Választási interjúk - 2016
Csorba Béla: Minél több magyar szavaz a VMSZ-VMDP-MEP listáira, annál eredményesebb lehet a magyar érdekérvényesítés
Választási interjú a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt kezdeményezésére ültek egy asztalhoz a vajdasági magyar pártok. A tárgyalások eredménye az lett, hogy három párt (VMDP, VMSZ, Magyar Egység Párt) közös fellépéssel képviseli a vajdasági magyarok érdekeit a közelgő választásokon.

- Egyedül ilyen módon lehet eredményre számítani?

- A Vajdasági Magyar Demokrata Párt választmányi döntése értelmében 2015 decemberében levéllel fordultam a nyolc évvel korábbi koalíciós partnerekhez, a VMSZ-hez és a VMDK-hoz, azzal a javaslattal, hogy gomboljuk újra a mellényt, lépjünk fel egységesen a választásokon, s ezt követően Szerbia EU-csatlakozási tárgyalási folyamatában próbáljunk egységes álláspontot kialakítani a vajdasági magyarok autonómiatörekvéseinek kérdésében. Nyilvánvaló, hogy egységes fellépés nélkül a magyar kormány támogatása sem lehet kellőképpen hatékony, pedig ez kulcskérdés. Mind Szerbia, mind Magyarország alapvető stratégiai érdeke, hogy a két ország kapcsolatai minden téren fejlődjenek, és ennek a mi felfogásunkban nem volna akadálya a kisebbségi autonómia. Ellenkezőleg! Mivel megvalósítása a két nemzet történelmi kompromisszumát feltételezi, valójában évszázados bizalmatlanságokat segítene feloldani. Rossz, gyönge érdekérvényesítési alkufolyamattal viszont csak látszateredmények születhetnek. A magyar pártok általam szorgalmazott teljes egysége nem valósult meg, de talán majd máskor. Volt, aki egy pillanatban a VMSZ-en belül kirobbant politikai vitákból azt a téves következtetést vonta le, hogy vajdasági magyar érdek Pásztor Istvánt illetve pártját bármi áron meggyengíteni. Ezt viszont én hülyeségnek tartom, noha, ha valaki, hát akkor én elég gyakran bíráltam a VMSZ-t, és úgy gondolom, volt is rá okom. A ki kit rombol szét politikája és egymásnak feszülése viszont kisebbségi helyzetben legtöbbször zéró összegű végeredményhez vezet, amelynek során végső soron mindenki veszít. A történelmi VMDK szétzúzását máig nem heverte ki a vajdasági magyar közélet, sem a vesztesek, sem a győztesek.

- Az ön pártja által megfogalmazott programelemek is bekerültek a koalíciós szerződésbe. Melyek ezek?

- Három kardinális dologhoz, ha engedmények árán is, de ragaszkodtunk. Az egyik a migránsválság kérdésköre, a másik a magyar perszonális autonómia, a harmadik pedig 1944-45, s azon belül az újvidéki magyar áldozatok méltó emlékművének megépítése.

- Hogyan értékeli a jelenlegi helyzetet, milyen esélye van az összefogásnak?

- Az első benyomások egyértelműen jók. A választók értékelik az összefogást még ebben a nem teljes formában is.

- Milyen eredménnyel lenne elégedett?

- A VMDP szerény célokat tűzött maga elé, hiszen pénzünk nincs, csicsás külön kampányra nincs módunk, de ezt a hátrányt a pártok közötti megegyezés talán ellensúlyozni fogja. A minimális cél, hogy eddigi pozícióinkat megőrizzük. Minden, ami ennél több, az már jutalom, beleértve remélt visszatérésünket a tartományi parlamentbe.

- Mire helyezik a legnagyobb hangsúlyt a kampány során?

- Mint mindig, most is az egyik legfontosabb a szavazóink mozgósítása. Minél több magyar szavaz a VMSZ-VMDP-ME listáira, annál eredményesebb lehet a magyar érdekérvényesítés.

- Az aláírásgyűjtés során tapasztalt támogatás miről tanúskodik?

- Komoly bizakodással tölt el.

- Négy községben közös jelöltlistát állítottak. Ezek egyike Temerin. A választások kimenetele miként határozza meg a községben a temerini magyarok helyzetét?

