Tudomány
Az aszpirin nem javítja a kórházban ápolt Covid-betegek túlélési esélyeit

Egy brit tanulmány szerint az olcsó és széles körben elérhető aszpirin nem javítja a kórházba került koronavírusos betegek túlélési esélyét - írja a CNBC.

Az Oxfordi Egyetem kutatói azt remélték, hogy a vérhígító gyógyszer segíthet a kórházba került Covid-19-es betegeken, akiknél fokozottan fennáll az érrendszerben kialakuló vérrögök kockázata, különösen a tüdőben, de végül arra a megállapításra jutottak, hogy az aszpirin nem segít megelőzni a halálozást.

A tanulmányban - amely a koronavírussal kórházba kerültek különböző lehetséges kezeléseit vizsgáló szélesebb körű "RECOVERY" vizsgálat része - közel 15 000, a vírussal kórházba került beteg vett részt. A betegek nagyjából fele napi 150 mg aszpirint kapott, szemben a másik felével, akik csak a szokásos ellátást kapták.

A tanulmány megállapította, hogy "nincs bizonyíték arra, hogy az aszpirin-kezelés csökkentette volna a halálozást", és "nem volt jelentős különbség" az elhunytak számában, mindkét csoportban az emberek 17 százaléka halt meg a kórházban 28 nap után.

Az adatok azt mutatják, hogy a Covid-19-el kórházba került betegek esetében az aszpirin nem járt együtt a 28 napos halálozás csökkenésével, vagy gépi lélegeztetésre kerülés, illetve a halálozás kockázatának csökkenésével - mondta a tanulmányról Peter Horby, az Oxfordi Egyetem professzora. Hozzátette, hogy bár az aszpirin kis mértékben növelte az élve elbocsátás valószínűségét, ez nem tűnik elegendőnek ahhoz, hogy indokolja széles körű alkalmazását a Covid-19-el kórházba került betegeknél.

Martin Landray, az Oxfordi Egyetem orvos- és járványtani professzora, a tanulmány egyik vezető kutatója "kiábrándítónak" nevezte az eredményeket.

Erős a feltételezés, hogy a vérrögképződés felelős lehet a súlyos Covid-betegek romló tüdőfunkciójáért és haláláért. Az aszpirin olcsó és széles körben használják más betegségeknél a vérrögök kockázatának csökkentésére, ezért csalódást keltő, hogy ezeknél a betegeknél nem volt jelentős hatása

A RECOVERY vizsgálat már számos életmentő felfedezést tett, az egyik ilyen felfedezés az volt, hogy a dexametazon, egy olcsó és széles körben használt szteroid, képes volt életet menteni a súlyos beteg körében. (portfolio.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az aktív koronavírusok globális összsúlyát kalkulálták ki az izraeli Weizmann Tudományosa Intézet és a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatói: eredményeik szerint ez a szám 0,1 és 10 kilogramm között van. Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) bemutatott tanulmányukban a szakértők beszámolnak arról,...
2021. JÚNIUS 11.
[ 13:44 ]
Megkezdte első tudományos kutatássorozatát a Marson a Perseverance. A NASA marsjárója dél felé tart, hogy megvizsgálja a Jezero kráter fenekét ősi mikrobiális élet jelei után kutatva. Az első hetekben a missziót vezető csapat egy alacsonyan fekvő, kilátást biztosító helyre irányítja a rovert, ahonnan meg tudja...
2021. JÚNIUS 11.
[ 10:07 ]
Hetvenhét százalékkal csökkent a dengue-lázas esetek száma egy úttörő vizsgálatban, amely során a kutatók baktériummal fertőzték meg a vírust terjesztő szúnyogokat. Fél évszázaddal ezelőtt még kevesen hallottak a dengue-lázról, 1970-ben mindössze kilenc ország küzdött súlyos járványkitöréssel, ma már azonban...
2021. JÚNIUS 10.
[ 11:50 ]
Beolvasás folyamatban