Tűlevél
Szörnyű álmom volt...
Betűméret:             

Szörnyű álmom volt az éjszaka! Még most is remegnek az ujjaim, amíg ezeket a sorokat kopogom a számítógép billentyűzetén...

Azt álmodtam, hogy a surčini légikikötőben vagyok, ahol a Hágából érkező különgépet zászlóerdő és hatalmas éljenző tömeg fogadja, a lépcső elé terített vörös szőnyegen pedig Tómó és Ácó várakozik izgatottan, Šešelj kitűzővel a zakójukon...

Elevenen emlékszem minden részletre: arra, ahogyan kinyílott a gép ajtaja és a várva várt vendég, mint egy mesebeli hős, délcegen lesétált a lépcsőn, mire a gárda díszalakulatának tagjai vigyázzba merevedtek, a gučai rezesbanda pedig rázendített a Marš na Drinu című harci indulóra.

- Isten hozott, szeretett vajdánk! Örülünk, hogy újra körünkben üdvözölhetünk! – köszöntötték őt az egykori elvbarátok. -Bocsásd meg nekünk, hogy időközben eltévelyedtünk, és hogy engedtünk a Nyugat fondorlatos csábításának! Elkápráztatott bennünket az ottani jólét, de ígérjük, hogy helyrehozzuk hibánkat. Engesztelésül olyan díszszemlét rendezünk neked, hogy Putyin testvér is megirigyelné!

Ekkor két generálozott MIG-19-es húzott el mélyrepülésben a tömeg felett, amelyeket erre az alkalomra sikerült begyújtani az orosz elnök adományozta vadonatúj akkumulátorokkal. A közönség rémületére a pilóták néhány lupingot is bemutattak, hatalmas S betűt formálva a hajtóművek füstjéből.

A fogadó bizottságban ott feszített Dodik is, aki a hős bijeljinai csetnikek üdvözletét hozta.

- Mi nem tértünk le az utadról, imádott vajdánk! Útmutatásod szerint felszámoltuk a dzsámikat az utolsóig... Még a helyüket is lebetonoztuk!

- Le a müzülökkel! – harsogta a tömeg. - Le az EU-val! Le Amerikával! Le a Vatikánnal! Éljen Nagy-Szerbia! Éljen a Virovitica-Ogulin-Karlobag határvonal!

Az egész repülőtér csak úgy visszhangzott a megrészegült tömeg éljenzésétől és az üdvlövésektől!

Arra is világosan emlékszem, hogy a belgrádi lapok szalagcímekben köszöntötték a nagy hazafit, a méltatásokban emlékezetes cselekedeteit sorolták: a vikendharcosok menesztését Vukovár felszabadítására, valamint a frizsiderek, színes tévék és más értékesebb technikai eszközök összegyűjtésére a genocid természetű, ám tehetős horvátok házaiból. A gyűjtőtáborok felállítását a nemzetidegen elemek számára Kelet-Szlavóniában, Boszniában. A herkócai söprögetést, a szerb állam biztonságát veszélyeztető őshonos vajdasági horvát és magyar lakosság kitelepítését... A rozsdás kanalat a horvátokkal való leszámolásra, a pisztolyjelenetet a belgrádi szkupstinában, a vajdasági kisebbségeknek ígért ingyen szendvicseket...

A Politika ismét a kilencvenes évekbeli patrióta köntösben jelent meg, és folytatásos tárcát szentelt a vajda hágai szereplésének. Amit köztudottan csak azért vállalt önkéntesen, hogy megsemmisítse ezt a szerbellenes imperialista intézményt. Részletesen beszámoltak a bírákkal való izgalmasabb párbeszédekről, például arról a magasröptű jogi vitáról, amikor az egyik tiszteletre méltó brit talárostól megkérdezte: tudnak-e szülei homokos hajlamáról?

