Tükör
Egységes magyar médiatér határok nélkül
Visegrádon megtartották az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozót

A Média rovatból kiemelt anyag

Hagyományteremtő céllal rendezték meg Visegrádon az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozót. A szerdától péntekig zajló eseményen mintegy 180-an vettek részt, köztük 150 külhoni magyar újságíró a Kárpát-medence minden tájáról, beleértve a Vajdaság Ma munkatársait is.

Az első nemzetpolitikai magazin a rendszerváltozás után indult a Kossuth Rádióban, ami még ma is hallható. A Határok nélkül című műsor szerkesztőinek az volt a célja, hogy egy tudósítóhálózatot hozzanak létre, hogy napi szinten tájékoztathassák a hallgatóságot a külhoni történésekről, s így teremtsenek újra kapcsolatot az elszakított területek magyarjai és az anyaország között. Később a televízióban is megjelentek az ilyen jellegű műsorok, s ezzel együtt tovább bővült a tudósítóhálózat, ami mára lefedi a Kárpát-medencét. A rendszerváltás után 30 évvel azonban eljutottunk oda, hogy erről a szintről tovább léphetünk.

A visegrádi találkozón a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának munkatársai ismertették a kormány elképzeléseit a külhoni magyar tájékoztatási eszközök fejlesztéséről. Az egységes magyar médiatér megvalósításának fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. Úgy fogalmazott: ily módon is szeretnék erősíteni a nemzet összefogását. Kiemelten fontosnak tartják a külhoni magyar média megerősítését Kárpát-medence-szerte. Elmondta, hogy egyes régiókban az újságírók is fizetés-kiegészítéseket kapnak az egészségügyi dolgozókhoz, orvosokhoz, pedagógusokhoz hasonlóan.

A konkrét eredményeket ismertetve beszámolt arról, hogy Vajdaságban a Pannon RTV nemrég új székházat kapott. Ennek mintájára Ungváron létrehozták a TV21 csatornát. Erdélyben szintén zajlanak fejlesztések, de 2-3 éve támogatják a felvidéki magyar médiumokat is. Potápi Árpád János azt ígérte, hogy a jövőben sem maradnak el a támogatások és fejlesztések, hiszen

ha a határon túli magyarságnak nem lesz korszerű médiája, akkor az emberek a többségi nyelveken sugárzó tévé- és rádióműsorokat követik, illetve újságokat olvassák. Ez pedig az asszimilációt fogja felgyorsítani.

Ugyancsak részt vett az eseményen Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. A találkozó záró rendezvényén elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a média összekovácsolja a közösséget, ezért nagy köszönet illeti a média munkatársait. A rendezvényen bemutatott kisfilmben elhangzó mondatra utalva azt mondta: a nemzet szekerét toljuk egy olyan világban, ahol minden feloldódik. A mostani összejövetelnek is az volt a célja, hogy meg tudjuk határozni, merre kívánjuk tovább tolni ezt a szekeret, hogy mindenki jól érezze itt magát, s a tájékoztatás hiteles és felelősségteljes legyen. Szili Katalin hozzátette, hogy a média munkatársaiban olyan partnerekre találtak, akikkel ezeket a feladatokat el tudják végezni.

Grezsa István miniszteri biztos arra kérte az újságírókat, hogy vegyék komolyan a munkájukat. Olyan kegyelmi időszakot élünk, amikor van rá lehetőségünk, hogy építkezzünk, missziós munkát végezzünk azzal, hogy igyekszünk önmagunkat megújítani.

Ahhoz, hogy az egységes médiatér kialakuljon, a határokon túli területeken is fejlesztésekre van szükség. Nem elég azonban csak a pénz, amit a magyar kormány biztosít. Egyes utódállamokban a törvényes rendelkezések gátolják a magyar médiumok létrehozását, máshol a feltételek meglennének, de kevés a képzett újságíró.

A visegrádi találkozón a határon túli magyar médiumokban dolgozó újságírók arról számoltak be, hogy újságjaik, portáljaik, rádióik, televízióik jelenleg milyen körülmények között működnek, s milyen problémákkal szembesülnek a mindennapokban.

