Vajdaság
Bőven van még férőhely az Európa Kollégiumban
Lezárult az elsőéveseknek meghirdetett kollégiumi jelentkezés

Az első körben 150 szálláshelyet hirdettek meg az Európa Kollégiumban, a pályázat lezártáig 75 elsőéves jelentkezett a diákotthonba, tájékoztatott a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) hivatala. A több mint 400 férőhelyes korszerű épületbe október elsején költözhetnek be a sikeresen pályázó egyetemisták. A napokban megnyíló második pályázati körben már a felsőéves jelentkezését is várják – mondta el Bábi Attila, az MNT hivatalvezetője.

A hivatalvezető szerint kevés egyetemista döntött idén az újvidéki továbbtanulás mellett, úgy tűnik, hogy inkább Magyarországra iratkoznak a vajdasági végzősök. Ennek ellenére Bábi azt állítja, hogy a kollégium férőhelyeit betöltik, hiszen nem csak az alapképzésre járók vehetik igénybe jutányos áron a szobákat, de a mesterhallgatók és doktoranduszok is pályázhatnak majd az Európa Kollégiumba.

– Az épület a legújabb szabványok szerint készült – hangsúlyozta Bábi. – Az Európa Kollégiumban a kétágyas szobákhoz hűtőszekrények, közös konyha, fürdőszobák és közösségi helyiségek tartoznak, ezen kívül szakszolgálat és internet-hozzáférés áll a hallgatók rendelkezésére. Sok olyan szolgáltatást nyújt a diákotthon, amelyek az állami intézményekben nem találhatóak meg – ismertette Bábi Attila.

– Hamarosan beindul a szakkollégiumi rendszer is – mondta Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatója. – Ez a rendszer egészen újnak számít Szerbiában, nincs még hagyománya felénk. A kollégiumban alkalmazott nevelőtanárok irányítják majd a közösségi foglalkozásokat, különböző előadásokat, programokat és intézménylátogatásokat, így a kollégiumi élet hasznos tartalmakkal egészül ki. Az igazgatónő elmondta, hogy az alapítói okirat lehetővé teszi a könyvtári szolgáltatást is, adományokból már gyűlnek is a könyvek.

A házirend kialakítása is folyamatban van. Szabályokra szükség van, hiszen az a célunk, hogy minél tovább megőrizzük az épületet, szögezte le Snejder-Sára Ildikó. Hozzátette: arra fognak törekedni, hogy az egyetemisták jól érezzék magukat a kollégiumban, hiszen miattuk épült az Európa Kollégium.

Az épület műszaki átadása várhatóan a héten megtörténik, valamint a kollégiumi engedélyt is megkapja majd a diákotthon. Bábi Attila megerősítette azt az információt, miszerint az egyik korábbi alvállalkozó, a Kovačević Gradnja bizonyos kifizetések elmaradása miatt beperelte az Európa Alapítványt, ugyanakkor az érintett céggel már korábban megszakították az együttműködést, és a folyamatban lévő ügy nem fogja hátráltatni az Európa Kollégium átadását – jelentette ki Bábi. A Magyar Nemzeti Tanács a magyarországi támogatások közvetítését és a pályázatok lebonyolítását végzi, az ügyben tehát nem érintett – tette hozzá a hivatalvezető. Az Európa Alapítvány az épület jelenlegi tulajdonosa, a napokban kötik meg a bérleti szerződést az Európa Kollégiummal, illetve egy hármas együttműködési szerződést a nemzeti tanáccsal.

Az Európa Kollégium kapacitását a jelenleg Újvidéken tanuló összes magyar egyetemista létszámához igazították. A kollégiumi elhelyezéssel és pályázattal kapcsolatos információkat megtalálják a Magyar Nemzeti Tanács honlapján, ahol hamarosan közzéteszik a felsőévesek számára is elérhető pályázatot, illetve a sikeres pályázók névsora is időben elkészül – tájékoztatta a Vajdaság Ma hírportált az MNT hivatala.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Klinikai Központban (KCV) császármetszéssel megszült két asszony, akiknél kimutatták a koronavírust. Az újszülöttek jól vannak és a KCV szülészeti osztályán állandó felügyelet alatt állnak. Mindkét szülés rendben zajlott le, a kismamák állapota stabil. Tekintettel arra, hogy mindkét asszonynak...
2020. JÚLIUS 10.
[ 11:45 ]
A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 195 beteget ápolnak, akiknél igazolt a koronavírus-fertőzés. Ebből 13-an állapotuk súlyossága miatt mesterséges lélegeztetést igényelnek. Az ápoltak többsége Újvidék város területéről való, majd Verbász, Szabadka és más vajdasági települések betegei következnek. A...
2020. JÚLIUS 10.
[ 10:17 ]
A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint a tartományban a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák a legtöbb elhalálozást. Az utóbbi öt évben Vajdaságban szív- és érrendszeri betegségben hunyt el a betegek több mint 50 százaléka, gyakoriság szempontjából a tumor következik (több mint 20%), majd a...
2020. JÚLIUS 10.
[ 9:11 ]
Beolvasás folyamatban