Tudomány
Regionális tudományos központ létesült Újvidéken

Ünnepélyes keretek között mutatta be ma Újvidéken új regionális tudományos központját a belgrádi Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet (IFDT).

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke az első ilyen jellegű vajdasági tudományos és kutatási központ bemutatásakor azt mondta, házelnökként nem csak a támogatásáról kell biztosítania az intézményt, hanem mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a központ kapcsolatba kerülhessen a térség hasonló intézményeivel.

„A regionális tudományos központra azért van szükségünk, hogy kritikus módon vizsgálhassuk magunkat és a munkánkat. 1900-ban június 29-én alapították meg a Nobel-díjat, amelyet tudósoknak, íróknak és a békéért tevő személyeket nyerhetnek el, de a társadalmi és humán tudományok területén elértekért nem ítélik oda. A tartományi képviselőház ennél szerényebb díjakat sem oszt ki, de megtiszteltetés lesz, hogy a lehetőségeinkkel összhangban házigazdái és támogatói legyünk a központ által szervezett minden eseménynek” – fogalmazott Pásztor István a Tanjug tudósítása szerint, illetve azt kívánta a központ munkatársainak, hogy mielőbb intézetté nője ki magát az intézmény.

„Vajdaságban a tudományosság az egyetemen összpontosul, de ennek a tudományos központnak a megalakítása elsősorban egy nagy lépés a társadalomtudományok számára, amelyek nem képvisel intézet Vajdaságban” – fogalmazott a rendezvényen Nikola Tanić, a szerbiai oktatási és tudományügyi miniszter segédje.

Petar Bojanić, a Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet (IFDT) igazgatója közölte: az új regionális központ számos rendezvényt és konferenciát szervez majd Újvidéken és szerte Vajdaságban, ahogyan ezt az IFDT teszi Belgrádban és Szerbiában.

Az újvidéki regionális tudományos központ koordinátorai Losoncz Márk és Aleksandar Matković.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az e-cigarettázásnak súlyosabb egészségügyi konzekvenciái lehetnek, mint az korábban gondolták - állítják amerikai kutatók, akik szerint az e-cigarettázás rákkal kapcsolatba hozható genetikai változásokat indíthat el. A Dél-Kalifornia Egyetem kutatásában 93 résztvevőt vizsgáltak meg és arra az eredményre...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 20:07 ]
Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai tudósok, akik azt remélik, eredményeik nyomán olyan gyógyszerek fejleszthetők ki, amelyekkel meg lehet állítani, esetleg vissza is lehet fordítani az elbutulást - számolt be róla a BBC News. A kutatást az amerikai AAAS (American Association for the Advancement...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 16:31 ]
Amerikai kutatók közelebb kerültek annak a rejtélynek a megfejtéséhez, hogy miként védi a szívet egy jó éjszakai alvás. Egérkísérleteikben felfedeztek egy eddig ismeretlen mechanizmust az agy, a csontvelő és az erek között, amely véd az érelmeszesedés, az artériák megkeményedésének kialakulásától, de csak...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 22:31 ]
Beolvasás folyamatban