Elhangzott, hogy a nyomtatott sajtó napjai meg vannak számlálva. Legfeljebb 10-20 éve van még hátra a hagyományos újságoknak. Szerepüket fokozatosan veszik át a portálok, de a rádió és televíziók tartalma is mind nagyobb mennyiségben érhető el az interneten. Emiatt van az, hogy amikor a fejlesztésekről beszélünk, leginkább az elektronikus médiára terelődik a szó.

A helyzet Szlovákiában a legrosszabb

Meglepő, de a magyar nyelvű média helyzetét tekintve legrosszabb a helyzet Szlovákiában. A sok tekintetben „mintaállamnak” tekinthető EU-s országban 25 éve hozták meg a nyelvtörvényt, s ennek egyes előírásai miatt nem alakulhattak magyar rádiók és televíziók. A törvény ugyanis arra kötelezné a szerkesztőségeket, hogy a magyar rádióműsorok szlovák nyelvű változatát is elkészítsék, amit szintén sugározniuk kellene, a televíziókban pedig mindent feliratozni kellene szlovákra. Ez hatalmas többletmunkát és kiadást igényelne, ami csődbe vinné a magyar médiavállalkozásokat. A Felvidéken csak egyetlen magyar rádió működik. A közmédia részeként sugároz a Pátria Rádió. A Szlovák Televízióban napi 5 perces hírműsor van magyar nyelven, illetve hetente kétszer 26 perces magazint sugároznak. Amint a találkozón elhangzott, a felvidéki magyar média többsége liberális szemléletű. Többen ezzel magyarázzák a felvidéki magyarság körében tapasztalható viszonylag nagy asszimilációt is.

Ebből a helyzetből eléggé rögös a kivezető út. Egyelőre a Ma7 médiacsalád megindításával próbálkoznak. Az első tapasztalatok reménykeltőek. A Magyar7 hetilap a legkorszerűbb nyomdatechnikával készül. A ma7.sk portál a hírek mellett hosszabb szövegeket is közöl. A hirek.sk pedig egyféle televízió-pótló: napi 4-5 videó kerül fel a honlapra, amelyek a felvidéki magyarsággal kapcsolatos legfontosabb eseményekről számolnak be.

Kárpátalján egykor a közmédia, az Ungvári RTV jelentős mennyiségű magyar nyelvű műsort sugárzott, amit fokozatosan elsorvasztottak az elmúlt 2-3 évtizedben. Megszületett tehát a döntés egy magyar csatorna létrehozásáról. Az ukrán hatalom azonban megpróbált akadályokat gördíteni e törekvés elé. Mégis sikerült megvásárolni egy magán televíziót, ami osztott műsoridővel sugároz egy másik tv-vel. Az ukrán törvények miatt azonban a TV21 Ungvár kénytelen volt létrehozni egy ukrán szerkesztőséget is, hisz az adásidő felében ukrán nyelven kell sugározniuk. A TV21 saját 12 órás műsoridejében így csak napi 6 óra magyar nyelvű műsor készülhet. A kárpátaljai kollégák attól is tartanak, hogy az újabb nyelvtörvény újabb akadályokat gördíthet majd eléjük, esetleg meg is gátolhatja a működésüket.

Romániában bőséges a műsorkínálat. A Marosvásárhelyi Rádió napi 24 órás magyar nyelvű műsort sugároz, ami Erdély jelentős részén fogható. A Kolozsvári Rádió magyar adása is egész napos azzal, hogy csak egy megyében hallható. A Temesvári Rádióban is van egy-két óra magyar adás, s ez is része a román közmédiának. E három közszolgálati adó mellett további 12 magyar kereskedelmi rádió sugároz Erdélyben, illetve 10 éve elérhető az Erdélyi Magyar Televízió, ami az egyetlen országos magyar nyelvű televízió Romániában, s mára már egész napos műsorkínálattal rendelkezik.

Szlovéniában a közszolgálati RTV részeként működik a lendvai rádióstúdió. Egész napos magyar adást sugároznak saját frekvencián. Televíziós műsoruk is van, heti 4x20 perc a Szlovén Televízió 1-es csatornáján, bár többször felmerült, hogy száműzik az adást a maribori regionális stúdió programjára, de ez eddig nem következett be.

Horvátországból csak az Új Magyar Képes Újság tagjai érkeztek a visegrádi médiatalálkozóra. A kis létszámú szerkesztőség azonban „3 az egyben” módon rádió- és tévéműsort is készít.

