Vajdaság
Korhecz Tamás sikeresnek minősítette az MNT tevékenységét

Sikeresnek minősítette a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) utóbbi három és fél évét Korhecz Tamás, a vajdasági magyarság országos kisebbségi önkormányzatának elnöke csütörtökön Belgrádban.
A nemzeti tanácsoknak sikerült beilleszkedniük a szerb jogrendbe, és "sok helyen tudtak kimozdítani olyan évtizedes problémákat a holtpontról, amelyeket korábban a magyar érdekképviselet képtelen volt megoldani" - hangsúlyozta Korhecz Tamás a szerb fővárosban tartott előadásában. Hozzátette, hogy "ennyi idő alatt nem lehet minden problémát megoldani, folytonosságra van szükség".
Az MNT elnöke azt mondta, hogy a stratégiai elképzelések jelentős részét már megvalósították, az igazán tartós eredményekhez és a szerkezeti változásokhoz azonban folyamatosság kell. "Ahogy nagyon gyakran a kormányok is azzal teszik tönkre az ország perspektíváját, hogy az előző ciklusban megkezdett változások gerincét eltörik, úgy a nemzeti tanácsoknál is fontos lenne az, hogy a megkezdett építkezéseket folytassák" - mondta a vajdasági politikus.
Az MNT 2010 óta az oktatás, a kultúra, a nyelvhasználat, a tájékoztatás és a népesedés területén dolgozott ki stratégiát. "Ítéljék meg azok, akik nem közvetlenül érintettek, hogy ez a haladás mekkora mértékben javított a magyar közösség esélyein Szerbiában, hogy ezek az eredmények mennyire növelték az esélyeinket a szülőföldön való megmaradásra és a gyarapodásra" - emelte ki Korhecz. Hozzáfűzte, hogy az önazonosság és a kultúra területén kívül számos olyan téma van, ami a vajdasági magyarság számára fontos, ám kívül esik a nemzeti tanács jogkörén, és ezekre is megoldást kell találni.
A 2014-es nemzeti tanácsi választásokra készülve az MNT elnöke azt mondta: "Úgy szeretnék leköszönni a négyéves mandátum végén, vagy úgy szeretném megpályázni a következő négy évet, ha arra sor kerülne, hogy ne kelljen elfordítani a fejemet, ha szembesítenek azzal, hogy 2010-ben mit ígértünk meg". (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A rendkívüli állapot ideje alatt a Szabadkai Egészségház rendelői (beleértve a falvakban lévőket is) új beosztás szerint fogadják a betegeket, illetve néhányat átmenetileg bezárnak. A LÉGZŐSZERVI PROBLÉMÁKKAL KÜZDŐKNEK FENNTARTOTT RENDELŐK: 1-es rendelő Zentai úti bejárata: 7-18 óra 5-ös rendelő, Zmaj Jova...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 16:51 ]
A szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában sikerült egy hatékony fertőtlenítő szert előállítani a rendelkezésükre álló nyersanyagokból, írja a belgrádi Večernje Novosti online kiadása. Az iskolában már korábban is működött a diákszövetkezet, a tanulók különféle termékeket, folyékony szappant állítottak...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 11:05 ]
A Szerbiában bevezetett rendkívüli állapotra való tekintettel a tartományi oktatási titkárság úgy döntött, hogy megváltoztatja az általános és középiskolák 2019/2020-as tanévre vonatkozó munkanaptárát. A Covid-19 vírus okozta pandémia miatt bevezetett intézkedések, amelyek a polgárok mozgását korlátozzák,...
2020. MÁRCIUS 26.
[ 19:25 ]
Beolvasás folyamatban