Vajdaság
Magyarkanizsa: Magyar fiatalok jelentkezését várják a rendőrképzésre
Betűméret:             

Magyarkanizsa község rendőrállományának feltöltöttsége alig 60 százalékos, ezen belül a kereteiben foglalkoztatottaknak is csak kis hányada a magyar ajkú, noha a község lakosságának 85 százaléka magyar.

A részarányos foglakoztatási mutatók javítása érdekében a ma délelőtt megtartott önkormányzati sajtótájékoztatón Rekecki Titusz rendőrfőnök és Nyilas Mihály polgármester is a belügyminisztérium által meghirdetett egyéves rendőrképzésre való jelentkezésre buzdította a helybeli, elsősorban magyar ajkú fiatalokat, annál is inkább, mert az elsődleges határidő lejártáig a vártnál kevesebben jelentkeztek erre a minden tekintetben előnyös képzésre.

A képzés elvégzése után, amelyre a 18 és 26 év közötti fiatalok jelentkezését a határidő meghosszabbításával immár április 9-ig, az idén végzős középiskolásokét pedig június 30-ig várják, a fiatalok azonnal munkába állhatnak a magyarkanizsai község rendőrállomásainak vagy rendőrőrseinek valamelyikén.

A magyarkanizsai rendőrállomásnak nagy szüksége lenne a helybeli és a környékbeli fiatal munkaerőre, hiszen hiányukban lényegesen nehezebb a munkavégzés. A távoli vidékekről érkező rendőröknek időbe telik a beilleszkedés, a környezet megismerése és nyelvi gondjaik is akadnak.

Remélem, hogy a kitolt határidővel tömegesebben jelentkeznek majd a fiatalok erre a képzésre, de azt is, hogy a júniusban végző középiskolások is fontolóra veszik ezt a komoly lehetőséget, és a tanfolyam elvégzése után a mi rendőrállományunkat erősítik majd, amire a belügyminisztérium határozott ígéretet tett – nyilatkozta Rekecki Titusz, hozzátéve, hogy a rendőrállomáson az érdeklődők megkapnak minden információt, ami a jelentkezéshez szükséges.

Rendőrállomásainkon elegendő helyi, magyar nemzetiségű rendőrnek kell dolgoznia. Olyan rendőröknek, akik jól ismerik a helyi embereket és a helyi gondokat, ismerik Magyarkanizsát és falvainkat, akikkel a polgáraink magyarul beszélgethetnek el, akiknek Maris néni vagy Pista bácsi magyarul mondhatja el ügyét, baját, gondjait, mondta Nyilas Mihály polgármester. A képzés sikeres elvégzésében az önkormányzat is segíti a jelentkezőket. Azok számára, akik nyelvi nehézségekkel küzdenek, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény révén gyors szerb nyelvtanfolyamot tudunk indítani, hogy utána könnyebben elsajátíthassák a szerb nyelvű képzés anyagát és sikeresen vizsgázzanak majd. Erre még épp elegendő idő áll rendelkezésünkre, ezért arra kérem a fiatalokat, hogy akik elhivatottságot éreznek a rendőri hivatás, az egyenruha iránt, ne tétovázzanak, hanem jelentkezzenek! Ezt április 9-ig, a jövő szerdáig tehetik még meg. A rendőrképzéssel nem csak saját egzisztenciális gondjaikat, megélhetőségüket oldják meg hosszú távon, hanem közösségünknek is segítenek abban, hogy a rendőrség állományában a jelenleginél sokkal többen legyenek azok, akik értenek az itteni többség nyelvén, azaz magyarul, hangsúlyozta.

A korábbi években Magyarkanizsán próbálkozás történt arra, hogy a nem magyar ajkú rendőrségi dolgozók nem kötelező jelleggel magyar nyelvtanfolyamon vegyenek részt, ami azonban nem hozta meg a várt eredményeket. A tanfolyamon csak kevesen indultak, még kevesebben fejezték azt be, olyan pedig szinte egy sem akadt, aki olyan szintű magyar nyelvtudást szerzett volna általa, hogy kommunikálni tudjon a polgárokkal. A rendőrség jelenleg úgy oldja meg a nyelvi problémákat, hogy a járőrosztagok felállításakor minden egységbe beoszt legalább egy olyan személyt, aki tud magyarul. Ezen a helyzeten javíthatna a most induló rendőrképzés, de talán azon is segítene, amit a polgárok még mindig a leginkább nehezményeznek, hogy például, ha felhívják a rendőrséget, a telefonvonal másik végén legyen valaki, akivel magyarul is értekezni tudnak. Sajnos ma ez még csak nagyon ritkán fordul elő, bár a rendőrségi tolóablak-szolgálatnál kétségtelenül tapasztalható némi előrelépés.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

December 3-a a fogyatékkal élők nemzetközi napja. Ez alkalomból a topolyai polgármester minden évben meglátogatja a községben működő, fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, egyesületeket. Szatmári Adrián, Topolyai község polgármestere munkatársaival hétfőn ellátogatott ezekbe...
2023. DECEMBER 5.
[ 13:10 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME-ben került kiosztásra a magyar kormány adománya a kisgyermekeknek, akiknek a babacsomagot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából kézbesítették. Ezen a helyszínen 40 babacsomagot adtak át, a helybeli, nagybecskereki, lukácsfalvi, erzsébetlaki és szentmihályi szülők mellett első alkalommal voltak...
2023. DECEMBER 5.
[ 7:26 ]
Zentán rendezték meg a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) konferenciáját, amelyen a magyarországi és a vajdasági vállalkozók közötti együttműködés kiszélesítésének a lehetőségeiről tárgyaltak. Az összejövetel résztvevőit elsőként Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere, az összejövetel egyik...
2023. DECEMBER 4.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban