Tudomány
Oroszország kivonul a Nemzetközi Űrállomásról
Betűméret:             

Oroszország kedden közölte, hogy 2024 után kivonul a Nemzetközi Űrállomásról, véget vetve ezzel részvételének egy olyan projektben, amely sokáig a hidegháború utáni orosz-nyugati együttműködés egyik legfontosabb szimbóluma volt.

A globális űrkutatási együttműködés jövője és a Nemzetközi Űrállomással kapcsolatos együttműködés azután vált kétségessé, hogy Oroszország és a Nyugat kapcsolata az orosz-ukrán háború miatt megromlott - írja az NBC.

Az orosz űrügynökség vezetője, Jurij Boriszov kedden közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy az ország kiszáll a Nemzetközi Űrállomás-projektből, hogy saját űrállomás építésére összpontosítson.

Az ISS-t még 1998-ban indították útjára, és később a hidegháború utáni közös nyugati-orosz együttműködés szimbólumává vált.

Orosz tisztviselők korábban már utaltak arra, hogy hagyják lejárni a 2024-ben véget érő együttműködési megállapodást, hogy saját orosz űrállomásukon (ROSS) dolgozzanak, amely reményeik szerint 2025-ben már működőképes lesz.

A jövőbeli együttműködés felfüggesztése ellenére a NASA és a Roszkozmosz a hónap elején megállapodást kötött arról, hogy az űrhajósok továbbra is orosz rakétákkal repülhetnek, és az orosz űrhajósok idén ősztől a SpaceX-szel utazhatnak az ISS-re.

Ez a megállapodás biztosítja, hogy az űrállomás fedélzetén mindig lesz legalább egy amerikai és egy orosz űrhajós, hogy közösen biztosíthassák a létesítmény működését.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jóváhagyták az amerikai egészségügyi hatóságok egy olyan immunterápiás gyógyszernek a használatát, amelyről bebizonyosodott, hogy képes késleltetni az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását - írta honlapján pénteken a BBC. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) csütörtökön adta meg a hivatalos...
2022. NOVEMBER 18.
[ 12:18 ]
Ismét közzétették a legtöbbet idézett kutatók listáját, amelyre idén négy magyar tudós is felkerült. Mint a Semmelweis Egyetem csütörtöki közleményében olvasható, a listán szerepel az egyetem két professzora is: Ferdinandy Péter, tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás...
2022. NOVEMBER 17.
[ 12:00 ]
A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia 2022. évi Kristálygömb Díját a kuratórium (Kastori Rudolf akadémikus, dr. Gábrity Molnár Irén és dr. Csányi Erzsébet) egyhangúlag dr. Vastag Ernának ítélte oda a biotechnikai tudományok, a növényélettan, növényanatómia, az abiotikus és biotikus stressztényezők, a...
2022. NOVEMBER 11.
[ 22:26 ]
Beolvasás folyamatban