Választási interjúk - 2016
Választások 2016: Mit kínálnak a pártok Szerbiának?
Merész ígéretek, nagyratörő programok, elfeledett valóság
Betűméret:             

Április 24-én Szerbiában parlamenti választásokat tartanak, ugyanazon a napon tartományi és önkormányzati szinten is megmérettetnek a pártok és koalíciók, illetve programaik. Mivel nincs lehetőségünk valamennyi párt- és listavezetőt meginterjúvolni, a nyilatkoztaikból, ismertetett programaikból készítettünk egy-egy rövid összeállítást. A fontosabb pártokat vettük sorra, azokat, amelyeknek önállóan vagy koalícióban esélyük lehet bejutni a törvényhozásba. Ez az összefoglaló is, mint az ebben a rovatban megjelenő interjúk, a szavazati joggal rendelkező olvasóink segítségére vannak, hogy több információ birtokában dönthessék el, kit tartanak érdemesnek szavazatukra, s ki az, akinek semmiképpen sem adnák voksukat. Mi csak arra biztatjuk minden kedves olvasónkat, hogy menjen el szavazni, s válassza ki saját maga és a közösségünk számára is a leginkább megfelelőt.

Az összeállítást Penovác Sára készítette.

Ahogy egyre inkább közeledik a választások időpontja, a jelöltek is mind intenzívebben kampányolnak, s javában folyik a politikai csatározás. A felsorakoztatott politikai pártok és koalíciók egyik fele támogatja az EU-csatlakozást, a jobboldali pártok, mint a Dveri, az SRS és a DSS pedig oroszbarát politikát folytatnak. Az ellenzék azzal vádolja a jelenlegi kormányt, hogy hamis ígéreteket tett, nem végzi rendesen a munkáját, a miniszterelnök pedig hazudik. Vučić minderre azzal vág vissza, hogy az ellenzéknek nincsenek tervei, politikájuk csak az ő szapulásában merül ki.


Vučić: Nem a gyűlölködőkkel, hanem a néppel akarunk foglalkozni

A miniszterelnök kampánya során főleg azt hangoztatja, hogy Szerbia nem fogja elfelejteni a múltban szerzett sérelmeket, de nem az ország múltjával, hanem a jövőjével kell foglalkozni. Ezen jövő alatt pedig az Európai Uniót érti, ugyanakkor Oroszországgal is jó viszonyt kíván ápolni.

Szavai szerint a közelgő választásokon a polgároknak arról kell dönteniük, hogy a fosztogató privatizációk és az elszigeteltség jellemezte múltat, vagy az SNS által kínált világos és egyértelmű jövőt választják-e. Véleménye szerint ellenfelei politikája abban merül ki, hogy őt sértegetik, velük pedig nem kötnek kompromisszumot, mert a néppel akarnak foglalkozni.

Szerinte a legnehezebben Szerbia már túl van, jó úton halad, s két év múlva egy sokkal sikeresebb ország lesz, ehhez viszont egy erős kormányra van szükség, mert csak az tudja jó útra terelni az országot a polgárok támogatásával.

Vučić szerint fontos, hogy Szerbiának a világban tekintélye legyen és tiszteljék, hogy megőrizze a méltóságát, ugyanakkor fontos megőrizni Koszovót, megvédeni a boszniai Szerb Köztársaságot, s az országnak kötelessége jó viszonyt ápolni a nagyhatalmakkal, úgy keleten, mind nyugaton, mert „csak így vonzhatjuk be a befektetőket és teremthetünk új munkahelyeket”.

Vučić egyébként is nagy ütőkártyának tartja kampánya során a külföldi beruházókat, hiszen nem győzi hangoztatni, hogy bevonzásuk által hány munkahelyet teremtettek már, s mennyit fognak még a jövőben. Újvidéki kampányrendezvényén is felhívta rá a figyelmet, hogy hamarosan két új gyár nyílik a városban, ahol ötezer ember jut majd munkához.


Dačić: Szerbia erős, biztonságos és társadalmilag igazságos ország legyen

Az Ivica Dačić vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) ismét Dragan Marković Palma Egységes Szerbiájával (JS) koalícióban lép fel a választásokon. Dačić ígérete szerint ez a koalíció mindig az esélyegyenlőségért és a társadalmi igazságosságért fog síkra szállni.

