Vajdaság
Vajdasági civil szervezetek szerint a szécsányi iskolaigazgató “embertelen” nyomásnak van kitéve
Betűméret:             

Több vajdasági civil szervezet felszólította Szécsány és Vajdaság polgárait, valamint a civil szférát, hogy vegyék védelmükbe és támogassák a szécsányi Aleksa Šantić Általános Iskola igazgatóját, Olivera Marjanovićot. Mint arról beszámoltunk, az igazgatónő döntése alapján a Szent Száva napi ünnepséget megtartják az iskolában, de vallási szertartás nélkül.

A szervezetek közleményükben azt írják, “embertelen nyomásnak van kitéve azt követően, hogy közzétette, hogy iskolában nem lesz a Szent Száva napi ünnepség alkalmából egyházi szertartás”.

A közlemény szerint Olivera Marjanović "bűne" csak az, hogy tiszteletben tartotta az ország Alkotmányát és az állam törvények által garantált szekularizmusát, vagyis hogy "kijelentette, az általa vezetett oktatási intézményben nem lesz vallási szertartás ezen a napon”.

A közlemény kitér arra, hogy a szerb sajtó egy része is támadja az igazgatót, a társadalom ellenségének, árulónak nyilvánították, a leváltását követelik, fenyegetéseket kap és sértegetik, jobboldali szélsőségesek pedig tiltakozást jelentettek be az iskola előtt.

“Ha nem tudjuk megvédeni Olivera Marjanovićot, akkor abban sem tudjuk megakadályozni ezt az országot, hogy tovább haladjon azon a vakvágányon, amely a középkorba vezeti, olyan viszonyok közé, ahol nem lesz helye senkinek, aki nem az állam és az egyházi hatóságok görnyedt szolgája”, áll a közleményben, amelyet a Vasa Stajić Vajdasági Kulturális Klub, a Vajdasági Antifasiszták Szövetsége, a Vajdasági Politológiai Társulás, a Vajdasági Zölt Hálózat, az Interkulturális Kommunikációs Központ, a pancsovai Polgári Akció és a Fenntartható Közösségek Központja írt alá.

Az igazgatónő döntése miatt a helybeli szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek, egyetlen délután mintegy 150-en írták alá a petíciót, az egyik aláíró pedig maga a községi elnök volt. A szülők többsége nem szeretné, hogy szakítsanak az iskolai Szant Száva megemlékezések több évtizedes formájával.

Az esetről az oktatási minisztériumot is értesítették. Korábban az intézmény igazgatója körlevélben tájékoztatta az érintetteket, hogy megtartják a Szent Száva-napi ünnepséget az intézmény mindkét épületében, elhangzik Szent Száva himnusza is, bemutatják a védőszent életét és munkásságát, ezt követően pedig mindenkit szeretettel várnak a helyi templomba a liturgiára. (021.rs)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Száz napja nevezték ki az önkormányzati tisztségviselőket, így az elmúlt 100 nap munkáját értékelte Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere. Az önkormányzat épületében tegnap megtartott sajtótájékoztatón az elmúlt időszak történéseiről és a jövőbeli tervekről is szó esett. A polgármester...
2024. OKTÓBER 23.
[ 12:17 ]
Magyarkanizsán július 10-én alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület. Az elmúlt 100 nap munkájáról Fejsztámer Róbert polgármester adott összefoglalót szerdai sajtótájékoztatóján a községi tanács tagjainak jelenlétében. A sikeres pályázatokról, fejlesztésekről szólt, illetve több rendezvényről...
2024. OKTÓBER 23.
[ 11:56 ]
A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) szerdán közleményben tájékoztatott arról, miszerint a párt támogatja az EP új, horvát jelentéstevőjének kinevezését. "Tonino Picula, az új szerbiai jelentéstevő az Európai Parlamentben, felelősségteljesen fogja ellátni feladatát, és hozzájárul Szerbia európai...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban