Tudomány
Regionális tudományos központ létesült Újvidéken
Betűméret:             

Ünnepélyes keretek között mutatta be ma Újvidéken új regionális tudományos központját a belgrádi Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet (IFDT).

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke az első ilyen jellegű vajdasági tudományos és kutatási központ bemutatásakor azt mondta, házelnökként nem csak a támogatásáról kell biztosítania az intézményt, hanem mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a központ kapcsolatba kerülhessen a térség hasonló intézményeivel.

„A regionális tudományos központra azért van szükségünk, hogy kritikus módon vizsgálhassuk magunkat és a munkánkat. 1900-ban június 29-én alapították meg a Nobel-díjat, amelyet tudósoknak, íróknak és a békéért tevő személyeket nyerhetnek el, de a társadalmi és humán tudományok területén elértekért nem ítélik oda. A tartományi képviselőház ennél szerényebb díjakat sem oszt ki, de megtiszteltetés lesz, hogy a lehetőségeinkkel összhangban házigazdái és támogatói legyünk a központ által szervezett minden eseménynek” – fogalmazott Pásztor István a Tanjug tudósítása szerint, illetve azt kívánta a központ munkatársainak, hogy mielőbb intézetté nője ki magát az intézmény.

„Vajdaságban a tudományosság az egyetemen összpontosul, de ennek a tudományos központnak a megalakítása elsősorban egy nagy lépés a társadalomtudományok számára, amelyek nem képvisel intézet Vajdaságban” – fogalmazott a rendezvényen Nikola Tanić, a szerbiai oktatási és tudományügyi miniszter segédje.

Petar Bojanić, a Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet (IFDT) igazgatója közölte: az új regionális központ számos rendezvényt és konferenciát szervez majd Újvidéken és szerte Vajdaságban, ahogyan ezt az IFDT teszi Belgrádban és Szerbiában.

Az újvidéki regionális tudományos központ koordinátorai Losoncz Márk és Aleksandar Matković.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Január 21-én, a hajnali órákban egy 1 méter átmérőjű meteorit robbant fel Berlin közelében. Most sikerült megtalálni és azonosítani a darabjait. A meteoritdarabkákat a berlini Nemzeti Természettudományi Múzeum és a Német Űrkutatási Központ, valamint a Berlini Szabadegyetem munkatársai találták meg Berlintől 50...
2024. FEBRUÁR 13.
[ 22:20 ]
Mi az, ami elsőre magával ragad és lenyűgöz egy másik emberen? A legtöbben egyből rávágják, hogy: a szeme, ennek színe pedig a genetikától függ, őseink szemszíne határozza meg, hogy a mi íriszünkben milyen típusú és mennyiségű pigment van. A színt eldöntő gének igen sokfélék, ezért az, hogy a mi szemünk milyen...
2024. FEBRUÁR 13.
[ 16:57 ]
Ferenc pápa kinevezte Karikó Katalint, a BioNTech gyógyszeripari vállalat Nobel-díjas alelnökét a Pápai Életvédő Akadémia rendes tagjává, közölte a szentszéki sajtóközpont szombaton. A közlemény hangsúlyozza, hogy Karikó Katalin tudományos kutatásai vezettek az mRNS alapú vakcina kifejlesztéséhez, amiért 2023-ban...
2024. FEBRUÁR 10.
[ 16:13 ]
Beolvasás folyamatban