A külhoni magyar tájékoztatási eszközök közül az egyik legrégebbi médium az idén 75 éves Magyar Szó. A nyomtatott sajtóra jellemző példányszámcsökkenés a vajdasági magyarok napilapja esetében is folyamatos, a szerkesztők azonban remélik, hogy talán megérik a 100. születésnapot. A Délvidéken a magyar kormány támogatásának köszönhetően Szabadkán megépült a Magyar Médiaház, ami otthont ad a Pannon RTV lehető legkorszerűbb stúdióinak és berendezéseinek is.

A magyar kormány a jövőben is támogatja a külhoni médiumokat

Magyarország Kormánya az ígéretek szerint az elkövetkező időszakban is biztosítani fogja az anyagi forrásokat a külhoni magyar médiumoknak. Az, hogy milyen minőségű cikkek, rádiós és televíziós műsorok születnek, az már a helyi újságírók tudásától, felkészültségétől, műveltségétől, szorgalmától függ. Az elkövetkező időszakban nagy hangsúlyt kell fektetni a szakmai képzésekre is.

Az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón, Visegrádon kiderült, hogy Vajdaságban vannak kiváló újságírók, akiktől tanulni lehet, de kiderült az is, hogy vannak tehetséges fiatalok is.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága meghívásos pályázatot hirdetett a találkozón részt vevő újságírók számára a külhoni magyar gyerekek éve jegyében Megmaradni – Külhoni magyar sikertörténetek címmel. A pályázatra 3-8 perces televíziós és rádiós riportokkal, kisportrékkal, valamint nyomtatásban vagy online megjelent cikkel, interjúval lehetett jelentkezni. A vajdaságiak ezen kiválóan szerepeltek.

A rádiós pályázati kategóriában Ternovácz Istvánnak, az Újvidéki Rádió szerkesztőjének, a Kossuth Rádió délvidéki tudósítójának a riportja, amely a Tanyaszínházról szólt, első helyezést ért el. Az írott sajtó kategóriában Markovics Annamária, az MTI belgrádi tudósítója szerezte meg az első helyet. Cikkében Harmath Károly atyát mutatta be. A televíziós kategóriában második díjat nyert a Pannon Televízió három fiatal munkatársa: Herczeg Zsolt, Miskolci Renato és Fleisz Miklós. Ők Micsik Béla törökbecsei citerakészítőt mutatták be. Különdíjban részesült Máriás Endre, a Magyar Szó munkatársa. Ő azzal foglalkozott, hogy miként lehet boldogulni itt, a Vajdaságban. Tapasztalatait egy külföldről visszatért fiatal, a zentai Mészáros Keceli Ágnes mesélte el.

A visegrádi találkozón Potápi Árpád János elmondta, hogy a rendezvényt a hagyományteremtés szándékával tartották meg. Jövőre, a második találkozón talán már összegezni lehet az első tapasztalatokat, hogy az egységes magyar médiatér létrehozásának első lépései milyen kezdeti eredményeket hoznak.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Testvérek - illusztráció
2020. JÚLIUS 10.
[ 16:23 ]
Azt már valamennyien sejtjük, hogy a koronavírus után (ha lesz ilyen) már nem lesz olyan az életünk, mint eddig volt. A tekintélyes bolgár politológus szerint a koronavírus fordulópont lehet a globalizáció történetében, különösen Európáéban. Azt azonban nem meri megjósolni, hogy nagyobb bezárkózáshoz, avagy még...
2020. JÚLIUS 4.
[ 17:20 ]
A koronavírus nem enged, az új védőintézkedések tovább sújthatják a megingott gazdaságot, a fő kérdés tehát – mi lesz a fizetésekkel? Az év második felében nem változnak a bérek a közszférában, míg a magánszektorban enyhe csökkenés várható, ezt vetíti előre az az elemzés, amely a Kvartalni monitor című...
2020. JÚLIUS 3.
[ 16:19 ]
A roma élet is számít – írta haza Brüsszelből Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, hosszasan elemezve azt, amit leszűrhet Magyarország az Egyesült Államokban terjedő mozgalomból. Az ottani A fekete életek is számítanak (Black Lives Matter) az ő olvasatában így fordítható le, erre vinné a vitát, teljesen összekeverve...
2020. JÚLIUS 2.
[ 17:10 ]
Beolvasás folyamatban