Tükör
Megfelelő védettség

Akik Szerbiában felvették a koronavírus elleni védőoltást, megfelelő szintű védettségre tettek szert - ezt igazolja az INEP, a nukleáris energia alkalmazásával foglalkozó intézet 10.000 főn végzett kutatása.

“Az elemzéseket a védőoltás felvételét követően két héttel, illetve az újraoltást követően két héttel vett minták antitestszáma alapján végezték”- mondta Marija Gnjatović, az intézet kutatója a Danasnak. Elmondása szerint az antitestek nem az egyedüli indikátorai az immunválasznak.

“Arra a következtetésre jutottunk a 10.000 minta vizsgálatát követően, hogy minden nálunk elérhető vakcina megfelelő védelmet biztosít. A mintában résztvevők között egyetlen haláleset sem volt. Bebizonyítottuk, hogy a Pfizer vakcinája már az első adag felvételét követően antitesteket hoz létre a szervezetben. A védőoltást felvevők több mint 85 százaléka már az első oltás utáni 2 hétben kielégítő antitest számmal rendelkezik, míg ez az arány a második dózist követően 95 százalékra növekszik” - magyarázta a szakember.

A kutató hozzátette, hogy a Szputnyik V védőoltás ugyanúgy jó ellenanyagválaszt ad minden korcsoportnál. Mérhető számú antitest az első adag felvételét követő harmadik hétben jelenik meg az orosz vakcina esetében, a második adag felvétele után pedig már 92 százalékos az azt felvevők körében a pozitív antitest tesztek száma.

“Hasonló a helyzet az AstraZenecánál is, a védőoltást felvevők jól reagálnak rá és megfelelő számú antitest képződik náluk. Ennek az oltásnak a második adagját még nem vették fel Szerbiában mivel azt csak tizenkét hét után kell felvenni.

A Sinopharm védőoltása ugyancsak jó immunválaszt ad, a 20 és 65 év közöttiek több mint 90 százalékánál megfelelő arányban vannak jelen az antitestek a kínai vakcina után”- részletezte Gnjatović.

A kutató hangsúlyozza, hogy a Sinopharm védőoltást felvevő idősebb lakosok esetében valamivel kevesebb a szervezetben jelen levő antitestek száma, viszont szerinte ez nem jelenti azt, hogy ők nem védettek a vírussal szemben.

“Fontos a szervezetben megnézni, hogy a sejtek hogy reagálnak, azok esetében pedig akiknél nincs megfelelő számú antitest, azt külön ki kellene vizsgálni. A polgároknak nem kell aggódniuk, a védőoltások megfelelő védelmet biztosítanak és a szervezet megfelelően reagál. Nincs korreláció az antitestszám és a immunvédelem foka között, hiszen az antitestek száma csupán egy tényező az immunrendszer erősségét illetően” - mondta a kutatást végző szakember.

Hangsúlyozta, hogy a védőoltások ellátják a feladatukat olyan esetben is, amikor valaki mégis megfertőződik, hiszen a tünetek enyhébben jelentkeznek az ilyen esetekben.

Ennek ellenére muszáj maszkot hordani és betartani a megfelelő védőtávolságot, hogy csökkenteni tudjuk a megfertőződés esélyét. (Beta, Danas)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Európa napja - illusztráció
2021. MÁJUS 9.
[ 9:07 ]
Európa következő nagyhatalma? - illusztráció
2021. MÁJUS 5.
[ 13:50 ]
"Porlik, mint a szikla" - illusztráció
2021. MÁJUS 3.
[ 12:33 ]
A 97 éves Henry Kissinger megosztotta gondolatait a legnagyobb globális kérdésekről, és szerinte a legfontosabb veszélyforrás jelenleg az Egyesült Államok és Kína között fokozódó feszültség. Úgy látja, hogy ha ez tovább eszkalálódik, az akár Armageddon-szerű összecsapáshoz vezethet. A Kínával való viszony...
2021. MÁJUS 1.
[ 18:04 ]
Joe Biden amerikai elnök csütörtökön "elérte" elnöksége 100. napját, amely az Egyesült Államokban politikai mérföldkőnek számít. Franklin Delano Roosevelt elnöksége óta ugyanis ilyenkor számvetést készítenek az elnök hivatalban töltött hónapjairól. Biden az elnöksége első 100 napja alatt 11 törvényt...
2021. ÁPRILIS 29.
[ 22:35 ]
Azt a kérdést, hogy a védőoltást felvett állampolgárok rendelkezzenek-e majd bizonyos kiváltságokkal, a válságtörzs az egyik soron következő ülésén fogja megvitatni. Ahogyan a Blic megtudta, a beoltott személyeket érintő első enyhítő intézkedés akár a zenei, illetve kulturális eseményeken, fesztiválokon való...
2021. ÁPRILIS 27.
[ 11:27 ]
Beolvasás folyamatban