Vajdaság
Diáknyelven kommunikáltak a diákparlamentek képviselői Magyarkanizsán
Betűméret:             

Egész napos foglalkozásokon ismerkedtek egymással és diákparlamentjeik működésével kedden az oromhegyesi Arany János, a horgosi Kárász Karolina és a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj valamint az oromhegyesi iskola testvérintézménye, a szabadkai Szent Száva Általános Iskola diákparlamentjeinek képviselői és mentoraik. A találkozóra a helybeli Auxilium Oktató Központ szervezésében a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ épületében került sor.

„Civil szervezetünk egy programmal pályázatot ennek a találkozónak a megszervezésére a tartománynál, ami községünk három általános iskolájának diákparlamentjeire terjedt ki, a programot később egy szabadkai vendégiskolára is kiterjesztettük. Célunk egy olyan program, majd egy olyan akcióterv kidolgozása, amit még ebben az iskolaévben meg tudunk valósítani. A mai találkozó az együttműködés és a tolerancia jegyében zajlik, hisz noha különbözőek vagyunk, más-más nyelvet beszélünk, a mai programok, a mai játékok mind ugyanazon a nyelven, diáknyelven folynak, hisz a célok is egyek, szóljanak azok az iskolai uzsonna minőségének javításáról, sporttalálkozók szervezéséről vagy éppen a szórakozásról, kirándulásokról, bármiről. Az, hogy a diákokat mi érdekli leginkább, a délutáni műhelymunkák során derül ki, azok alapján készítjük majd el közösen akciótervünket is, ami az itt megjelent diákparlamentek további együttműködését is előre vetíti” - nyilatkozta az ebédszünetben Varjú Potrebić Tatjana, a szervező Auxilium civil szervezet elnöke.

Borsos Ramóna oromi nyolcadikos kimondottan hasznosnak ítélte meg a találkozót.

„Azért vagyunk itt, hogy megismerjük mit csinálnak, milyen az élet községünk többi iskolájában, milyen programjaik vannak, amelyekből mi is ötleteket szerezhetünk, és persze a személyes ismerkedés és barátkozás is fontos.”

A szabadkai Boris Ratković elmondta, hogy diákparlamentjük legutóbbi akciója melegruha-gyűjtés volt, amelyet a napokban, az első félév vége előtt néhány nappal fejeztek be. Iskolájukban bevezették a „sárga lapok” rendszerét is, amit azoknak a diákoknak osztanak ki, akik nem megfelelően viselkednek az iskolában.

„Személy szerint fontosnak tartom az ilyen találkozásokat, mert hasznos dolgokat hallunk a többiektől, amit aztán saját iskolánkban is bevezethetünk, emellett terveket, programokat dölgozunk ki köszösen. Tisztában vagyunk azzal, hogy a mi parlamentünk csak egyféle gyerekes dolog, de úgy érezzük, hogy iskolánkban azért figyelnek ránk” - fejtette ki véleményét a Szent Száva Általános Iskola diákparlamentjének elnöke.

A találkozó koordinátora Vajda Attila, a Községi Pedagógus Egyesület elnöke, az oromhegyesi Arany János Általános Iskola igazgatója volt.

„A diákparlamentek találkozójának ötlete abból eredt, hogy úgy éreztük, az iskolák ebben a kérdésben igen magányosak. Mindenki maga szervezi saját iskolájának eseményeit, kevés az összefogás. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a diákparlamentek szervezkedjenek, más iskolákkal, más szervezetekkel is kapcsolatba lépjenek, ezért úgy gondoltuk, jó lenne összehozni őket legalább egy egynapos foglalkozás erejéig. Ez a találkozó valósult meg a mai napon, amelyre négy iskola mintegy harminc diákparlamenti képviselője jött el. A találkozó fő célja közös akciók szervezése, amelybe reményeink szerint más általános iskolák is bekapcsolódnak majd a környező községekből. Az, hogy a tervbe milyen akciók kerülnek, maguktól a gyerekektől, az itt tanácskozó diákparlamenti képviselőktől függ, akik azt a nap végén el is fogadják majd. Ebben mi legfeljebb csak egy-két instrukcióval segítünk nekik.”

A foglalkozások sorában szerepelt egy látogatás a magyarkanizsai városházára is, ahol a diákparlamentek képviselői közelebbről is megismerkedhettek a községi önkormányzat munkájával, és ha már azzal megismerkedtek, egy kis városnézés keretében megismerkedtek magával Magyarkanizsával is.

A gyerekek Varjú Maja pszichológus irányításával foglalkoztak a csapatmunka és a konfliktuskezelés témakörével is, majd a diákparlamentek elnökei bemutatták saját diákparlamentjük működését.

Az egész napos foglalkozások végén a résztvevők elfogadták a már említett akciótervet és a Különbözők vagyunk, de jól megértjük egymást elnevezésű, ugyancsak a találkozón kidolgozott programot is.

A diákparlamentek magyarkanizsai találkozójának megszervezését a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hagyományos községi elsősegélynyújtó versennyel zárult szerdán a magyarkanizsai Vöröskereszt egyhetes akciósorozata, amelyet minden évben a Vöröskereszt és a Vörös Félhold nemzetközi napja alkalmából rendeznek meg. A versenyen négy csapat vett részt, Magyarkanizsáról, Horgosról Kispiacról és Martonosról, azaz...
2024. MÁJUS 15.
[ 17:46 ]
Nagybecskereken ma a központi Bega-tavon egy bemutató jellegű összehangolt akciót tartottak, amelyet a vízi közbiztonság nemzetközi napja alkalmával szerveztek. Tűzoltás, vízi mentés, elsősegélynyújtás - ezeket láthatták a polgárok Nagybecskerek város közbiztonságáért felelős több egységének összehangolt...
2024. MÁJUS 15.
[ 17:06 ]
A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki kirendeltségének szervezésében 26. alkalommal tartottak állásbörzét. Goran Tomović megbízott igazgató elmondta, 25 cég, vállalat jelentkezett, amelyek több mint 450 munkahelyet kínálnak. Az elmúlt 25 állásbörzén több mint 6000 munkást kerestek, és mintegy 5000...
2024. MÁJUS 15.
[ 16:08 ]
Beolvasás folyamatban