Vajdaság
Regisztráció a kettős állampolgárok számára

A 2014. évben parlamenti választásokra kerül sor Magyarországon. Miután a második Orbán-kormány a külhoni magyarság számára megteremtette a kettős állampolgárság lehetőségét, s ezzel a szavazati jogot is. A külhoni magyar kettős állampolgárok a szavazás előfeltételeként 2013. augusztusától kezdve regisztrációs folyamatban vesznek részt.

Ágoston András a Kisebbségi Fórum nevű civilszervezet nevében tegnap Topolyán, egy rendezvényen bejelentette, hogy a Vajdaságban a választási regisztrációval kapcsolatos első összejövetelt augusztus harmadikán tartják meg.

A regisztrációs eljárás részletes szabályai még alakulóban vannak. Az azonban már biztosra vehető, hogy a magyarországi választási kampánnyal párhuzamosan a külhoni magyarok tovább bővíthetik Magyarország 2011. április 18-án az Országgyűlésben elfogadott új Alaptörvényével kapcsolatos ismereteiket.

A Kisebbségi Fórum civilszervezet álláspontja az, hogy a parlamenti választások előkészületei során a nemzetben gondolkodó magyarok civilszervezetei fontos szerepet játszhatnak. A Vajdaságban hagyományai vannak a polgári körök mozgalmának. Működésük felújítása hozzájárulhat a polgári-nemzeti értékrend szerint kifejtett politikai tevékenységhez. A következő hónapokat ki kell használni a kettős állampolgárok választási regisztrációval kapcsolatos ismeretek terjesztésére, bővítésére, de előmozdíthatjuk a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) intézményének gyakorlati működtetését is.

A Kisebbségi Fórum civilszervezet célja az, hogy a 2014. évi választások vajdasági előkészületei során, s a szavazás után, amelyben részt vesznek a kettős állampolgárok is, megalakuljon a harmadik, újra kétharmados Orbán-kormány. Ezzel a Kárpát-medencében lehetőség nyílna mind a kisebbségi autonómiatörekvések előbbrevitelére, mind az értelmes autonómiamodelleknek az EU politikai színterén való megjelenítésére.

A Kisebbségi Fórum kedvező körülménynek tartja, hogy a nemzetközi együttműködéssel kidolgozott, s Koszovóban részleges alkalmazásban levő Ahtisaari-terv alapján autonómiaügyben a Kárpát-medencében is jelentős előrelépés történhet. (VMDP Hírlevél)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka: Újabb haláleset - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 16:14 ]
Szerény kenyérszentelő Keviben - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 6:42 ]
A községben fennálló járványügyi helyzet miatt rendkívüli helyzetet hirdettek Temerinben. A község egész területére vonatkozó döntés azonnal életbe lépett. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint jelenleg több mint 200 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván a községben, tájékoztatott a temerini...
2020. AUGUSZTUS 2.
[ 11:26 ]
Tegnap négy, ma újabb két halálos áldozatról szól a Szabadkai Közkórház szombati közleménye. Egy 58 éves férfi az észak-bánáti körzetből (pontosan nem közölték, hogy melyik településen élt) és egy 84 éves szabadkai asszony halt meg a koronavírusos fertőzöttek közül az elmúlt 24 órában a Szabadkai...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 17:20 ]
"A szerb-magyar barátságnak erre a hétre is jutott egy kifejeződése: Aleksandar Vučić pártjának kényelmes abszolút többsége ellenére ismét magyar elnököt választott magának a Vajdasági Tartományi Parlament, mégpedig a vajdasági magyarok vezetője személyében" - írta Szijjártó Péter külgazdasági és...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 16:28 ]
Beolvasás folyamatban