„Az a küldetésünk, hogy Szerbia erős, biztonságos és társadalmilag igazságos ország legyen. Ezért fontos az SPS országunk jövőjét illetően” – hangsúlyozta Dačić a koalíció újvidéki kampánygyűlésén.

„Ma is, amikor Szerbiában nehéz az élet, amikor az ország szegény, az a dolgunk, hogy küzdjünk egy olyan országért, amelyben az igazságosság lehetséges. Ez pedig csak egy gazdag és erős országban lehet. Ezért foglalkoztunk az elmúlt négy évben Szerbia felerősítésével, azzal, hogy kihúzzúk a sárból és talpra állítsuk” – üzente a szocialisták első embere, aki számos alkalommal hangoztatja, hogy bármilyen eredmény is születik, a választások után se ő, se pártja nem tervezi lecserélni partnereit, és szívesen folytatná az elkezdett együttműködést a Szerb Haladó Párttal és Aleksandar Vučićtyal, hiszen 2012-ben a világos program és az azonos politikai célok miatt döntöttek a közös munka mellett. „Reformokat akarunk, biztos lépéseket tenni Európa irányába, s a megkezdett munkát be akarjuk fejezni” – közölte.


Palma: Az SPS – JS-koalíció nélkül egyetlen külföldi beruházó se lenne Szerbiában

Dragan Marković Palma úgy gondolja, pártja, az Egységes Szerbia (JS) és a Szerbiai Szocialista Párt koalíciója jelentős eredményeket tudhat maga mögött, s véleménye szerint, ha 2008-ban nekik köszönhetően nem alakult volna meg az Európa-barát kormány, Szerbia tíz évvel visszamaradottabb lenne, s nem lennének külföldi beruházók és gyárak se, mint amilyen a Fiat.

„Azt akarom, hogy minden szerbiai községnek több lakosa legyen a következő népszámlálás alkalmával. Ez politikánk fő célja, valamint az, hogy a terhes nők és a kismamák különleges státust élvezzenek társadalmunkban, függetlenül attól, hogy munkaviszonyban vannak vagy sem” – üzente a JS első embere.

Szerinte a helyi önkormányzatoknak segíteniük kellene a földműveseknek, valamint minden polgár számára biztosítani kell az egészségvédelemhez való jogot, függetlenül attól, hogy van-e lehitelesített egészségügyi könyvecskéjük vagy nincs.


Pajtić: A mostani választások Szerbia utolsó esélye

Bojan Pajtić tartományi kormányfő, a Demokrata Párt (DS) elnöke, az Igazságos Szerbiáért – Demokrata Párt listavezetője bizakodó, mivel szerinte a Szerb Haladó Pártot a választópolgárok egynegyede támogatja csak. Ha több mint kétharmaduk elmegy voksolni, akkor a jelenlegi kormányfőt nem választják meg újra, véli.

A DS koalíciós partnere az Új Párt (Zoran Živković), az Együtt Szerbiáért (Dušan Petrović), a Vajdasági Horvátok Demokratikus Közössége (Tomislav Žigmanov), az Együtt Šumadijáért (Veroljub Stevanović) és a Kraijánért élek (Boško Ničić) mozgalom.

Bojan Pajtić kampánya során előszeretettel bírálja a jelenlegi miniszterelnököt, mert véleménye szerint a mostani hatalom csak „hazugságokra, csalásokra, tudatlanságra és a polgárok kifosztására épül”, a fiatalok elvándorolnak az országból, mert egyre nagyobb a szegénység. Ezért is fontos szerinte egy igazságos Szerbia mellett elköteleződni.

Pajtić a Politika napilapnak adott interjúban elismeri a demokraták múltbéli hibáit, s leszögezi, a DS pontosan tudja, mennyivel tartozik a polgároknak. Ígérete szerint, ha hatalomra jutnak, törlesztik ezt a tartozást. Szerinte a közelgő választások az utolsó vonatot jelenti egy igazságos Szerbia számára.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, az első dolog, amit a DS megtenne, ha hatalomra jutna, hogy megemeli a fizetéseket és a nyugdíjakat, mert a régióban itt a legsiralmasabb a helyzet e téren. Továbbá a DS minden titkos szerződést napvilágra hozna, s megsemmisítené a polgárok érdekére negatívan ható megállapodásokat, vagyis azokat, amelyekkel szerinte a jelenlegi vezetés 900 milliárd dinárral megrövidítette a polgárokat.


