Választási interjúk - 2016
Csonka Áron: Fő célkitűzésünk a belső, magyar-magyar viszonyok megváltoztatása
Nagy nyomás alá helyezték támogatóinkat, jelentette ki a VMDK elnöke választási interjújában

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a nemrégiben megalakult Magyar Mozgalommal együtt indul a választásokon, tartományi szinten és több községben is.

- Milyen szinteken indul a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége az április 24-ei választásokon? Indul-e önállóan valamelyik településen, vagy mindenhol a Magyar Mozgalommal közös koalícióval szerepelnek?

- Az április 24-ei választásokra úgy készültünk, hogy minden szinten indulunk. Ennek érdekében koalíciós partnereinkkel együtt elvégeztük a szükséges előkészületeket. Sajnos a magát egyedüli magyarnak nevező érdekcsoportosulás a kezdetektől mindent megtett annak érdekében, hogy meggátolja a választásokon való indulásunkat. Gáncsoltak bennünket különböző módszerekkel, hol adminisztratív úton, hol tiszta politikai erőszakkal. Támogatóinkat nagy nyomás alá helyezték, és voltak olyan időszakok, amikor utólagos retorziót végeztek azok felett, akik nekünk aláírtak, vagy más módon támogattak bennünket. Ez a nyomás kiterjedt a lehetséges jelöltjeinkre is, hiszen voltak olyanok, akik ezért nem merték vállalni a jelölést, illetve visszavonták jelölésüket. Mégis a nagy nyomás ellenére koalíciónknak sikerült önkormányzati listákat állítania Óbecsén, Adán, Zentán, Magyarkanizsán, Topolyán és Zomborban. Szabadka esetében a VMDK támogatásban részesítette Maglai Jenő nevével fémjelzett polgári csoportosulást, míg Kishegyes esetében tart az a közigazgatási per, amelynek kimenetétől függ a helyi választási listánk indulása. (Közben eldőlt: a listára nem szavazhatnak a kishegyesiek - a szerk. megj.)

Tartományi szinten kihirdetésre került a Magyar mozgalom az autonómiáért - Dr. Korhecz Tamás - VMDK - Csonka Áron koalíciós listánk és a 10-es szám alatt lesz bekeretezhető a 2016. április 24-ei választásokon. Köztársasági szinten egy alattomos politikai játéknak lettünk az áldozatai, így kevés esélyt látok arra, hogy országos szinten is indulni tudjunk. Ezt a jogállamiság csődjének élem meg, és a 90-es évek visszaköszönésének, hathatós magyar segédlettel.

- Mi a koalíció fő célkitűzése? A választási programban mire helyezik a hangsúlyt?

- Tömören fogalmazva a koalíciónk fő célkitűzése a belső, magyar-magyar viszonyok megváltoztatása, a zsarnokság, megbélyegzés, kirekesztés, elnyomás feloldása, az elvándorlás leállítása, és hogy harcoljuk a Vajdaság nagyobb fokú autonómiájáért. Világos alternatívát szeretnénk nyújtani a vajdasági magyarságnak, hiszen a jelenlegi érdekképviselet nem tud semmilyen eredményt felmutatni, az elvándorlással meg nem is foglalkoznak. Helyette megszavazzák a bérek, nyugdíjak csökkentését, a közszféra leépítését, ami miatt számos magyar került az utcára. Megszavazták a mezőgazdasági támogatások 12.000-ről 4000 dinárra való csökkentését, megszavazták a földtörvényt, amely lehetővé teszi a vajdasági termőföld eladását külföldieknek és hazai oligarcháknak, megszavazták azt a köztársasági költségvetést, amely nem tartalmazza a Vajdaságnak járó hét százalékot. A vajdasági magyarság érdekeit nézve kártékony kompromisszumokba mentek bele a részarányos foglalkoztatás és a kisebbségi akcióterv esetében. Programunkban a Magyar Koalíció autonómia-modelljéhez térünk vissza, ezzel is jelezvén elkötelezettségünket a területi és a perszonális autonómia mellett. Ez számomra különösen fontos, hiszen a túloldalon azt látjuk, hogy a perszonális autonómia szószólói, koalíciós partnerüknek engedve, megelégednek a jelenlegi nemzeti tanácsokról szóló törvény kikozmetikázásával és az alkotmánybíróság döntése előtti állapot visszaállításával. Mi továbbra is azt gondoljuk, hogy az nem autonómia.

