Vajdaság
Megkezdődött a 26. Szabadkai Nyári Akadémia 
Lehetőségek és módszerek az oktatásban az idei téma
Betűméret:             

Mintegy 150 résztvevővel hétfőn délelőtt megkezdődött a 26. Szabadkai Nyári Akadémia.

A vajdasági magyar pedagógusok nyári továbbképzésére más külhoni területekről is érkeztek vendégek. A résztvevőket többek között köszöntötte Szilágyi Péter, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa is. Megjelent a rendezvényen Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Iszák Tibor, a magyarországi Nemzeti Pedagógus Kar alelnöke, Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, Góli Csilla, a Szabadkai Városi Tanács tagja, Ivanović Josip, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja, Halasi Ágnes, a Szerbiai Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium tanácsoka, de több külhoni pedagógus szervezet is képviseltette magát az Akadémián.

“Tégy minden jót, amit / Megtehetsz, /Ott, ahol vagy, / Úgy, ahogy teheted, /Akkorát, amekkorát tehetsz” – Sík Sándor versének egyik idézetével köszöntötte az Akadémia résztvevőit De Negri Ibolya, a szervező Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke. Elmondta, ahhoz, hogy valaki jót tudjon tenni, megfelelő tanításra, indíttatásra, irányadásra van szüksége.

- A család mellett az iskola, az oktatás az, amely a gyermek, a növendék értékrendjét, életét és munkastílusát, gondolkodásának mechanizmusát pallérozni tudja – mutatott rá. - A pedagógus kerül kulcsszerepbe, hogy jól neveljen és oktasson, úgy, hogy a fiatal az életbe kilépve érvényesülni tudjon és emberként legyen megfelelő értékű egyén. A pedagógusok a megfelelő értékrendek megbecsülésével kell, hogy tanítsák a gyerekeket, hogy később azok is tovább tudják adni ezeket az értékeket - mondta De Negri Ibolya.

Szilágyi Péter, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa arról beszélt, hogy az akadémia is jól példázza azt az együttműködést, amit az anyaország kormánya a nemzetpolitika világában 2010 óta elgondolt.

- Az előadók és a tervezett tanulmányút is azt üzeni, hogy az országokat elválaszthatják, de a nemzet egysége képes az így keletkező távolságokon is felülemelkedni. Áthidalni a nehézségeket, együtt leküzdeni az akadályokat, cselekvően összefogni és megőrizni kultúránkat, anyanyelvünket és közösségeinket. Ezek a törekvések jellemzik nemzetpolitikánkat. A pedagógusok ebből a feladatból derekasan kiveszik részüket, hisz nyelvet, közösségeket őriznek, sőt, építenek - hangsúlyozta.

Szilágyi Péter kijelentette, hogy Magyarország kormánya elhatározta, hogy a kialakuló nehéz helyzet ellenére is ragaszkodik a külhoni közösségekkel való együttműködéshez. Minden válság kihívása, hogy a vezetők csak a legfontosabb értékek megőrzésére koncentráljanak. Magyarország kormánya döntött, s számára a külhoni magyarság ezen legfontosabb értékek közé tartozik - nyomatékosította.

Iszák Tibor, a magyarországi Nemzeti Pedagógus Kar alelnöke azt mondta beszédében, hogy 130 ezer magyar pedagógus üdvözletével érkezett az eseményre. A Szabadkai Nyári Akadémia 26. rendezvényét tartják, ami azt mutatja, mennyire komoly és fontos eseményről van szó, hisz van múltja, jelene és jövője. Arra kérte a szabadkaiakat, hogy tapasztalatukat figyelembe véve dolgozzanak együtt a magyar nemzetért.

Góli Csilla, a Szabadkai Városi Tanács tagja kiemelte:

-A pedagógiában mára megszűntek az olyan kifejezések, mint szokványos, általános, beállítódás, univerzális, hétköznapi, egyszerű... A pedagógusnak nemcsak a munkaszabályzatnak kell megfelelnie, de meg kell szerkesztenie egyéni tanterveit, s le is kell azt bonyolítania. Közben kezelnie kell a különböző szociális háttereket, figyelnie kell a különösen tehetséges gyerekeket. Mindezen feladatok elvégzéséhez nyújthat segítséget a Szabadkai Nyári Akadémia.

Az idei rendezvény témája a lehetőségek és módszerek az oktatásban. Csütörtökig négy csoportban folynak majd a foglalkozások. A tanulmányútra az utolsó napon kerül majd sor. Az úti cél először Szeged lesz, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, a Móra Ferenc Múzeum, majd a Felső-Dunamellék Természeti Rezervátum, azaz Bezdán és a Bajai-csatorna.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt a Temerin kézilabdázója - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 10:40 ]
Mozdonyfüttyös szüreti napok Horgoson  - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 19:58 ]
Adorján 1998 óta ünnepel falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves. Már akkor úgy találták ki a rendezvényt, hogy minden ünnepségen csak helybeleik szerepelnek, arról adnak számot, hogy milyen tehetséges gyermekeik vannak, illetve a művelődési egyesület csoportjai lépnek fel még rajtuk kívül, mondja Bicskei Ibolya,...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 14:25 ]
Vita nélkül fogadta el a napirendi pontok javaslatait mai ülésén a Magyar Nemzeti Tanács. Igaz, a 97 pont nagy részét blokkosították a hasonló témakörök miatt. Szavaztak a Vackor óvoda folyamatban lévő tanévre vonatkozó munkatervéről. Elhangzott, hogy minden óvodai és bölcsődei csoportszoba a gyermekek korának...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 14:21 ]
A szecesszió és a kortárs művészet keveredik Szabadka legújabb szállodájában, az Artist Hotelben, amit ma adtak át Szabadkán a Prosperitati Alapítvány gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően. A négycsillagos Artist Hotel elkészülését a magyar kormány 880 ezer euróval támogatta. A szálloda különlegessége, hogy a...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 17:04 ]
Beolvasás folyamatban