Šešelj: Kizárólag az Oroszországgal való együttműködés felel meg az országnak

Ahogy azt az elemzők a hágai Nemzetközi Törvényszék felmentő ítélete után megjósolták, a Szerb Radikális Párt (SRS) és vezére, Vojislav Šešelj népszerűsége a polgárok körében megugrott, így a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a haladók és az SPS – JS-koalíció után a radikálisokat támogatják a legtöbben (7,8 százalék).

Šešelj szerint a mai szerbiai politikai színtér „rendkívül leegyszerűsített”, mert minden olyan politikai szereplő, aki Szerbiát az EU-ban és a NATO-ban szeretné látni, egy oldalon áll. A Szerb Radikális Párt erőteljesen ellenzi az európai integrációt, s az Oroszországgal való integrációt szorgalmazza.

Véleménye szerint egyedül a radikálisok törődnek a polgárok érdekeivel, s ők soha nem engednék meg, hogy külföldi állampolgároknak adják el a földeket.

Šešelj elégtelennek tartja a jelenlegi kormány gazdaságpolitikáját, amely szerinte a külföldi cégek támogatásán alapul. Szerinte az ország számára kizárólag az felelne meg, ha intenzíven együttműködne Oroszországgal, mert minden szerbiai terméket értékesíteni lehet az orosz piacon, ezért kell ösztönözni a kivitelt. Egyben kritizálja is a kormányt, hogy nem növelte meg az orosz piacra történő exportot azután, hogy Oroszország szankciókat vezetett be az EU-tagállamokkal szemben.


Čanak: Vajdaság hatáskörét világosan meg kell határozni

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV), amely köztársasági szinten az LDP-vel és az SDS-szel alkot koalíciót, kampányának középpontjában a földművesek állnak, s Nenad Čanak LSV-elnök véleménye szerint a legnagyobb probléma, amivel a mezőgazdasági termelők az elmúlt tíz évben szembesültek, a támogatások csökkentése volt, valamint az állami földek bérbevételének ellehetetlenítése. Úgy véli, a vajdasági földek a legtermékenyebbek közé tartoznak Európában, s ezért nem szabad elherdálni őket úgy, hogy külföldi befektetőknek adják ki harminc évre.

A liga tartományi szinten a hagyományokhoz híven önállóan indul a választásokon, amit Čanak azzal magyaráz, hogy itt elsősorban Vajdaság Szerbián belüli helyzete a kérdés, amelyet az LSV másképpen lát, mint a többiek.

Véleménye szerint Vajdaság hatáskörét világosan meg kell határozni, s az alkotmány által kell garantálni.

„Bárki is akarja, hogy együttműködjünk, egyértelmű garanciát kell adnia arra vonatkozóan, hogy az alkotmányban Vajdaság regionális politikai egységként lesz definiálva” – üzente Čanak.


Tadić: Van tervünk a jobb jövő megvalósítására

A Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt (SDS) köztársasági szinten az LDP-vel és az LSV-vel áll rajthoz. Véleménye szerint nem az a lényeges, hogy valami újat, hanem, hogy becsületes politikát kínáljanak, s van tervük a jobb jövő megvalósítására vonatkozóan.

Véleménye szerint Aleksandar Vučić és ő továbbra is két különböző térfélen áll, de ez most nem ideológiai különbséget takar, hiszen mindketten Európába vinnék az országot, hanem a kérdés az, hogy hogyan valósítanák meg az eltervezett célokat.

A Večernje novostinak adott interjúban azt mondja, listájuk konkrét megoldásokat és egyedülálló tapasztalatot kínál. Vajdaságról szólva elmondta, elnöki mandátuma során tettek a legtöbbet a tartomány autonómiájáért Szerbia modernkori történelmében, azonban szükség van hatásköreinek további erősítésére, meg kell hozni az alacsonyabb hatalmi szintek pénzeléséről szóló törvényt is, amellyel Vajdaság pénzügyi autonómiáját is szabályoznák.


