Vajdaság
Korhecz Tamás sikeresnek minősítette az MNT tevékenységét

Sikeresnek minősítette a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) utóbbi három és fél évét Korhecz Tamás, a vajdasági magyarság országos kisebbségi önkormányzatának elnöke csütörtökön Belgrádban.
A nemzeti tanácsoknak sikerült beilleszkedniük a szerb jogrendbe, és "sok helyen tudtak kimozdítani olyan évtizedes problémákat a holtpontról, amelyeket korábban a magyar érdekképviselet képtelen volt megoldani" - hangsúlyozta Korhecz Tamás a szerb fővárosban tartott előadásában. Hozzátette, hogy "ennyi idő alatt nem lehet minden problémát megoldani, folytonosságra van szükség".
Az MNT elnöke azt mondta, hogy a stratégiai elképzelések jelentős részét már megvalósították, az igazán tartós eredményekhez és a szerkezeti változásokhoz azonban folyamatosság kell. "Ahogy nagyon gyakran a kormányok is azzal teszik tönkre az ország perspektíváját, hogy az előző ciklusban megkezdett változások gerincét eltörik, úgy a nemzeti tanácsoknál is fontos lenne az, hogy a megkezdett építkezéseket folytassák" - mondta a vajdasági politikus.
Az MNT 2010 óta az oktatás, a kultúra, a nyelvhasználat, a tájékoztatás és a népesedés területén dolgozott ki stratégiát. "Ítéljék meg azok, akik nem közvetlenül érintettek, hogy ez a haladás mekkora mértékben javított a magyar közösség esélyein Szerbiában, hogy ezek az eredmények mennyire növelték az esélyeinket a szülőföldön való megmaradásra és a gyarapodásra" - emelte ki Korhecz. Hozzáfűzte, hogy az önazonosság és a kultúra területén kívül számos olyan téma van, ami a vajdasági magyarság számára fontos, ám kívül esik a nemzeti tanács jogkörén, és ezekre is megoldást kell találni.
A 2014-es nemzeti tanácsi választásokra készülve az MNT elnöke azt mondta: "Úgy szeretnék leköszönni a négyéves mandátum végén, vagy úgy szeretném megpályázni a következő négy évet, ha arra sor kerülne, hogy ne kelljen elfordítani a fejemet, ha szembesítenek azzal, hogy 2010-ben mit ígértünk meg". (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Renault Laguna típusú autó sofőrje, Dušan K. (69) reggel 5 óra körül vesztette életét a közlekedési balesetben Nákófalva településen, Nagykikindánál. A baleset a főutcán történt, amikor az autó lesodródott az útról, a sofőr pedig a helyszínen meghalt. A feltételezések szerint a sofőr vezetés közben rosszul...
2019. NOVEMBER 13.
[ 11:48 ]
Az éjjel 22 óra körül Újvidéken az Újtelep városrészben, a Partizán bázis utcában lévő egyik épület hatodik emeleti lakása gyulladt ki, de a tűzben senki sem sérült meg, tudta meg a 021.rs hírportál a mentőszolgálattól, akiknek nem is kellett beavatkozniuk. Noha a lakás teljesen kiégett és hatalmas anyagi kár...
2019. NOVEMBER 13.
[ 11:11 ]
A karácsonyi, év végi ünnepek időszakában egy hónapig egyszerűsítik az átléptetést a szerb-magyar határátkelőkön, így gyorsabban, egyszerűbb módon juthatunk el az anyaországba. Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként elmondta, ennek hosszú távon is így kellene működnie. A VMSZ elnöke úgy véli, a határ...
2019. NOVEMBER 12.
[ 21:46 ]
Beolvasás folyamatban