Válasz
MTTK: Emberközpontú oktatás, több ösztöndíj-lehetőség
Námesztovszki Zsolt dékánhelyettes nyilatkozik portálunknak a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon folyó oktatói és tudományos tevékenységekről

Idén 43 gólya kezdte meg egyetemi tanulmányait az Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karán (MTTK). Okleveles tanítói szakot és okleveles óvodapedagógusi szakot indítottak. Az érdeklődéssel elégedettek. Igyekeznek az emberközpontú oktatásra helyezni a hangsúlyt, hogy ezzel legyenek versenyképesek a felsőoktatásban. Szerteágazóak a nemzetközi kapcsolataik is.

- Érdekes tendencia, hogy az óvóképzés népszerűsége az utóbbi időben kezd nőni – mondja dr. Námesztovszki Zsolt dékánhelyettes. Örömmel állapítja meg, hogy teljesen feltöltötték az államilag finanszírozott helyeket, sőt vannak önköltséges hallgatóik is. A kar tevékenységéről, oktatási kapcsolataikról kérdezem az új tanév indulása kapcsán.

- Hatalmas konkurenciát jelentenek a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek a vajdasági fiatalokat is elszipkázzák. Önök hogyan próbálják itthon tartani a fiatalokat?

- Valóban tény, hogy a magyarországi egyetemeknek nagyon nagy az elszívó hatásuk. Mi viszont azt próbáljuk hangsúlyozni, ami valamiképpen a mi előnyünk. Mi még mindig nagyon emberközpontú, családközpontú intézmény vagyunk. Nagyon sok ösztöndíjprogram van, cserediák lehetőség, s hallgatóink sokkal könnyebben tudnak részt venni ezekben. Ezt próbáljuk kihangsúlyozni, de természetesen az itthon maradás, az itthon boldogulás is nagyon fontos pontja ennek a kampánynak.

- A Magyar Nemzeti Tanáccsal milyen kapcsolatot alapítottak ki?

- Nagyon jó az együttműködés akár az ösztöndíjprogramok, akár a különféle programok részfinanszírozása terén is, ezekben is nagy szerepet vállal az MNT. A kar épülete átalakítási munkálatai is az MNT koordinálásával folynak. Eljutottunk egy olyan szintre, hogy kölcsönösen megvan a bizalom és ez az együttműködés alapja. Leülünk, ha valamilyen megoldandó feladat vár ránk és átbeszéljük a kérdéseket. Nagyon jól működik ez a dolog.

- Az elmúlt években jó kapcsolatokat alakítottak ki magyarországi felsőoktatási intézményekkel is. Eredményes ez a kapcsolat?

- Valóban nagyon sok magyarországi intézménnyel vagyunk valamilyen partneri kapcsolatban. Megemlíthetem akár a Makovecz-csereprogramot, hogy onnan jönnek oktatók ide, vagy mi megyünk, illetve cserediákok jönnek onnan, illetve mi küldünk ki cserediákokat. De nagyon sok más módja is van a sikeres együttműködésnek. Számos programban részt veszünk például a szegediek mellett, de most Óbudával is van egy nagyon jó projektünk. Debrecen és Hajdúböszörmény azok az intézmények, amelyekkel még együttműködünk, együtt kutatunk a jelen pillanatban is. Fontos kiemelni, hogy nemcsak a magyarországi, hanem a többi határon túli intézménnyel is megtaláltuk azokat a közös pontokat, amelyekben nagyon hatékonyan és jól együtt tudunk működni.

- Kiemelne néhányat?

- A felvidéki, révkomáromi Selye János Egyetemmel dolgozunk együtt egy közös projekten. Nagyon jó az együttműködés a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel, a nagyváradiakkal, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával… Gyakorlatilag minden határon túli intézménnyel kapcsolatban vagyunk, együttműködünk. Nagyon hasonlóak a problémáink, akár közös kutatásokat is tudunk kezdeményezni ezekre a kisebbségi létből eredő nehézségekre.

- Milyen konkrét projektek vannak?

- Az óbudai például a felsőoktatásban jelentkező problémákra próbál megoldást találni, hogy a beiskolázás hatékonyabb legyen, csökkentsük a lemorzsolódást. Minden tudományterület körbejárja ezt a témakört. Megpróbáljuk a hallgatóinkat megtanítani hatékonyabban tanulni, megpróbálunk vonzóbb tananyagot létrehozni, tehát van egy ilyen tananyag fejlesztési vonal is. A debreceniekkel a korai gyermekkort vizsgáljuk. Ezekbe a projektekbe csak egy-egy vagy néhány kolléga tud becsatlakozni, akiknek a profilja ilyen jellegű. A korai gyermekkorral, óvodás gyermekkel nem foglalkozik minden munkatársunk, hanem csak néhány, akik együttműködnek a debreceniekkel. Az óbudai projekthez csatlakoztak a többi határon túli intézmények is és így velük is együtt tudunk dolgozni.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületén jövő év elejére fejeződnek be a felújítási és átépítési munkálatok. Új tanári szobákat is kialakítanak, ami azért fontos, hogy a 30 fős oktatói személyzet kisebb csoportokban is folytathat majd munkát, konzultációkat.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zeneszerzés és hagyomány - illusztráció
2019. ÁPRILIS 2.
[ 23:26 ]
Fórum-könyvet vásárfiaként! - illusztráció
2019. MÁRCIUS 6.
[ 16:55 ]
Jani Korhonen finn egyetemista, akit megszállottan érdekelnek a nyelvek, már több mint egy éve járja környékünket, hogy az itt élő kisebbségek helyzetét és dialektusát vizsgálja. Mint kiderült, szelíd megjelenése mögött egy valódi nyelvzseni és elkötelezett identitáskutató rejtőzik, aki most éppen a Közép-európai...
2019. FEBRUÁR 24.
[ 20:12 ]
A szerb parlament a héten ratifikálja a szerb-magyar határ-ellenőrzésről szóló egyezmény módosításait, amit még tavaly az év elején írtak alá. Ennek köszönhetően új átkelő nyílhat a közös határszakaszon, de megteremtődnek a jogi feltételei a kisebb határátkelők 24 órás nyitva tartásának is, hangsúlyozza Pék...
2019. FEBRUÁR 12.
[ 15:07 ]
Január 27-én, születésének 85. évfordulóján emlékművet avattak Palicson Sava Babić szerb író, költő, műfordító, egyetemi tanár tiszteletére. A kezdeményező Lovas Ildikó volt, a szobor felállítását pedig a Magyar Nemzeti Tanács támogatta. Nem véletlen, hogy magyarok voltak a kezdeményezők, hisz Babić sokat tett...
2019. FEBRUÁR 4.
[ 14:41 ]
Beolvasás folyamatban