Tűlevél
Lebegés a Ló jegyében
Avagy rendhagyó szilveszteri horoszkópunk
Betűméret:             

Félre a panaszokkal, az aggályokkal, a borongással, Kedves Olvasó! Hiszen vége ennek a gyötrelmes 2013-as évnek, és egy vadonatúj esztendőnek nézünk elébe. Legyünk ezért vidámak és optimisták! Különben hogy is kívánhatunk boldog újesztendőt barátainknak, ha magunk sem hisszük, hogy ilyen lesz?

Már az is derűlátással tölthet el bennünket, hogy 2014 a kínai horoszkóp szerint a Ló jegyében zajlik. A ló egy igen szimpatikus, jóravaló és dolgos állat, csak jót hozhat nekünk, mindenesetre sokkal rokonszenvesebb, mint az alattomos kígyó, amely az óévet határozta meg. Az is biztató, hogy a csillagjósok kedvező bolygóállásokkal kecsegtetik az emberiséget, ami mozgalmas és kihívásokkal teli esztendőt jelez, de állítólag többnyire pozitív kimenetellel.

Hogy ez mennyire fog érvényesülni szűkebb pátriánkban, milyen esélyeket teremt számunkra a kormány, vagy milyen megpróbáltatások elé állít majd minket, erre vonatkozóan nem találtam megbízható bejegyzést a horoszkópokban. De azt már sejtem, hogy jövő ilyenkor mire fognak hivatkozni, ha nem teljesülnek az ígéreteik: arra, hogy a lónak is négy lába van...

A jóslatoknál maradva, már január elseje is izgalmas lesz: ugyanis az új év újholddal kezdődik, s ez általában új helyzeteket, új lehetőségeket, új ismeretségeket jelez, mondják a hozzáértők. Például hazaindulva a szilveszteri buliból olyan új helyzet elé kerülünk, hogy lemerült az aksi és nem indul az autó, ezért egy új ismerős szállít minket haza.

Az igazi izgalom azonban január negyedikén vár ránk! Nem, nem a decemberi villanyszámla fogja okozni, bár az sem lesz kellemes, hanem a Jupiter és a Plútó együttállása bolygónkkal szemben. Egy ismert brit csillagász – Patrick Moore – szerint ennek hatására meggyengül a földi gravitáció, és olyan lebegésben lehet részünk, mint az űrhajósoknak. Vagy mint annak a szerencsétlennek, aki Radulović miniszter reformjai következtében nemcsak az állását veszti el, hanem az albérletből is kirúgják. A rövid levitációra 9 óra 47 perckor számíthatunk: aki pontban ekkor egy nagyot ugrik, az a brit tudós jóslata szerint a szokásosnál több tized másodperccel később ér talajt. Vagyis úgy érezheti magát, mintha kilőtték volna a világűrbe, és elfelejtették visszahozni.

Tehát jól jegyezzük meg az időpontot, mikor ugorjunk, mert félő, hogy az év hátra levő részében már nemigen ugrálhatunk.

Az még nem jósolható meg, hogy nekünk, átlagpolgároknak milyen esélyünk van valamilyen rendkívüli nyereségre 2014-ben, ám Ivica Dačić kormányfőre rámosolyoghat a szerencse. Megtörténhet az a csoda, hogy a Nobel-békedíj először kerül harcias balkáni politikusok kezébe. Alfred Nobel pedig foroghat a sírjában. Persze, mindez csak akkor következik be, ha a Nobel-bizottság elfogadja amerikai szenátorok egy csoportjának javaslatát, és a Catherine Ashton-Ivica Dačić-Hashim Thaci hármast jutalmazza az egymillió eurós békedíjjal a brüsszeli megállapodás nyélbeütéséért.

A háromszáz-egynéhány ezer eurós jutalom, ami politikusunknak járna, bőségesen kárpótolhatja őt abban az esetben, ha a haladók mégis kikényszerítik a rendkívüli parlamenti választásokat, ő pedig – Jupiter ide, Plútó oda - az állástalan exminiszterelnökök listáján találja magát. Merthogy szocialistái a „futottak még” kategóriában érnek célba.

