Vajdaság
Bőven van még férőhely az Európa Kollégiumban
Lezárult az elsőéveseknek meghirdetett kollégiumi jelentkezés

Az első körben 150 szálláshelyet hirdettek meg az Európa Kollégiumban, a pályázat lezártáig 75 elsőéves jelentkezett a diákotthonba, tájékoztatott a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) hivatala. A több mint 400 férőhelyes korszerű épületbe október elsején költözhetnek be a sikeresen pályázó egyetemisták. A napokban megnyíló második pályázati körben már a felsőéves jelentkezését is várják – mondta el Bábi Attila, az MNT hivatalvezetője.

A hivatalvezető szerint kevés egyetemista döntött idén az újvidéki továbbtanulás mellett, úgy tűnik, hogy inkább Magyarországra iratkoznak a vajdasági végzősök. Ennek ellenére Bábi azt állítja, hogy a kollégium férőhelyeit betöltik, hiszen nem csak az alapképzésre járók vehetik igénybe jutányos áron a szobákat, de a mesterhallgatók és doktoranduszok is pályázhatnak majd az Európa Kollégiumba.

– Az épület a legújabb szabványok szerint készült – hangsúlyozta Bábi. – Az Európa Kollégiumban a kétágyas szobákhoz hűtőszekrények, közös konyha, fürdőszobák és közösségi helyiségek tartoznak, ezen kívül szakszolgálat és internet-hozzáférés áll a hallgatók rendelkezésére. Sok olyan szolgáltatást nyújt a diákotthon, amelyek az állami intézményekben nem találhatóak meg – ismertette Bábi Attila.

– Hamarosan beindul a szakkollégiumi rendszer is – mondta Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatója. – Ez a rendszer egészen újnak számít Szerbiában, nincs még hagyománya felénk. A kollégiumban alkalmazott nevelőtanárok irányítják majd a közösségi foglalkozásokat, különböző előadásokat, programokat és intézménylátogatásokat, így a kollégiumi élet hasznos tartalmakkal egészül ki. Az igazgatónő elmondta, hogy az alapítói okirat lehetővé teszi a könyvtári szolgáltatást is, adományokból már gyűlnek is a könyvek.

A házirend kialakítása is folyamatban van. Szabályokra szükség van, hiszen az a célunk, hogy minél tovább megőrizzük az épületet, szögezte le Snejder-Sára Ildikó. Hozzátette: arra fognak törekedni, hogy az egyetemisták jól érezzék magukat a kollégiumban, hiszen miattuk épült az Európa Kollégium.

Az épület műszaki átadása várhatóan a héten megtörténik, valamint a kollégiumi engedélyt is megkapja majd a diákotthon. Bábi Attila megerősítette azt az információt, miszerint az egyik korábbi alvállalkozó, a Kovačević Gradnja bizonyos kifizetések elmaradása miatt beperelte az Európa Alapítványt, ugyanakkor az érintett céggel már korábban megszakították az együttműködést, és a folyamatban lévő ügy nem fogja hátráltatni az Európa Kollégium átadását – jelentette ki Bábi. A Magyar Nemzeti Tanács a magyarországi támogatások közvetítését és a pályázatok lebonyolítását végzi, az ügyben tehát nem érintett – tette hozzá a hivatalvezető. Az Európa Alapítvány az épület jelenlegi tulajdonosa, a napokban kötik meg a bérleti szerződést az Európa Kollégiummal, illetve egy hármas együttműködési szerződést a nemzeti tanáccsal.

Az Európa Kollégium kapacitását a jelenleg Újvidéken tanuló összes magyar egyetemista létszámához igazították. A kollégiumi elhelyezéssel és pályázattal kapcsolatos információkat megtalálják a Magyar Nemzeti Tanács honlapján, ahol hamarosan közzéteszik a felsőévesek számára is elérhető pályázatot, illetve a sikeres pályázók névsora is időben elkészül – tájékoztatta a Vajdaság Ma hírportált az MNT hivatala.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Adventi lelki nap a Domus Pacisban - illusztráció
2019. DECEMBER 8.
[ 18:56 ]
Szentmihályi családi advent - illusztráció
2019. DECEMBER 7.
[ 22:25 ]
Nagybecskereken hagyományosan az egyházmegye hittanosaival szokták meggyújtani a Nepomuki Szent János székesegyház adventi koszorúján az első gyertyát, erre szervezetten ma került sor. A fiatalok mellett ezúttal a központi esperesi kerület idős személyeit is meghívták, és mindannyian kaptak egy-egy mécsest, így szimbolikusan...
2019. DECEMBER 7.
[ 19:56 ]
A Természet és Társadalom polgári kezdeményezés szervezésében tiltakozást tartottak szombat délben Szabadka főterén. A belváros épületeinek lerombolása és a városképet elcsúfító hirdetőtáblák kihelyezése ellen emelték fel eredetileg a hangjukat, de az országban tapasztalható korrupció ellen is tiltakoztak mondván,...
2019. DECEMBER 7.
[ 19:51 ]
Tűz ütött ki Topolyán, egy Duna utcai lakóépület negyedik emeleti lakásában. Az eset pénteken este valamivel 20 óra előtt történt és a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős. A nem hivatalos...
2019. DECEMBER 7.
[ 12:07 ]
Beolvasás folyamatban