Vajdaság
Regisztráció a kettős állampolgárok számára

A 2014. évben parlamenti választásokra kerül sor Magyarországon. Miután a második Orbán-kormány a külhoni magyarság számára megteremtette a kettős állampolgárság lehetőségét, s ezzel a szavazati jogot is. A külhoni magyar kettős állampolgárok a szavazás előfeltételeként 2013. augusztusától kezdve regisztrációs folyamatban vesznek részt.

Ágoston András a Kisebbségi Fórum nevű civilszervezet nevében tegnap Topolyán, egy rendezvényen bejelentette, hogy a Vajdaságban a választási regisztrációval kapcsolatos első összejövetelt augusztus harmadikán tartják meg.

A regisztrációs eljárás részletes szabályai még alakulóban vannak. Az azonban már biztosra vehető, hogy a magyarországi választási kampánnyal párhuzamosan a külhoni magyarok tovább bővíthetik Magyarország 2011. április 18-án az Országgyűlésben elfogadott új Alaptörvényével kapcsolatos ismereteiket.

A Kisebbségi Fórum civilszervezet álláspontja az, hogy a parlamenti választások előkészületei során a nemzetben gondolkodó magyarok civilszervezetei fontos szerepet játszhatnak. A Vajdaságban hagyományai vannak a polgári körök mozgalmának. Működésük felújítása hozzájárulhat a polgári-nemzeti értékrend szerint kifejtett politikai tevékenységhez. A következő hónapokat ki kell használni a kettős állampolgárok választási regisztrációval kapcsolatos ismeretek terjesztésére, bővítésére, de előmozdíthatjuk a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) intézményének gyakorlati működtetését is.

A Kisebbségi Fórum civilszervezet célja az, hogy a 2014. évi választások vajdasági előkészületei során, s a szavazás után, amelyben részt vesznek a kettős állampolgárok is, megalakuljon a harmadik, újra kétharmados Orbán-kormány. Ezzel a Kárpát-medencében lehetőség nyílna mind a kisebbségi autonómiatörekvések előbbrevitelére, mind az értelmes autonómiamodelleknek az EU politikai színterén való megjelenítésére.

A Kisebbségi Fórum kedvező körülménynek tartja, hogy a nemzetközi együttműködéssel kidolgozott, s Koszovóban részleges alkalmazásban levő Ahtisaari-terv alapján autonómiaügyben a Kárpát-medencében is jelentős előrelépés történhet. (VMDP Hírlevél)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Vajdaság Turizmus Summit 2020” elnevezéssel mintegy 100 hazai és külföldi résztvevő jelenlétében turisztikai konferenciát rendezett hétfőn Palicson a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Olyan magyarországi cégeknek biztosítottak bemutatkozási lehetőséget, amelyek a turisztikai...
2020. JANUÁR 20.
[ 17:55 ]
A Topolya község területén működő polgári egyesületek programjainak és projektjeinek finanszírozására és társfinanszírozására igényelhetnek költségvetési támogatást. A pályázat ebben a hónapban jelent meg és a polgári egyesületek 25,8 millió dináros, míg a sportegyesületek 15 milliós keretből igényelhetnek...
2020. JANUÁR 20.
[ 17:55 ]
Példás összefogás alakult ki a 17 éves horgosi Szalma Márk megsegítése érdekében. A leukémiás fiút Újvidéken gyógykezelik, s a család pénteken kért segítséget, mert a gyógyszerek megvásárlása, s az utazás költségei kimerítették a tartalékaikat. Nagyon sokan próbálnak segíteni lehetőségeik szerint. Szerveztek...
2020. JANUÁR 20.
[ 13:18 ]
Beolvasás folyamatban