Választási interjúk - 2016
Szmieskó Zoltán: A küszöbönálló választások sorsdöntőek a vajdasági magyarság számára
Választási interjú a Magyar Egység Párt elnökével

Három magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt közösen képviseli a közelgő választásokon a vajdasági magyarság érdekeit. A közel négy évvel ezelőtt alakult Magyar Egység Párt elnöke, Szmieskó Zoltán nyilatkozott a Vajdaság Mának a koalícióról, a választási programról, tervekről és elvárásokról.

- A Magyar Egység Párt viszonylag új párt. 4 évvel ezelőtt alakult meg. Azon magyarok megszólítását tűzték ki célul, akik nem szavaznak, vagy ha igen, akkor a voksukkal nem magyar pártot támogatnak. Mennyire sikerült ez az elmúlt időszakban? Milyen a támogatottság?

- A párt 2012. április 12-én alakult meg, az akkori választások pedig május közepén voltak. Úgy ítéltük meg, hogy a rendelkezésünkre álló 4-5 hét alatt nem lehet felkészülni a választásokra, és nyilván csak azt értük volna el, hogy rontjuk a többi vajdasági magyar párt eredményét azzal a pár száz szavazattal, amit akkor be tudtunk volna gyűjteni. A küszöbön álló választások azok a választások, ahol aktívan fogunk részt venni. Ami a tartózkodók megszólítását illeti, vagy azoknak a megszólítását, akik eddig nem nagyon szavaztak magyar pártokra, folyamatosan próbáltuk lakossági fórumokon és más alkalmakkor megerősíteni bennük azt a tudatot, hogy ilyen hozzáállással sem maguknak, sem a vajdasági magyar közösségnek nem tesznek semmi jót.

Az első csoportnak, akik nem vettek részt a választásokon, az volt mindig a magyarázatuk, hogy ők nem akarnak politikával foglalkozni. Ezeknek a polgároknak úgy próbáltunk magyarázatot adni, hogy az ilyenfajta hozzáállás is már valamilyen politizálás. Ha a passzivitást választják, azzal csak azoknak adnak helyet, akik majd helyettük fognak dönteni. Reméljük, hogy a küszöbön álló választáson kevesebb ilyen passzív magyar lesz.

A másik csoport, akik eddig a nem magyar pártokra, a belgrádi és újvidéki székhelyű pártokra szavaztak, azoknak próbáltunk feltenni egy kérdést: hogy ezek a pártok, a Demokrata Párttól kezdve a Vajdasági Szociáldemokrata Ligáig, mikor tettek valamit a vajdasági magyar kisebbség érdekében. Azon kívül, hogy a választások előtt mézes-mázas ígéreteket tesznek, a választások után azonban nem nagyon emlékszem olyan példára, hogy kiálltak volna valamilyen kisebbségi iskola bezárása, tagozatok összevonása, óvodák bezárása ellen. Szerintem azoknak a polgároknak, akik eddig az ilyen újvidéki és belgrádi székhelyű pártokra szavaztak, jól meg kell gondolniuk, hogy az ilyenfajta szavazással mennyit tesznek önmagukért, gyermekeikért és a vajdasági magyar közösségért egyaránt.

- A Magyar Egység Párt koalíciót kötött a Vajdasági Magyar Szövetséggel és a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal. Volt-e valamilyen kikötésük a koalíciós szerződés kapcsán?

- Nem volt különösebb kikötésünk. Mert véleményünk szerint a küszöbön álló választások sorsdöntőek a vajdasági magyarság számára. Ha kedvezőtlen eredményt érünk el, többes számban beszélek, mert a már kialakult hárompárti koalícióra gondolok, akkor az elkövetkező választásokon ezt az esetleges rossz eredményt nagyon nehezen lehetne visszafordítani. Miért mondom azt, hogy létfontosságú választásokról van szó? Azért, mert ha ebben a kedvezőtlen gazdasági, politikai és demográfiai helyzetben, amit még csak tetézett az óriási elvándorlás, úgy gondolom, hogy nincs olyan település Vajdaságban, ahonnan nem vándoroltak el fiatal családok, ilyen körülmények között minden szavazat számít. Úgy gondolom, hogy községi szinten akár 50-60 szavazaton is múlhat egy listának az ilyen vagy olyan pozicionálása, tartományi szinten lehet, hogy pár száz szavazaton múlhat, hogy jobb vagy rosszabb eredményt ér el egy lista. Ilyen körülmények között nem akart külön feltételeket szabni a Magyar Egység Párt, de mondhatom, hogy a megbeszélések korrekt hangulatban zajlottak le. Jó eredmény az, hogy a Magyar Egység Párt a VMDP-vel és a VMSZ-szel együtt alakította ki a választási programot. Nem mintha a VMSZ-nek az előző választásokon nem lett volna egy korrekt és átfogó programja, de most alkalom adódott a két kisebb párt számára, hogy bizonyos témakörökben nagyobb hangsúlyt kapjanak. Ilyen szempontból ez a közös választási program is egy siker, és záloga annak, hogy itt egy reális koalícióról van szó, amelyet mind a három párt egyformán akart tető alá hozni. Különösebb elvárásom nem volt. A 14. helyen van a Magyar Egység Párt jelöltje, ami bizonyos körülmények között még befutó hely is lehet. Ezért mondom, hogy különösebb feltétel nem is volt szabva. Nagyon örültem annak, hogy ezek a koalíciós megbeszélések tényleg egy korrekt hangnemben zajlottak le, függetlenül attól, hogy milyen fajsúlya van valamelyik pártnak, mindenki elmondhatta a véleményét, minden javaslatot, minden meglátást megvitattunk, és ennek az eredménye a közös választási program is.

