Vajdaság
Egyetemista szónokversenyt tartottak Szabadkán
A legjobbak Esztergomban és Budapesten képviselik majd Vajdaságot
Betűméret:             

Megtartották az Ékes Beszéd Szónokverseny idei vajdasági döntőjét, a legjobbak továbbjutottak a magyarországi országos szépkiejtési- és szónokversenyek országos döntőjébe.

Az Ékes beszéd egyetemista szónokversenyt hatodik alkalommal szervezte meg az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Az idei versenyt Szabadkán tartották meg a kar dísztermében.

A megmérettetésen 15 hallgató vett részt két kategóriában. A szónokok egy előre megírt szöveggel indultak, a második fordulóban pedig rögtönzött beszédet tartottak az öttagú zsűri előtt. A szónoklatok közül Ristić Anitáé volt a legmeggyőzőbb, második lett Gandis Csongor, harmadik helyezést ért el Pintér Sarolta. A közönségdíjat Gandis Csongor érdemelte ki. Felolvasás kategóriában indultak a legtöbben. Az egyetemi hallgatók egy önállóan választott szöveget, majd egy kötelező művet adtak elő, amelyet a helyszínen kaptak kézhez. A felolvasók között Csóka Szabolcs és Ristić Anita osztozott az első helyezésen, a második Csuvárdity Tamara lett, harmadik helyezést kapott Bárdos Szindirella. A közönségdíjat ebben a kategóriában Bárdos Szindirella kapta.

Minden versenyző könyvjutalomban részesült.
A hattagú zsűrit tanárok és diákok alkották: dr. Katona Edit (BTK, Magyar Tanszék, Újvidék), dr. Hózsa Éva (MTTK, Szabadka), dr. Beke Ottó (MTTK, Szabadka), Pásztor Kicsi Gergő (BTK, Magyar Tanszék, Újvidék) és Zsoldos Búzás Brigitta (MTTK, Szabadka).
A továbbjutott hallgatók a Kazinczy Országos Szépkiejtési Verseny döntőjén Esztergomban és az Országos Kossuth Lajos Szónokversenyen döntőjén Budapesten képviselik majd a vajdasági egyetemi karokat.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az áldozat három évig nem vette fel a szociális segélyt, ez vált gyanússá. Kiderült, hogy a férfi már nem él, a saját fia gyilkolta meg. Az elkövető a 37 éves J. M., a borzalom pedig Szabadkán, a Szerb sor egyik házában történt még 2021-ben. Apa és fia összeszólalkozott, végül a veszekedés leszámolásba torkollott:...
2024. JÚNIUS 11.
[ 9:23 ]
Az európai parlamenti választások után a Fidesz-KDNP-nek 11 képviselője lesz az EP-ben. Ezzel az eredménnyel a listán nyolcadik helyen álló Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa, a párt alelnöke is bejut az Európai Parlamentbe. A szakpolitikus közösségi oldalán fejezte ki köszönetét dr. Pásztor...
2024. JÚNIUS 10.
[ 12:17 ]
A hajnali órákban ismét vihar vonult végig Vajdaságon. Míg hajnali 4 óra körül villámlással, erős esővel indult a vihar, mire elérte Felsőhegyet és Zentát, már jég is társult hozzá. A közösségi oldalon megosztott képek szerint a jég nem volt túl nagy, borsónagyságú lehetett, ám bőségesen kaptak belőle az arra...
2024. JÚNIUS 9.
[ 16:34 ]
Beolvasás folyamatban