Vajdaság
Topolya: Megkezdődött a "2018 a külhoni magyar családok éve" programsorozat
Betűméret:             

Topolyán tartották a 2018 a külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei körútjának nyitórendezvényét. A családokat segítő pályázatok mellett tudományos kutatások, képzések, táborok szerepelnek a "2018 a külhoni magyar családok éve" programban. A programsorozat Vajdaságban Topolyán vette kezdetét. Vajdaság hat önkormányzatából védőnők, szociális munkások, kismamák érkeztek a nyitórendezvényre.

A Magyar Nemzeti Tanács és Topolya Község közreműködésével, a programhoz csatlakozva, magyar védőnők érkeztek Budapestről Topolyára. Egy konferencia keretében a hungarikumnak számító magyar védőnői szolgálat mutatkozott be, valamint az Otthon Segítünk Alapítvány, amely egy olyan országos segítő szolgálat, amelyben szakemberek által felkészített önkéntesek segítenek a családok otthonában. Céljuk segíteni a mindennapi tevékenységekben, a harmonikus családi élet kialakításában, a szülői készségek megerősítésében. A Magyar Védőnők Egyesülete szakmai munkája során kiemelten fontosnak tartja a Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer tevékenységének széles körben való ismertetését. Vajdaság hat önkormányzatából, Topolyáról, Magyarkanizsáról, Kishegyesről, Zentáról, Adáról és Szabadkáról érkeztek védőnők, egészségügyi nővérek.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a konferencia megnyitóján elmondta, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság 2012 óta a határon túli nemzetrészekkel egyeztetve hirdeti meg programjait. „Az a cél, hogy a magyar és a vegyes házasságokból származó gyerekek is magyar oktatási intézményekbe járjanak” - mondta le az államtitkár a megnyitón. Topolya után Nagyvárad, majd Marosvásárhely következik. Potápi Árpád reményének adott hangot, hogy a magyar kormány tematikus éveinek, valamint a vajdasági gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően mérsékelhető lesz az elvándorlás és az asszimiláció, valamint minél több magyar fog visszatérni a Vajdaságba, hogy ott találjon boldogulást. „A határon túli magyarok közül most a kárpátaljaiak vannak a legnehezebb helyzetben, de két évtizede még a Délvidéken volt a legrosszabb a helyzet, a vajdasági és a horvátországi magyarokat a háború közvetlenül érintette. A vajdasági magyarság megerősödve került ki ebből a helyzetből” – fogalmazott. Potápi köszönetet mondott a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a Magyar Nemzeti Tanácsnak, amiért segítségükkel tovább erősödik a közösség.

Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere a megnyitón elmondott beszédében reményét fejezte ki, hogy a tematikus év meghozza eredményét. Minden nemzet fontos alappillére a család, de nekünk, vajdasági magyaroknak különösen az, hiszen a megmaradásunk kulcsát jelenti. – fogalmazott.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke pozitív tényként említette, hogy a magyar kormány felelős döntéshozók irányítása mellett felismerte, hogy erős, fejlődni kívánó, a globalizáció világában érvényesülni akaró magyar nemzet fennmaradása csak akkor lehetséges, ha testileg, lelkileg egészséges családokra tud támaszkodni. Arra kíván építeni, amely minden kezdet alapja: az édesanyák egészségére, a magzat egészséges fejlődésére, a kisgyermekek, fiatalok egészséges nevelésére. - emelte ki köszöntőjében.

Több mint százan jelentek meg a konferencián, óvónők, védőnők, egészségügyi nővérek, terhes kismamák. A folytatásban a Bambi óvoda Zentai úti részlegében, a Csáki Lajos Általános Iskolában és a Sinkovics József Műszaki Iskolában is előadásokat tartottak. Egymilliárd forintos keret áll rendelkezésre a programok megvalósításához, és 500 millió forint a korábbi tematikus évek folytatására.

A magyar kormány 2012 óta hirdet tematikus éveket. Először az óvodák, majd a kisiskolások és a külhoni magyar felsősök éve következett. 2015 a külhoni magyar szakképzés, 2016-ban pedig a külhoni magyar fiatal vállalkozók köré szerveződtek a programok. 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve volt. A Magyar Állandó Értekezlet tavaly novemberben döntött arról, hogy 2018 a külhoni magyar családok éve lesz.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ég a nádas Csóka közelében - illusztráció
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője pénteken este Topolyán járt. Megtekintette a TSC Labdarúgó Akadémiát, melyet 2018-ban Orbán Viktor jelenlétében nyitottak meg. A sportlétesítmény 2018-ban a magyar kormány támogatásának köszönhetően nyitotta meg kapuit. Deutsch elismerően szólt az ott folyó munkáról, az...
2024. MÁJUS 18.
[ 7:52 ]
A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ az elmúlt években több beruházást is megvalósított, illetve több IPA-program sikeres lebonyolítója volt. Ezekről tájékozódott pénteki látogatása során Fejsztámer Róbert polgármester. A Petőfi Sándor utca 44-ben működik a fogyatékkal élő felnőtt...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:22 ]
Május 25-én rendezik meg a XII. Vajdasági Vágtát - a szilvásváradi Nemzeti Vágta előfutamát, melynek helyszíne az idén is a szabadkai Lóversenypálya lesz. A hagyományos futamok mellett most először tartják meg a Szabadkai és a Paraszt Vágtát. Az idei egyik vágtát Pásztor István emlékére és tiszteletére rendezik,...
2024. MÁJUS 17.
[ 12:23 ]
Beolvasás folyamatban