Jovanović: A cél, hogy erős alternatívát teremtsünk Vučić ellenében

A Liberális Demokrata Párt (LDP) köztársasági szinten az LSV-vel és az SDS-szel közösen állított listát, s elnöke, Čedomir Jovanović szerint a koalíció célja az, hogy erős alternatívát képezzen Vučićtyal szemben.

„Rendet, illemet, tiszteletet kell teremteni a mindennapi politikai életben. Mindent másként kell csinálni Szerbiában, az európai integrációt, a reformokat, az intézmények kiépítését” – üzente Jovanović.

Véleménye szerint először is rendet kell teremteni az országban, mert Szerbia így nem haladhat semerre. „Demokráciára van szükség, s nem abszolút hatalomra, amely az elmúlt négy évben volt” - mondta.

Elmondása szerint a cél az, hogy az emberek munkához jussanak, tárgyalni kell a fiatalokkal, s távlatokat nyitni előttük, s olyan rendszert teremteni, amelyben az idősek méltóságteljesen élhetnek.


Rašković Ivić: A terv az Oroszországgal való együttműködés és a gazdasági patriotizmus

A Szerbiai Demokrata Párt (DSS) a Dverivel együtt indul a választásokon, s Sanda Rašković Ivić, a párt elnöke azt mondja, koalíciójuk teljesen különbözik a szerbiai politikai színtér szereplőitől, tehát a hatalmon lévőktől és az ellenzéktől is.

A DSS – Dveri koalíció ellenzi az uniós és a NATO-csatlakozást, meg akarja óvni a szerb alkotmányt és Koszovót, de ami Rašković Ivić szerint újdonságnak számít gazdasági terveik között, az az Oroszországra való támaszkodás és a gazdasági patriotizmus.

Szorgalmazzák egy olyan iroda megalakítását, amely az Oroszországgal történő együttműködéssel foglalkozik, gazdasági patriotizmus alatt pedig azt értik, hogy a hazai termelőket, mezőgazdászokat és vállalkozókat kell támogatni. Hozzátette, koalíciójuk ellenzi a Telekom, a Szerbiai Villanygazdaság és a gyógyfürdők eladását.


Obradović: Az oroszok soha nem hátráltattak minket

Boško Obradović, a Dveri elnöke úgy véli, Szerbia számára az lenne a legjobb, ha Oroszország felé fordulna, mert „másokkal ellentétben az oroszok soha nem hátráltattak minket”. Hozzáteszi, a Dverinek nincs ellenvetése Európával szemben, hiszen a szerb is európai nemzet.

„Nem akarunk az Európai Unió tagja lenni, de szeretnénk együttműködni vele” – szögezte le.

Véleménye szerint „meg kell változtatni a mostani hatalom katasztrofális politikáját”.

„Mindent másként csinálnánk. Visszaállítanánk a vámot a külföldi áru behozatala során, a külföldi vállalatok támogatása helyett a hazai termelésbe és mezőgazdaságba fektetnénk be, valamint segítenénk a családoknak, akik szeretnének visszatérni falura” – magyarázta a Dveri – DSS koalíció terveit Obradović.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt közösen képviseli a közelgő választásokon a vajdasági magyarság érdekeit. A közel négy évvel ezelőtt alakult Magyar Egység Párt elnöke, Szmieskó Zoltán nyilatkozott a Vajdaság Mának a koalícióról, a...
2016. ÁPRILIS 4.
[ 22:36 ]
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt kezdeményezésére ültek egy asztalhoz a vajdasági magyar pártok. A tárgyalások eredménye az lett, hogy három párt (VMDP, VMSZ, Magyar Egység Párt) közös fellépéssel képviseli a vajdasági magyarok érdekeit a közelgő választásokon. - Egyedül ilyen módon lehet eredményre számítani?- A...
2016. MÁRCIUS 27.
[ 10:33 ]
Választási interjúk - 2016 rovatunkban a kampány során megszólaltatjuk a szerbiai és a vajdasági parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon induló vajdasági magyar politikai szervezetek vezetőit. Az alábbiakban Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével készült interjút közöljük, amely közvetlenül a VMSZ tartományi...
2016. MÁRCIUS 24.
[ 1:00 ]
Beolvasás folyamatban