Tudomány
Regionális tudományos központ létesült Újvidéken
Betűméret:             

Ünnepélyes keretek között mutatta be ma Újvidéken új regionális tudományos központját a belgrádi Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet (IFDT).

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke az első ilyen jellegű vajdasági tudományos és kutatási központ bemutatásakor azt mondta, házelnökként nem csak a támogatásáról kell biztosítania az intézményt, hanem mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a központ kapcsolatba kerülhessen a térség hasonló intézményeivel.

„A regionális tudományos központra azért van szükségünk, hogy kritikus módon vizsgálhassuk magunkat és a munkánkat. 1900-ban június 29-én alapították meg a Nobel-díjat, amelyet tudósoknak, íróknak és a békéért tevő személyeket nyerhetnek el, de a társadalmi és humán tudományok területén elértekért nem ítélik oda. A tartományi képviselőház ennél szerényebb díjakat sem oszt ki, de megtiszteltetés lesz, hogy a lehetőségeinkkel összhangban házigazdái és támogatói legyünk a központ által szervezett minden eseménynek” – fogalmazott Pásztor István a Tanjug tudósítása szerint, illetve azt kívánta a központ munkatársainak, hogy mielőbb intézetté nője ki magát az intézmény.

„Vajdaságban a tudományosság az egyetemen összpontosul, de ennek a tudományos központnak a megalakítása elsősorban egy nagy lépés a társadalomtudományok számára, amelyek nem képvisel intézet Vajdaságban” – fogalmazott a rendezvényen Nikola Tanić, a szerbiai oktatási és tudományügyi miniszter segédje.

Petar Bojanić, a Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet (IFDT) igazgatója közölte: az új regionális központ számos rendezvényt és konferenciát szervez majd Újvidéken és szerte Vajdaságban, ahogyan ezt az IFDT teszi Belgrádban és Szerbiában.

Az újvidéki regionális tudományos központ koordinátorai Losoncz Márk és Aleksandar Matković.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A minoritás poétikái III. címmel rendez tanácskozást szeptember 27-én és 28-án az újvidéki Bölcsészettudományi Karon a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék. Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék 2021-ben indított tanácskozás sorozatának idei rendezvényét A minoritás poétikái III. címmel rendezi meg. A...
2023. SZEPTEMBER 19.
[ 16:08 ]
Tíz év után látható ismét Párizsban a Titanic történetét megidéző nagyszabású kiállítás, amelynek egyik szervezője az a francia búvár és felfedező, Paul-Henri Nargeolet volt, aki júniusban hunyt el, amikor felrobbant a Titan nevű merülőhajó, amelynek fedélzetén turistákat kísérve az elsüllyedt óceánjáró...
2023. SZEPTEMBER 11.
[ 21:05 ]
Az egész országból felkereshetik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) onkológiai központját azok, akiknek családjában előfordult daganatos megbetegedés, és tartanak a rák öröklődésétől - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel. Tájékoztatójukban jelezték: a rákos megbetegedések aránya világszerte...
2023. SZEPTEMBER 8.
[ 8:10 ]
Beolvasás folyamatban