Vajdaság
Húsz éve a népkonyha szolgálatában

Magyarkanizsa községben megközelítőleg 20 éve működik valamilyen formában népkonyha. Jelenleg hat településen osztanak főtt ételt a községben, így összesen 115-en juthatnak meleg ételhez minden hétköznap Magyarkanizsa mellett Martonoson, Horgoson, Adorjánon, Tóthfaluban és Oromhegyesen.

Magyarkanizsán a helyi Vöröskereszt épületében működik a népkonyha, ahol a felhasználók minden hétköznap 11-kor vehetik fel a napi meleg ételadagot. A kisvárosban jelenleg 13 személy jogosult ennek használatára, közéjük tartozik Szalkai Gizella is.

– Körülbelül másfél éve vagyok a népkonyha felhasználója. Nagyon meg vagyunk elégedve az étellel, bár néha egyhangú, de legalább van. Nagyon rá voltam már szorulva, mert néha tényleg nem volt mit ennem, és akkor így most legalább van mit az asztalra tenni. Az étel mellett ruhát is kapunk havonta, úgyhogy meg vagyok elégedve mindennel – mesélte Gizella.

A népkonyha felhasználói mindennap más ételt kapnak, ám az heti szinten ismétlődik, és általánosan fél kenyeret és fél liternyi főtt ételt tartalmaz. A meleg ételt minden alkalommal a helyi Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény szakácsai készítik el, majd innen szállítják a rászorulóknak Magyarkanizsa után a község több településére.

Cseszkó Mónika, a magyarkanizsai Vöröskereszt titkára szerint nagy segítséget jelent ez a napi meleg étel a népkonyha felhasználóinak.

– Nagyon sok felhasználónk nem is tudná elkészíteni az ételeket. Vannak olyan idősek, akik egyszerűen nem tudnák ezt minden nap maguknak megfőzni, így eljönnek, és megkapják ezt az ételt. Heti étrendet tudtunk kialakítani számukra, tehát minden héten ugyanaz a menü. Hogy ki jogosult a népkonyha használatára, azt a szociális központ dönti el minden esetben – nyilatkozta a titkár.

Cseszkó Mónika emellett még hozzátette, hogy a napi meleg étel mellett a Vöröskereszt minden hónap második hetén ruhaneműt is oszt a felhasználóknak, amely a hideg téli hónapokban elengedhetetlen a számukra.

Bartok Zsófia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Karlóca: Három gyerek sérült meg kutyatámadás következtében - illusztráció
2019. ÁPRILIS 19.
[ 16:48 ]
A köztársasági parlament – a kulisszák mögött címmel tartott nagysikerű ismeretterjesztő előadást csütörtökön este a zentai BeeHome Közösségi Házban a községbeli középiskolák diákjai számára Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő, aki a BeeHome Közéleti fórum című rendezvénysorozatának...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 9:25 ]
A csokoládéból és magas minőségű kakaóból készülő termékeket gyártó Barry Callebaut csoport megállapodást írt alá a szerb kormánnyal és Újvidék várossal, amelynek értelmében Délkelet-Európában az első gyárat a tartományi székvárosban építik fel. Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta, a Barry Callebaut...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 8:27 ]
A húsvéti ünnepek miatt nagypénteken és húsvéthétfőn Szabadkán több intézményben is csak ügyeletet tartanak. A városháza alatti gyógyszertár megszakítás nélküli ügyeletet tart. Pénteken és szombaton a Harcosok sorakozója lakótelepen lévő, a csantavéri és bajmoki patika 8-tól 13 óráig dolgozik. A Szegedi úton...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 21:59 ]
Beolvasás folyamatban