Külön fejezetet szenteltek a cellában eltöltött tizenegy és fél alatt készült százötven remekműnek, köztük annak a patrióta körökben nagy sikert arató munkájának, amely ezzel a szellemes címmel kerül majd be az emberiség kulturális örökségébe: „A kurva Carla del Ponte karmai között”. E kiváló alkotások sorába tartozik a korábbi amerikai elnökről szóló könyve „Bill Clinton, a washintoni szexuálmániákus” címmel, és a volt francia államfőt méltató munkája: „Jacques Chirac, a párizsi punci kakas” című. De könyvbe foglalta találó megállapításait a nemzetközi tribunál tagjairól is, hol aszalodott kecskeürülékhez, hol elfajult majmokhoz hasonlítva őket.

A tévé sem akart kimaradni az évtizedes hágai viszontagságok után hazatért veterán hazafi iránti tisztelgésből. A tévéállomások egymással versengve készítettek vele interjúkat, amelyekben arról faggatták, hogy milyen szankciókat alkalmaz a pártütők ellen, akik eltávolodtak az eredeti irányelvektől, és holmi uniós ábrándok miatt megpróbálják letagadni radikális múltjukat. A dokumentációból előbányászták a kilencvenes években készült felvételeket a vajda emlékezetes beszédeiről és szlavóniai kiruccanásairól, csetnik kucsmával a fején, golyószóróval a vállán és kézigránáttal az övében.

A mohamedánok iránti atavisztikus ellenszenvére való tekintettel a tévécsatornák sürgősen levették műsorukról a Szulejmanról szóló szappanoperát, mely sajnálatos módon oly nagy népszerűségre tett szert az eltévelyedett kisemberek körében. A zimonyi Kanál és Villa étkészletgyár pedig az igazgatóbizottság tiszteletbeli elnökévé választotta őt, mesés tiszteletdíjjal.

A radikális párt alapszervezeteinek hirtelen rengeteg dolga támadt: alig győzték jegyzékbe venni a pártba visszatérő renegátokat és a lelkes új tagokat. Azoknak, akik a vajda távozása után nyereségvágyból átiratkoztak az újonnan létesült haladó pártba, le kellett mondaniuk nyereségükről, és azóta szerzett ingatlanjaikat a főbizottság rendelkezésére kellett bocsájtaniuk. A megtért párttagoknak vizsgázniuk kellett a vajdának a hágai bíróság előtt elhangzott magvas gondolataiból.

A pártok is módosították álláspontjukat a visszatérés következményei tekintetében. Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter kijelentette: az újságírók félreértették azt a kijelentését, hogy a hágai bíróság amerikai nyomásra engedte szabadon szeretett nemzeti hősünket azzal az aljas célzattal, hogy destabilizálják Szerbiát. Ellenkezőleg: ő azt akarta mondani, hogy Hága a galád amerikaiakkal dacolva azért küldte őt haza, hogy stabilizálja az itteni helyzetet.

Az újra kiterebélyesedett radi párt ismét nagygyűlések szervezésébe kezdett, főleg Vajdaságban, hogy megszilárdítsa a fegyelmet a nemzetidegen elemek lakta településeken. A falakat a vajdát ábrázoló plakátok lepték el, az utcákat hangosítóval felszerelt autók járták, és harsányan mitingre szólították az embereket...

Kábultan, hideg verítékkel ébredtem a rémes álomképek emlékével. Hogy magamhoz térjek, reggelire jó étvággyal elfogyasztottam két szalámis szendvicset, abban a boldog tudatban, hogy nem a vajdától van, hanem a feleségem készítette.

J. Garai Béla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
Ivica jóslata - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:58 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A jövő századi kutatók számára, akik jobb híján térségünk diplomáciai boszorkánykonyháinak titkaival bíbelődnek majd, valószínűleg felfoghatatlan talányt fog képezni, hogy miként kaphatott itt ekkora szerepet az egyház az aktuális politika formálásában, amikor az állam fennhangon szekularizmusával dicsekszik. Például...
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban