članak Đerđa Soroša mađarski premijer Viktor Orban, a objavio portal miniszterelnok.hu. Premijer je počeo svoj tekst time da mnogi smatraju da jedan premijer ne treba da polemiše sa Đerđom Sorošem, jer je on privredni...
25.11.2020
[ 15:51 ]
Beolvasás folyamatban