- Helyhatósági szinten melyik községekben indul a Magyar Egység Párt?

- A Magyar Egység Párt ugyanebben a hárompárti koalícióban fog indulni Óbecsén és Törökbecsén. A többi községben lévő tagjainkat és szimpatizánsainkat arra buzdítottuk, hogy a koalícióra szavazzanak. Itt, Óbecsén úgy gondolom, reális az elvárásunk, hogy a koalíció 10-11 helyet biztosítson a községi képviselő-testületben. Törökbecsén pedig 2-3 jelölt bejutására számítunk, hiszen ott kicsit specifikusabb a helyzet. A többi vajdasági településen, ami a Magyar Egység Pártot illeti, nem veszünk részt ilyen módon a koalícióban jelöltekkel, de ott is támogattuk az aláírásgyűjtéstől kezdve magáig a választásokig a tevékenységeket.

- Kikkel lépnének koalícióra Óbecsén a választások után?

- Az attól függ, hogy milyen választási eredmény fog születni. Általában az a véleményem, hogy a kisebbségi pártok, a kisebbségi érdekképviseletek a céljaikat, programjaikat csakis a hatalmon lévő pártok segítségével valósíthatják meg, nem pedig az ellenzékkel. Ilyen szempontból biztos, hogy a koalíció is igyekezni fog azzal a pártcsoportosulással közreműködni, amely megkapta az adott községben a lakosok szavazatának többségét. Ugyanilyen elv alapján történik ez majd a tartományban és a köztársasági szinten is.

- Óbecsén jelenleg a haladók vannak hatalmon. Ez akkor azt jelenti, hogy nem zárkóznak el a velük való együttműködéstől sem?

- A haladók is épp olyan politikai párt, mint a többi politikai párt. Ha eltekintünk a pártok megnevezésétől, mennyivel voltak különbek a demokraták? Nem voltak képesek zökkenőmentesen eljuttatni hozzánk a Vajdaságnak járó 7%-ot akkor, amikor hatalmon voltak, viszont a magyar szavazatokat nagyon szépen besöpörték a tarsolyukba, úgyhogy a haladókat illetően nincsenek előítéleteink. A kisebbségi jogokat ki kell harcolni, senki sem fogja azokat tálcán nyújtani. A mi hozzáállásunktól és választási eredményünktől függően vesznek komolyan, vagy még komolyabban bennünket. Ezért lenne jó, ha minél több vajdasági magyar részt venne a választásokon, és ha a koalícióra szavaznának.

- Mik az elvárásai? Milyen eredményre számítanak?

- Véleményem szerint az egy jó eredménynek számítana, ha ugyanannyi képviselő jutna be a tartományi és a köztársasági parlamentbe is, mint az előző választások alkalmával. Sőt, ha lehet, egy-kettővel több is.

- A választási kampányban mire helyezik a hangsúlyt?

- Elsősorban a programra szeretnénk helyezni a hangsúlyt, mert úgy gondolom, hogy a közösen kidolgozott program reális, megvalósítható. Emiatt nincs szükség arra, hogy a programon kívül bármi másról is beszéljünk. Nem akarunk negatív kampányt folytatni egyik választási résztvevővel szemben sem. Az elmúlt néhány hét ezt eddig is hűen tükrözte. Minden vajdasági polgár van annyira józan és talpraesett, hogy mérlegelni tudja a programokat. Egyes résztvevőknek nincs is programjuk, csak egy-egy szlogennel szaladnak ki. Gondolom, hogy a vajdasági polgárok értékelni tudják a koalíciónk programját, és értékelni tudják azt, hogy az elmúlt időszakban, igaz akkor a VMSZ önállóan, az akkor meghatározott programból mennyit valósított meg. Úgy gondolom, ha a polgárok egy ilyenfajta kampányt fognak kapni a koalíciótól, akkor az elég lesz számukra, hogy a koalíció sorszámát karikázzák be a szavazólapokon.

Kurcinák Árpád

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Napjaink kisebbségi közéletét a Magyar Mozgalom (MM) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) folyamatosan zajló politikai párharcai teszik egyre feszültebbé a választások előtt kevesebb mint két héttel. Mára kihirdették a Magyar Mozgalom tartományi és önkormányzati listáit, a legtöbb szinten a Vajdasági Magyarok...
2016. ÁPRILIS 14.
[ 14:42 ]
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt kezdeményezésére ültek egy asztalhoz a vajdasági magyar pártok. A tárgyalások eredménye az lett, hogy három párt (VMDP, VMSZ, Magyar Egység Párt) közös fellépéssel képviseli a vajdasági magyarok érdekeit a közelgő választásokon. - Egyedül ilyen módon lehet eredményre számítani?- A...
2016. MÁRCIUS 27.
[ 10:33 ]
Választási interjúk - 2016 rovatunkban a kampány során megszólaltatjuk a szerbiai és a vajdasági parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon induló vajdasági magyar politikai szervezetek vezetőit. Az alábbiakban Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével készült interjút közöljük, amely közvetlenül a VMSZ tartományi...
2016. MÁRCIUS 24.
[ 1:00 ]
Beolvasás folyamatban