Tükör
Financial Times: Szerbia visszafordítaná haderejének erózióját
Betűméret:             

Szerbia a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását fontolgatja több mint egy évtizeddel annak megszüntetése után.

A Financial Times szerint ez annak a jele, hogy a Nyugat-Balkán legnagyobb hadseregével rendelkező ország vissza akarja fordítani az erőinek évek óta tartó erózióját.

Szerbia EU-tagjelölt országként ritkán ért egyet a nyugati szövetségeseivel, szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Kínával, és nem hajlandó csatlakozni a nyugati szankciókhoz Oroszország ukrajnai inváziója miatt, írja a lap.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Belgrád a nyugat-balkáni regionális konfliktusok középpontjában áll, és ide tartozik az elszakadt Koszovó státuszának kérdése, amit nem hajlandó elismerni szuverén országként, valamint Bosznia-Hercegovina egysége is.

Mint Kelet-Európa egyik legnagyobb fegyvergyártója, Belgrád megerősítette katonai kapacitásait, miközben Kínából és más országokból vásárol technológiákat.

Ugyanakkor a hivatásos fegyveres erők több ezer tagot veszítettek az elmúlt években, írja az FT.

Aleksandar Vučić államfő a tegnapi belgrádi fegyver- és haditechnikai eszközöket megtekintő körútján elmondta: a szerb hadsereg vezérkara és a védelmi minisztérium „meggyőzően” kiállt a kötelező sorkatonai szolgálat megújítása mellett. Arra kérte az illetékeseket, hogy májusig terjesszék elő javaslataikat.

„Nem fenyegetünk senkit. Ma, ha nincs (erős) hadseregünk, akkor nincs országunk sem”, tette hozzá Vučić.

Az ukrajnai háború számos európai országot késztetett arra, hogy megerősítse a katonai kapacitásai és átszervezze haderejét, egyes országok pedig – köztük Németország – azt fontolgatják, hogy valamilyen formában újra bevezessék-e a hadkötelezettséget, noha emiatt kritikák érik őket.

A kritikusok szerint Belgrád hiába harcol a fizetett hadseregének megerősítéséért, miközben a legtöbb balkáni szomszéd már csatlakozott a NATO-hoz, és egy esetleges konfliktus esetén fölényes képességekkel rendelkeznének, írja az FT.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lehetetlen célok - illusztráció
2024. FEBRUÁR 22.
[ 0:02 ]
Valentin-nap - illusztráció
2024. FEBRUÁR 14.
[ 8:21 ]
Február második vasárnapján, idén február 11-én ünneplik a házasság világnapját. A házasság ünnepének ötlete, mint annyi más, újkeletű ünnap, Amerikából érkezett Európába. A kezdeményezés 1981-ben indult útjára az Egyesült Államokból, amikor Bálint-napon (a szerelmesek napján) Baton Rouge város...
2024. FEBRUÁR 11.
[ 13:29 ]
Interjút készített Vlagyimir Putyinnal az ismert és megosztó amerikai újságíró, influenszer Tucker Carlson. Az interjú tényét az újságírón kívül megerősített Dmitrj Peszkov, a Kreml szóvivője is. Az amerikai fősodor média válaszul nemzetbiztonsági kockázatként bélyegezte meg Carlsont, az ukrán Mirotvorec pedig...
2024. FEBRUÁR 8.
[ 10:57 ]
Húsz évvel ezelőtt még senki sem hitte, hogy minden idők legnagyobb közösségi oldalát hozzák majd létre – mégis az lett. A Facebook minden eddiginél sikeresebb, nemrégiben pedig átlépte a bűvös hárommilliárdos aktív felhasználói számot is, tehát a Föld lakosságának közel egyharmada elérhető a platformon. De mit...
2024. FEBRUÁR 4.
[ 17:50 ]
Beolvasás folyamatban