Tükör
Február 15., a gyermekrák nemzetközi napja: Szerbiában naponta megbetegszik egy gyermek

2002-ben a világ minden tájáról szülők szövetkeztek egy közös cél érdekében: azt akarták, hogy a rákban szenvedő gyermekek a legjobb kezelésben és ellátásban részesüljenek. 2003-ban az ICCCPO (Rákbeteg Gyermekes Szülők Szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége) február 15-ét jelölte meg a gyermekrák nemzetközi világnapjává, azzal a céllal, hogy tájékoztassák az embereket a gyermekrákról, adománygyűjtési akciók szervezzenek olyan helyi egyesületek részére, amelyek beteg gyerekekkel foglalkoznak és a helyi egyesületek projektjeit és foglalkozásait promoválják.

A világnap egyik fontos célja ugyanakkor felhívni a figyelmet arra, hogy világszerte a megbetegedett gyerekek kevés százaléka részesül megfelelő kezelésben. Tíz daganatos gyerekből nyolc ugyanis úgy hal meg, hogy nem kap orvosi kezelést, annak ellenére, hogy a legtöbb gyerek gyógyítható lenne. Így évente több mint 100 000 gyereket is meg lehetne menteni - írja a BBC.

A statisztika szerint világszerte évente 250 000 gyerek szervezetében alakul ki a rák. Rákkutatásokkal foglalkozó szervezetek azt állítják, hogy a daganatos gyerekek nyolcvan százalékánál vagy nem diagnosztizálják a betegséget, vagy nem kapják meg az életmentő kezeléseket. A nemzetközi gyermekrák napja alkalmából kiadott felmérés alapján a legtöbb beteg gyerek ugyanakkor gyógyítható lenne, így évente több mint 100 000 életet lehetne megmenteni.

A daganatos betegségekben szenvedő gyerekek aránya nagyjából az egész világon ugyanaz, egymillió gyerekre 75-140 beteg jut, az adatok azonban a különböző országokban meglehetősen eltérőek. Fejlett országokban például a leggyakrabban a leukémia, az agytumor és a gerincvelő-daganat fordul elő. Fejlődő országokban ugyanakkor igen alacsony a leukémiás megbetegedések száma, inkább a vérrák bizonyos típusa (Burkitt-limfóma) a jellemző.

Szerbia és a NURDOR

Szerbiában a rákbeteg gyermekek szüleit tömörítő NURDOR szervezet a nemzetközi nap alkalmából eddig már több mint 30 városban szervezett összejöveteleket azzal a céllal, hogy támogatást kapjon minden egyes, daganatos betegséggel küzdő gyermek, de szülei is. A NURDOR közleménye szerint a legutóbbi, 2016-as adatok azt mutatják, hogy Szerbiában minden nap megbetegszik egy gyermek rákban.

“Szerbiában sajnos nem létezik a rákbetegek regisztere, ezért felhívjuk az államot, hogy változtassa meg a helyzetet szélesebb körű támogatás nyújtása érdekében”, nyilatkozta a Tanjugnak Tamara Klarić a NURDOR-ból.

A NURDOR 2019-ben elindította a Tégy egy lépést (Pruži korak) elnevezésű mobil applikációs akcióját, amelyben 560 ezren vettek részt 60 támogató mellett, s amely segítségével mintegy fél millió eurót gyűjtöttek össze a rákbeteg gyermekek és szüleik részére épülő szülői házak kiépítésére, amelyeket a távolabbról terápiára érkező gyermekek és szüleik használhatnak a gyógykezelések idején, megkímélve így a családot és az utazás költségeitől, a szülők pedig gyermekükkel lehetnek a legnehezebb napokban is.

A szervezetnek nagyszámú önkéntese van, egyikük, akinek gyermeke kigyógyult a betegségből, a Tanjugnak azt mondta, 15 éve önkénteskedik a szervezetnél, s azt tartja a legfontosabbnak, hogy eljuttassa az üzenetet a szülőkhöz: remény mindig van és nem szabad feladni a hosszú és küzdelmes harcot.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Apokalipszis, most - illusztráció
2020. MÁRCIUS 30.
[ 16:38 ]
Hálataps - illusztráció
2020. MÁRCIUS 25.
[ 20:10 ]
Londoni makrogazdasági elemzők legfrissebb előrejelzései szerint a 2008-2009-es globális pénzügyi válsághoz hasonló, vagy még sokkal mélyebb recesszió várható az idén a világgazdaságban az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásai miatt. Egyes elemzői várakozások szerint az idei évet a feltörekvő európai...
2020. MÁRCIUS 24.
[ 0:00 ]
A különleges helyzet különleges erőfeszítéseket követel meg mindenkitől, legyen az kamionsofőr, újságíró vagy parlamenti képviselő. Ilyenkor derül ki, hogy ki veszi komolyan a közösségért való munka fontosságát. Ha a kamionsofőr nem hozza el az árut, akkor nem fog bevásárolni az egyszerű nép, ha az újságíró...
2020. MÁRCIUS 23.
[ 13:07 ]
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnapi bejelentése szerint a következő négy héten belül végleges döntés születik a koronavírus-járvány miatt veszélybe került tokiói nyári játékokról, melynek elhalasztása esetén a német hírügynökség szerint három forgatókönyv létezik. Thomas Bach NOB-elnök...
2020. MÁRCIUS 23.
[ 11:08 ]
Beolvasás folyamatban