- A temerini magyarság nagyon súlyos gondokkal küzd. Mára beért a miloševići korszak betelepítési politikája, és az egykor magyar többségű községnek ma már jó, ha egy negyede magyar. A kilencvenes években 13 mandátumot szereztünk, legutóbb már csak hatot. Mivel a pártpolitikai struktúra Temerinben rendkívül tagolt, 6-7 képviselővel már akár meghatározó politikai erővé is válhat a VMDP-VMSZ-es helyi koalíció. Rendkívül fontos, hogy minél jobb eredményt érjünk el, mert az elmúlt másfél évben példátlanul sötét garázdálkodást folytatott az önkormányzat néhány prominens figurája.

- Milyen állást foglalnak a választások utáni esetleges VMSZ-Szerb Haladó Párt közötti együttműködésről?

- Erről még nem alakítottunk ki álláspontot, viszont a kérdés nem önmagában az együttműködésben van, hanem abban, hogy mi kerül annak homlokterébe, mi a tartalma.

- Mi a véleménye a VMSZ és a Magyar Mozgalom közötti ellentétekről?

- A Magyar Mozgalom háttéremberei között több sikerlovag is ott ügyködik azok közül, akiket súlyos felelősség terhel a történelmi VMDK szétveréséért. Ezek az urak sohasem voltak a kisebbségi autonómia barátai. Számomra sokat mond az is, hogy akkor kezdtek akciózni, amikor Pásztor István a migránskérdésben Orbán Viktor mellett foglalt állást. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy Korhecz Tamás ugyebár a kettős állampolgárság ellen foglalt állást. Az meg egyenesen nevetséges, hogy azokért a dolgokért és mulasztásokért is vádolják a VMSZ-t, amelyeket, míg a párton belül különféle vezető pozícióban voltak, ők maguk, vagy maguk is elkövettek.

- Félnünk kell attól, hogy a szerb pártok elhalásszák a magyar szavazatokat?

- Nem új jelenség. Kezdetben ezzel csak a baloldali és a liberális szerb pártok éltek, JUL, reformisták, Čanak, később már Šešelj is, most meg már válogatás nélkül. Nincs is olyan szerb párt Vajdaságban, amelynek önkormányzati, tartományi vagy országos listáján ne lenne magyar jelölt, persze többnyire nem befutó helyen. A szegénység korrumpál, márpedig a magyarok között egye több a létbizonytalanságban élő ember, és egy részük olcsó ígéretekért vagy akár egy kis napidíjért eladja a szavazatát. A láncszavazás módszerével pénzért is meg lehet vásárolni pár száz voksot. Temerinben nyolc évvel ezelőtt egy úgynevezett erős ember így jutott mandátumokhoz és befolyáshoz, de ez nem helyi specialitás. Másrészt a harmatgyenge magyar vállalkozói réteg némely képviselője, sőt egy-egy lélekben már asszimilálódott értelmiségi is hajlamos a megalkuvásra, ahogy Csuka János mondta egykoron, vagy azért, mert nagyon sok a félni valója, vagy pedig azért, mert nagyon sok a várni valója. Lényegében ez motiválja a vegyes nemzetiségű csoportocskák megjelenését is, őket is a kisebbségi érdekérvényesítés akadályozása, gyöngítése végett találták ki. Kötelességünk leleplezni igazi céljaikat.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Napjaink kisebbségi közéletét a Magyar Mozgalom (MM) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) folyamatosan zajló politikai párharcai teszik egyre feszültebbé a választások előtt kevesebb mint két héttel. Mára kihirdették a Magyar Mozgalom tartományi és önkormányzati listáit, a legtöbb szinten a Vajdasági Magyarok...
2016. ÁPRILIS 14.
[ 14:42 ]
Három magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt közösen képviseli a közelgő választásokon a vajdasági magyarság érdekeit. A közel négy évvel ezelőtt alakult Magyar Egység Párt elnöke, Szmieskó Zoltán nyilatkozott a Vajdaság Mának a koalícióról, a...
2016. ÁPRILIS 4.
[ 22:36 ]
Választási interjúk - 2016 rovatunkban a kampány során megszólaltatjuk a szerbiai és a vajdasági parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon induló vajdasági magyar politikai szervezetek vezetőit. Az alábbiakban Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével készült interjút közöljük, amely közvetlenül a VMSZ tartományi...
2016. MÁRCIUS 24.
[ 1:00 ]
Beolvasás folyamatban