Vajdaság
„A szellemi közösség többletet ad”
Ünnepélyes keretek között írták alá a felsőoktatási ösztöndíjszerződéseket az elsőéves és demonstrátor hallgatók az újvidéki Európa Kollégiumban

A Magyar Nemzeti Tanács immár öt éve útjára indított felsőoktatási ösztöndíjprogramjának idei első pályázati kiírásán nyertes 300 elsőéves egyetemi és főiskolai hallható, valamint 52 felsőbb éves demonstrátor hallgató írta alá ösztöndíjszerződését ma az újvidéki Európa Kollégium dísztermében.

Az MNT elnöke ugyanakkor okleveleket adott át a 2014/2015-ös tanév legsikeresebb demonstrátorainak, akik egyrészt a tanulmányaik során, másrészt pedig a fiatalabb generációkkal való foglalkozás terén is kimagasló eredményeket értek el, s közülük néhányan az idei tanévben is részt vehetnek a mentorprogramban.

A szavalattal, zenés produkciókkal ünnepélyesebbé tett rendezvényen számos közéleti személyiség, mások mellett Magyarország belgrádi nagykövete és szabadkai főkonzulja, Magyarország, a tartomány és az MNT tisztségviselői tették tiszteletüket. A megjelenteket és az egyetemistákat házigazdaként mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntette, aki beszédében arra mutatott rá, hogy egyfajta töredékességgel szembesül az, aki tanulmányokba kezd, s ebből próbál egy teljes képet kialakítani a maga számára.

„A világgal és egymással állandó párbeszédben kell állnunk, kívánom Önöknek, hogy tudás- és megismerésvágyuknak egyedüli határa szülőföldünkön való boldogulásuk, valamint közösségért vállalt alázatuk szolgáljon” – fogalmazott Hajnal Jenő, aki ugyanakkor sikeres tanévet kívánt, valamint köszöntet mondott a magyarországi és tartományi támogatásért.

Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai rendezvény több tekintetben is különbözik a korábbi alkalmaktól. Elsősorban a helyszín tekintetében történt változás, mutatott rá Pásztor, s üdvözölte, hogy a szabadkai Városháza díszterme után ezúttal az Európa Kollégiumban – amelyben már elfoglalták szobáikat az első egyetemisták – írják alá az ösztöndíjszerződéseket. Pásztor István az értelmiség nevelését kiemelt feladatnak nevezte, illetve arról beszélt, hogy manapság sokan lemondóan beszélnek a vajdasági magyar közösségről, „próbálják gyengíteni az előrehaladás erőit”, holott éppen most van nagy szükség az erők egyesítésére.

Kiemelte: odáig jutottunk, hogy a jól tanuló és jól teljesítő egyetemisták szüleinek válláról levették a továbbtanulás terhét, hiszen szállást és ösztöndíjat is biztosítanak a fiataloknak, akiknek azt kívánta, legyenek igényesek önmagukkal szemben, s ismerjék fel, hogy saját szerencséjük, ezáltal pedig a közösség szerencséjének kovácsai is.

Potápi Árpád Jánosnak, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának szavait Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságnak főosztályvezetője tolmácsolta az ünnepségen. Régi álom vált valóra, stratégiai terv valósult meg a kollégium kiépülésével, ugyanakkor öt éve sikeresen működik az ösztöndíjrendszer a Magyar Nemzeti Tanács és a magyar kormány támogatásával, hangsúlyozta.

„A szakkollégiumi működés további magas szintre emeli a fiatal magyar egyetemisták és főiskolások közösségét. A szellemi közösség többletet ad, irányt, és lehetőséget teremt, ma ez a lehetőség előttetek áll. Vajdaság magyar fiatal értelmisége fontos mindannyiunk számára” – emelte ki Pirityiné Szabó Judit.

A beszédeket és a művészeti műsorszámokat követően Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke írta alá a szerződéseket az elsőévesek és demonstrátorok egy részével, a többiek a CMH iroda munkatársai segítségével láthatták el kézjegyükkel az ösztöndíjról szóló hivatalos dokumentumot.

Rizsányi Attila

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Klinikai Központban (KCV) császármetszéssel megszült két asszony, akiknél kimutatták a koronavírust. Az újszülöttek jól vannak és a KCV szülészeti osztályán állandó felügyelet alatt állnak. Mindkét szülés rendben zajlott le, a kismamák állapota stabil. Tekintettel arra, hogy mindkét asszonynak...
2020. JÚLIUS 10.
[ 11:45 ]
A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 195 beteget ápolnak, akiknél igazolt a koronavírus-fertőzés. Ebből 13-an állapotuk súlyossága miatt mesterséges lélegeztetést igényelnek. Az ápoltak többsége Újvidék város területéről való, majd Verbász, Szabadka és más vajdasági települések betegei következnek. A...
2020. JÚLIUS 10.
[ 10:17 ]
A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint a tartományban a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák a legtöbb elhalálozást. Az utóbbi öt évben Vajdaságban szív- és érrendszeri betegségben hunyt el a betegek több mint 50 százaléka, gyakoriság szempontjából a tumor következik (több mint 20%), majd a...
2020. JÚLIUS 10.
[ 9:11 ]
Beolvasás folyamatban