Vajdaság
Egyetemista szónokversenyt tartottak Szabadkán
A legjobbak Esztergomban és Budapesten képviselik majd Vajdaságot
Betűméret:             

Megtartották az Ékes Beszéd Szónokverseny idei vajdasági döntőjét, a legjobbak továbbjutottak a magyarországi országos szépkiejtési- és szónokversenyek országos döntőjébe.

Az Ékes beszéd egyetemista szónokversenyt hatodik alkalommal szervezte meg az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Az idei versenyt Szabadkán tartották meg a kar dísztermében.

A megmérettetésen 15 hallgató vett részt két kategóriában. A szónokok egy előre megírt szöveggel indultak, a második fordulóban pedig rögtönzött beszédet tartottak az öttagú zsűri előtt. A szónoklatok közül Ristić Anitáé volt a legmeggyőzőbb, második lett Gandis Csongor, harmadik helyezést ért el Pintér Sarolta. A közönségdíjat Gandis Csongor érdemelte ki. Felolvasás kategóriában indultak a legtöbben. Az egyetemi hallgatók egy önállóan választott szöveget, majd egy kötelező művet adtak elő, amelyet a helyszínen kaptak kézhez. A felolvasók között Csóka Szabolcs és Ristić Anita osztozott az első helyezésen, a második Csuvárdity Tamara lett, harmadik helyezést kapott Bárdos Szindirella. A közönségdíjat ebben a kategóriában Bárdos Szindirella kapta.

Minden versenyző könyvjutalomban részesült.
A hattagú zsűrit tanárok és diákok alkották: dr. Katona Edit (BTK, Magyar Tanszék, Újvidék), dr. Hózsa Éva (MTTK, Szabadka), dr. Beke Ottó (MTTK, Szabadka), Pásztor Kicsi Gergő (BTK, Magyar Tanszék, Újvidék) és Zsoldos Búzás Brigitta (MTTK, Szabadka).
A továbbjutott hallgatók a Kazinczy Országos Szépkiejtési Verseny döntőjén Esztergomban és az Országos Kossuth Lajos Szónokversenyen döntőjén Budapesten képviselik majd a vajdasági egyetemi karokat.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szécsányi Aleksa Šantić Általános Iskolában az igazgatónő döntése alapján nem engedélyezik a vallási szertartások megtartását, így az évtizedes hagyományok is elmaradnak: nem lesz pap és ünnepi kalácstörés sem Szent Száva napján. Az igazgatónő döntése – amelyet még az ateistáknak szánt Ateisti Srbije...
2023. JANUÁR 27.
[ 8:36 ]
Az alaposabb szemvizsgálatoknál használatos korszerű biomikroszkóppal és tonométerrel gyarapodott a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szemészeti osztálya. Az eszközökkel immár az egészségügyi biztosítás terhére is elvégezhetők olyan állapotfelmérések, amikért korábban magánrendelők szolgálatait voltak kénytelen...
2023. JANUÁR 27.
[ 8:33 ]
Két migránscsoport csapott össze Zomborban, két migráns megsérültek. Az összetűzésben egy tucatnyian vettek részt, nemzetiségi hovatartozásukról nincs információ. A Tanjug szerint a verekedők nem használtak lőfegyvert, Szerbiai RTV ezzel szemben azt állítja, hogy lőttek is. Egyes médiaházak nem kettő, hanem három...
2023. JANUÁR 26.
[ 22:56 ]
Beolvasás folyamatban