Tükör
A bánátiak isszák a legrosszabb vizet Szerbiában
Betűméret:             

Félmillió embernek nincs ivóvize Bánátban, így Szerbia ezen része marginalizáltnak számít, hangsúlyozta a Banat je u pravu (Bánátnak igaza van) nevű kezdeményezés a Dr Milan Jovanović Batut Szerbiai Közegészségügyi Intézetnek a legutóbbi, az ivóvíz minőségéről szóló jelentésével kapcsolatban.

A vízhez és az egészségügyi feltételekhez való emberi jogot az ENSZ határozta meg, de az aktivisták szerint Szerbia hihetetlen kudarcot vallott ennek a legalapvetőbb emberi jognak a megvalósításában.

„Szerbiában Vajdaságban a legrosszabb a víz, Vajdaságban pedig Bánátban, míg ezen belül Észak-Bánátban a legsúlyosabb a helyzet. Most már tudjuk, hogy tavaly Vajdaságban 40 százalék felett volt azoknak a vízrendszereknek a száma, amelyek nem feleltek meg a (fizikai-kémiai és mikrobiológiai) előírásoknak. Ismeretes, hogy sok ilyen vízvezetékben a megengedettnél nagyobb mértékben van jelen az arzén, ami pedig rákkeltő”, áll a kezdeményezés közleményében.

Vannak polgárok, akiknek nincs pénzük vizet vásárolni, illetve nincs erejük, hogy haza hordják a vizes ballonokat, ezért kénytelenek csapvizet inni és ezzel károsítani az egészségüket.

„A polgárok többsége nem jut megfelelő ivóvízhez sem a csapokból, sem a tartályokból. Ennek következményei megterhelik a bánáti egészségügyi rendszert, amely a munkaerőhiány miatt eleve nehéz körülmények között működik. A 2021-es jelentésben egyetlen észak-bánáti vagy közép-bánáti város sem szerepelt a megfelelő minőségű ivóvízellátással rendelkező rendszerek listáján”, tette hozzá a kezdeményezés.

A Banat je u pravu (Bánátnak igaza van) kezdeményezés arra szólította fel a többi polgári csoportosulást, a teljes nem kormányzati szektort, a politikai pártokat és minden olyan hazai és külföldi intézményt és szervezetet, amelyek célja az emberi jogok ellenőrzése és javítása Szerbiában, hogy vegyék fontolóra a vízminőség helyzetét Vajdaságban, különösen Bánátban, és reagáljanak rá.

A 021.rs portál emlékeztet: Vajdaságban 20 városi vízellátó rendszer nem felel meg a fizikai-kémiai és mikrobiológiai előírásoknak, és a bánátiak pedig a legrosszabb vizet isszák Szerbiában. Megnövekedett a vas-, a mangán-, a klór-, az ammónia-, a nitrát- és a nitritkoncentráció, de a kálium-permanganát szintje is, nem is beszélve a rákkeltő arzén jelenlétéről. A Batut szakemberei mindezeket megtalálták a közüzemi vízhálózatból vett vízmintákban, derült ki az ivóvíz minőségét vizsgáló, 2021-es évre vonatkozó legújabb jelentésből.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pártpolitikába süllyedve - illusztráció
2024. OKTÓBER 13.
[ 11:31 ]
Havi tízezer euró fixszel - illusztráció
2024. OKTÓBER 10.
[ 13:13 ]
Az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az ezen a napon kivégzett tizenhárom...
2024. OKTÓBER 6.
[ 7:59 ]
Marcel Ciolacu ugyan árnyalta kicsit a képet egy esetleges RMDSZ-es, azaz magyar miniszterelnök kinevezéséről, Sorin Grindeanu szociáldemokrata alelnök hétfő esti kijelentése az RMDSZ-szel alkotott kétpárti koalíciós, s egy RMDSZ által jelölt kormányfő lehetőségéről nem volt véletlen elszólás vagy politikai hiba. A...
2024. OKTÓBER 2.
[ 16:25 ]
Szerbiában az utóbbi 12 évben a reálbérek nagyjából 46 százalékkal nőttek, azaz évente nagyjából 3,2 százalékkal emelkedtek. Ez a növekedés szilárd, de nem kiemelkedő, és nem kizárólag Szerbiára jellemző, hasonló folyamatok figyelhetők meg Romániában, Bulgáriában, és más délkelet-európai országokban is – írja...
2024. SZEPTEMBER 29.
[ 17:56 ]
Beolvasás folyamatban