- Megítélése szerint milyen a koalíció támogatottsága?

- Az eddig szerzett tapasztalatok alapján jónak ítélem meg a koalíciónk elfogadottságát és támogatottságát. Hogy ez mire lesz elegendő, az kiderül április 24-én.

- Milyen eredményre számít, milyen eredménnyel lenne elégedett a választásokon?

- Hálátlan feladat volna részemről bárminemű jóslatokba bocsátkozni, különösen azok után, ami velünk történt. Mégis optimista vagyok. Arra számítok, hogy az önkormányzati és a tartományi listánk jól fognak szerepelni a választásokon, mert a 10-es szám bekarikázásával egyenes üzenetet tudunk küldeni mindenkinek, hogy a vajdasági magyarság körében változásokra van szükség. Ahány mandátumunk lesz a tartományi parlamentben és a községi-városi képviselő testületekben, annyival erősebb lesz ez az üzenet!

- Még januárban volt egy olyan kezdeményezés, hogy üljenek egy asztalhoz a VMDK, a VMDP és a VMSZ. Akkor a VMDK és a VMDP sikeresnek ítélte meg a tárgyalást, habár azon a VMSZ nem képviseltette magát. Később újra tárgyalásra került sor, ahol már a VMDP-n és a VMSZ-en kívül jelent volt a MEP is, a VMDK azonban nem. A tárgyalás oda vezetett, hogy a VMDP, a VMSZ és a MEP koalíciós szerződést kötött és közösen indul a választásokon. Volt-e januárban esély arra, hogy ez a négy párt közösen induljon?

- Ezt már soha nem fogjuk megtudni. Mi akkor nyitottak voltunk az egyenlő felek párbeszédére, de ezt Pásztor István nem így kezelte. Mellőzte az őszinteséget, kommunikációban és szándékban is. Elegendő egy pillantást vetni listáikra és egyből kitűnik, milyen megalázó feltételeket adott a másik két félnek. Valójában egy pártlistáról beszélhetünk, amelyet két további rövidítéssel bővítettek annak érdekében, hogy mímeljék az összefogást. A VMDP és a MEP teljesen elvesztették politikai identitásukat, esetükben történelmi pártokról beszélhetünk.

- Melyik pártok azok, akikkel együtt tudna működni a koalíció a választások után?

- Másokhoz képest mi nem köteleztük el magunkat előre, így a választások utáni koalíciókról csak a választási eredmények függvényében tudunk beszélni. Ami biztosra vehető az az, hogy nem osztozunk azokon az értékeken, amit a nacionalista és a kriptosoviniszta szerb pártok képviselnek, ezért ők kizárhatóak az esetleges koalíciós partnerek köréből.

Kurcinák Árpád

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt közösen képviseli a közelgő választásokon a vajdasági magyarság érdekeit. A közel négy évvel ezelőtt alakult Magyar Egység Párt elnöke, Szmieskó Zoltán nyilatkozott a Vajdaság Mának a koalícióról, a...
2016. ÁPRILIS 4.
[ 22:36 ]
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt kezdeményezésére ültek egy asztalhoz a vajdasági magyar pártok. A tárgyalások eredménye az lett, hogy három párt (VMDP, VMSZ, Magyar Egység Párt) közös fellépéssel képviseli a vajdasági magyarok érdekeit a közelgő választásokon. - Egyedül ilyen módon lehet eredményre számítani?- A...
2016. MÁRCIUS 27.
[ 10:33 ]
Választási interjúk - 2016 rovatunkban a kampány során megszólaltatjuk a szerbiai és a vajdasági parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon induló vajdasági magyar politikai szervezetek vezetőit. Az alábbiakban Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével készült interjút közöljük, amely közvetlenül a VMSZ tartományi...
2016. MÁRCIUS 24.
[ 1:00 ]
Beolvasás folyamatban