Vajdaság
Korhecz Tamás sikeresnek minősítette az MNT tevékenységét

Sikeresnek minősítette a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) utóbbi három és fél évét Korhecz Tamás, a vajdasági magyarság országos kisebbségi önkormányzatának elnöke csütörtökön Belgrádban.
A nemzeti tanácsoknak sikerült beilleszkedniük a szerb jogrendbe, és "sok helyen tudtak kimozdítani olyan évtizedes problémákat a holtpontról, amelyeket korábban a magyar érdekképviselet képtelen volt megoldani" - hangsúlyozta Korhecz Tamás a szerb fővárosban tartott előadásában. Hozzátette, hogy "ennyi idő alatt nem lehet minden problémát megoldani, folytonosságra van szükség".
Az MNT elnöke azt mondta, hogy a stratégiai elképzelések jelentős részét már megvalósították, az igazán tartós eredményekhez és a szerkezeti változásokhoz azonban folyamatosság kell. "Ahogy nagyon gyakran a kormányok is azzal teszik tönkre az ország perspektíváját, hogy az előző ciklusban megkezdett változások gerincét eltörik, úgy a nemzeti tanácsoknál is fontos lenne az, hogy a megkezdett építkezéseket folytassák" - mondta a vajdasági politikus.
Az MNT 2010 óta az oktatás, a kultúra, a nyelvhasználat, a tájékoztatás és a népesedés területén dolgozott ki stratégiát. "Ítéljék meg azok, akik nem közvetlenül érintettek, hogy ez a haladás mekkora mértékben javított a magyar közösség esélyein Szerbiában, hogy ezek az eredmények mennyire növelték az esélyeinket a szülőföldön való megmaradásra és a gyarapodásra" - emelte ki Korhecz. Hozzáfűzte, hogy az önazonosság és a kultúra területén kívül számos olyan téma van, ami a vajdasági magyarság számára fontos, ám kívül esik a nemzeti tanács jogkörén, és ezekre is megoldást kell találni.
A 2014-es nemzeti tanácsi választásokra készülve az MNT elnöke azt mondta: "Úgy szeretnék leköszönni a négyéves mandátum végén, vagy úgy szeretném megpályázni a következő négy évet, ha arra sor kerülne, hogy ne kelljen elfordítani a fejemet, ha szembesítenek azzal, hogy 2010-ben mit ígértünk meg". (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A spinális izomatrófia vagy gerinc eredetű izomsorvadás (SMA) legsúlyosabb formájában szenvedő cservenkai Una Vukanac tavaly április óta fekszik az újvidéki gyermekkórház intenzív osztályán. Az egyéves kislány sehogy se tud bekerülni abba a programba, amelynek keretében megkaphatná a Spinraza nevű gyógyszert, ami...
2020. JANUÁR 17.
[ 15:47 ]
A szabadkai városi tanács döntése értelmében az állapotos nők egyszeri, 15 ezer dináros támogatásban részesülnek, az elsőszülöttek után pedig 10 ezer dinár jár. Az összegek tehát megegyeznek a tavalyi évben folyósított támogatások nagyságával, írja a Subotica.com portál. 2019-ben Szabadka városban és...
2020. JANUÁR 17.
[ 12:45 ]
Egy 91 éves asszony halt meg abban a tűzben, ami péntek reggel tört ki Szabadkán, a Makkhetes városrészben. Az egyedül élő áldozat a belélegzett füst miatt vesztette életét. A tűz oka egyelőre ismeretlen, azt viszont már megállapították, hogy a ház régi bútorai könnyen lángra kaptak, s nagyon gyorsan égni kezdett a...
2020. JANUÁR 17.
[ 12:14 ]
Beolvasás folyamatban