Tudomány
Regionális tudományos központ létesült Újvidéken
Betűméret:             

Ünnepélyes keretek között mutatta be ma Újvidéken új regionális tudományos központját a belgrádi Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet (IFDT).

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke az első ilyen jellegű vajdasági tudományos és kutatási központ bemutatásakor azt mondta, házelnökként nem csak a támogatásáról kell biztosítania az intézményt, hanem mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a központ kapcsolatba kerülhessen a térség hasonló intézményeivel.

„A regionális tudományos központra azért van szükségünk, hogy kritikus módon vizsgálhassuk magunkat és a munkánkat. 1900-ban június 29-én alapították meg a Nobel-díjat, amelyet tudósoknak, íróknak és a békéért tevő személyeket nyerhetnek el, de a társadalmi és humán tudományok területén elértekért nem ítélik oda. A tartományi képviselőház ennél szerényebb díjakat sem oszt ki, de megtiszteltetés lesz, hogy a lehetőségeinkkel összhangban házigazdái és támogatói legyünk a központ által szervezett minden eseménynek” – fogalmazott Pásztor István a Tanjug tudósítása szerint, illetve azt kívánta a központ munkatársainak, hogy mielőbb intézetté nője ki magát az intézmény.

„Vajdaságban a tudományosság az egyetemen összpontosul, de ennek a tudományos központnak a megalakítása elsősorban egy nagy lépés a társadalomtudományok számára, amelyek nem képvisel intézet Vajdaságban” – fogalmazott a rendezvényen Nikola Tanić, a szerbiai oktatási és tudományügyi miniszter segédje.

Petar Bojanić, a Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet (IFDT) igazgatója közölte: az új regionális központ számos rendezvényt és konferenciát szervez majd Újvidéken és szerte Vajdaságban, ahogyan ezt az IFDT teszi Belgrádban és Szerbiában.

Az újvidéki regionális tudományos központ koordinátorai Losoncz Márk és Aleksandar Matković.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Közép-kelet-, illetve Délkelet-Európában, elsősorban kórházakban terjedő, antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen fejlesztenek különleges eljárást, illetve szolgáltatást Kintses Bálint vezetésével a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (HUN-REN SZBK) - tájékoztatta a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) szerdán az...
2024. JÚNIUS 5.
[ 10:51 ]
Professzori kinevezést kapott a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szombaton az MTI-t. A közlemény szerint Karikó Katalin 2021 óta az SZTE kutatóprofesszora. Huszonnégy évig dolgozott a Pennsylvaniai Egyetemen,...
2024. JÚNIUS 1.
[ 12:13 ]
Új, háromszintű prevenciós stratégiát javasolnak a bőrrák elleni nyári érzékenyítő kampányukban a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) onkodermatológus szakértői - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a bőrrák elleni küzdelem bizonyítottan hatékony eszközeit és szakmai...
2024. MÁJUS 30.
[ 15:05 ]
Beolvasás folyamatban