Ám az igazi tragédia az lenne, ha a szoci vezetőnek a kedvezőtlen bolygóállások miatt még a Nobelról is le kellene mondania! Nem tudom, hogy Tomislav Nikolićnak milyen befolyása van a planétákra vagy az oszlói díjkiosztó bizottságra, de ha tőle függ, akkor lőttek Dačić békedíjának. Az elnök ugyanis a minap kerek-perec kijelentette, hogy ő bizony nem támogatja a miniszterelnök kitüntetését, mert szégyennek tartja, hogy egy szerb politikus az elvetemült albán Thacival együtt részesüljön Nobel-békedíjban.

Félő, hogy kijelentése legalább annyira kihathat Dačić sorsára, mintha a Jupiter, az Uranusz és a Mars háromszöget alkotna.

Ki tudja, a kedvező asztrológiai körülmények folytán talán még arra a bonyolult rejtélyre is fény derülhet 2014-ben, ami az egész országot lázas izgalomban tartotta az óév utolsó heteiben, feledtetve még az uniós felzárkózást is: hogy ki hallgatja le Tomislav Nikolić mobiltelefonját? Az eddig végzett alapos vizsgálatok ugyanis nem hoztak magyarázatot a nemzetet megrázó bűntényre, pedig a kémelhárítás mindenkit ellenőrzött, aki csak egy szemernyit is gyanús: Dačić miniszterelnöktől kezdve, a vajdasági politikusokon át, egészen a török nagykövetig, de mindhiába.

Nem is csoda, ha az elnök a lehallgatási ügy miatti izgalmában még az arab sejkeket is összekeverte, és az emirátusi trónörökös helyett a dubai uralkodó érkezését jelentette be. De ki ne keverné össze a sok konyharuha fejdíszes arabot, aki újabban Aleksandar Vučićnál vendégeskedik, nem igaz?

Apropó Vučić: az új esztendőben talán megtudhatjuk, hogy ki a haladók vezetőjének új szíve választottja. Eddig ugyanis a belgrádi bulvárlapok, önmagukat meghazudtolva, csodálatos önmérsékletet tanúsítottak, és meg se pisszentek Vučić válásáról meg a legnagyobb titokban történt újabb nősüléséről, pedig más, kevésbé befolyásos közéleti személyek esetében még azt is ki szokták fecsegni, hogy milyen hálóinget viselt az ara a nászéjszakán. Természetesen szó sincs cenzúráról vagy a tabloidok szerkesztőinek esetleges megfélemlítéséről! Egyszerűen csak barátságosan odaszóltak nekik, hogy nem illik beleütni az orrukat az ország legbefolyásosabb vezetőjének magánéletébe, mert megüthetik a bokájukat.

A mi házunk táján is örvendetes eseményekben bizakodhatunk, persze csak akkor, ha bekövetkezik a planéták kedvező együttállása. Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy pártjaink összebékülnek, a pártvezetők pedig újraélesztik azt a nemes hagyományt, amikor közös halászlévacsorákon panaszkodták ki magukat egymásnak. Médiafronton is beköszönt a harmónia: a szabadkai Napló a Magyar Szó mellékleteként jelenik meg, a Pannon tévé pedig főhírben számol be az újvidéki értelmiségiek megmozdulásairól.

Mint a fentiekből is kitűnik, valóban sok kellemes izgalom vár ránk 2014-ben, a Ló jegyében zajló esztendőben! Hogy végül is mennyi boldogságot hoz nekünk, még nem tudhatjuk, de az már sejthető, hogy dolgozni annyit fogunk, mint eme kedves állat.

És ha január negyedikén a Kedves Olvasó pontosan kilencnegyvenhétkor felnéz az égre, és Ivica Dačićot látja lebegni, akkor mérget vehetünk rá, hogy még új választásokban is részünk lesz!

J. Garai Béla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
Ivica jóslata - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:58 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A jövő századi kutatók számára, akik jobb híján térségünk diplomáciai boszorkánykonyháinak titkaival bíbelődnek majd, valószínűleg felfoghatatlan talányt fog képezni, hogy miként kaphatott itt ekkora szerepet az egyház az aktuális politika formálásában, amikor az állam fennhangon szekularizmusával dicsekszik. Például...
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban