Tükör
VMSZ: Varga László a továbbiakban nem vállal pártjával semmiféle közösséget

A Vajdasági Magyar Szövetség Elnöksége a ma kiadott közleményével válaszol Varga László parlamenti képviselőnek a minap közzétett Mi történik? című szerzői írására, amelyben bírálatokat fogalmazott meg a pártvezetéssel szemben. A VMSZ közleményét az alábbiakban ismertetjük.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége érdeklődéssel olvasta Varga László parlamenti képviselő sajtóhoz eljuttatott véleményét és részben a jövőt érintő vízióját általános politikai értékekről és társadalmi jelenségekről.

A Vajdasági Magyar Szövetség politikai párt, tehát a pártokra érvényes keretek között működik: mindazokat a politikára is tartozó kérdéseket, amelyeket Varga László érint az elmúlt egy év vonatkozásában, a VMSZ elnökségi ülésein, tanácsülésein és közgyűlésén megvitatta, záradékokat fogalmazott meg és azokról szavazással döntött.

Varga László írásának komolyságát megkérdőjelezi az a tény, hogy az elmúlt egy évben megtartott 24 elnökségi ülésen javasolt minden döntést és záradékot megszavazott. Nem tartózkodott, nem szavazott ellene, nem fogalmazott meg kritikát. "Ahol tudtuk/tudtam, párton belül is, minden alkalommal elmondtuk/elmondtam” – írja Varga László, miközben egy év alatt összesen öt alkalommal kért szót a VMSZ elnökségi ülésein: a szerb-magyar kormányülésről beszélt, a parlamentben aktuális kérdésekről, beszámolt egy brüsszeli látogatásról, az új alapszabályról és a vagyon-visszaszármaztatásról.

Egyetlen alkalommal sem értintette sem a gazdaságfejlesztési programot, sem a választási eredményeket, pedig 2014-ben öt választáson vett részt közvetve vagy közvetlenül a VMSZ.

A VMSZ elnöksége tudomásul veszi és egy pillanatra sem kérdőjelezi meg, hogy mandátumának birtokában Varga László parlamenti képviselő, azonban állítását, miszerint 2007 óta gyakorlatilag minden jelentős dolgot ő fogalmazott meg és intézett el a pártban, kezdve a koalíciós szerződésektől két községi szervezet talpra állításáig (2. A megszólalásom legitimitásáról), az elnökség megdöbbenéssel fogadta és visszautasítja mindazok nevében, akik az elmúlt nyolc évben a maguk tudása és hite szerint ugyanolyan elkötelezetten dolgoztak, mint azt magáról a képviselő állítja – aki egyébként az elmúlt 12 hónapban a legkevesebbet szólalt fel a belgrádi parlamentben a VMSZ hat képviselője közül.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége számára világos, hogy Varga László a Mi történik? című véleményének lényege az, hogy a továbbiakban a VMSZ-szel nem vállal semmiféle közösséget.

Mivel azonban a Vajdasági Magyar Szövetség politikai párt, ezért Varga Lászlónak pár napon belül nyilatkoznia kell, hogy minden erkölcsi fönntartása ellenére a VMSZ frakciójában kíván-e tovább tevékenykedni,vagy kilép a frakcióból. Amennyiben a VMSZ frakcióján belül akar maradni, akkor mint képviselőre és frakciótagra számára is kötelező érvénnyel bírnak a párt demokratikus szabályok szerint meghozott testületi döntései és azok képviselete is kötelező erejű lesz számára.

2015. július 1.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vakcina-diplomácia - illusztráció
2021. FEBRUÁR 24.
[ 9:40 ]
Izgalmas űrkutatási projektek - illusztráció
2021. FEBRUÁR 20.
[ 16:19 ]
Jóllehet még előfordulnak sorok a bankok előtt, a pénzintézetek Szerbiában is mindinkább azon vannak, hogy az ügyeket lehetőleg elektronikusan intézzék ügyfeleikkel. Ezt a törekvést mind a polgárok, mind pedig a vállalatok, intézmények lelkesen üdvözlik. Az európai bankok olyan átalakításokat hajtanak végre a...
2021. FEBRUÁR 16.
[ 10:59 ]
Nem volt könnyű a tavalyi év az európaiak számára. Nem csupán a koronavírus-járvány és a migráció jelentettek komoly kihívást a kontinens számára, de a demográfiai mutatók is mélyrepülésbe kezdtek. Ennek pedig nem a Covid-19 pusztítása az egyedüli oka: a gyermekvállalási kedv is drámaian csökkent. Évek óta nincs...
2021. FEBRUÁR 13.
[ 17:05 ]
Az elmúlt napokban, hetekben, években sok cikket írtam Alekszej Navalnijról. Anno még interjút is készítettem vele. Ezért aztán a bloggerből ellenzéki ikonná magasztosult politikussal kapcsolatban nincsenek illúzióim. A Vlagyimir Putyin rendszerét gyűlölő lelkes aktivistáktól az elmúlt napokban kaptam is emiatt eleget. Aztán...
2021. FEBRUÁR 10.
[ 15:30 ]
Beolvasás folyamatban