Szerbia
Mladić hétfőn vagy kedden Hágában lesz?
Betűméret:             
Valószínűleg hétfőn vagy kedden adják ki Ratko Mladićot a szerb hatóságok a Nemzetközi Törvényszéknek (NT) - közölte vasárnap Mehmet Güney, a hágai székhelyű bíróság elnökhelyettese.
Az Anadolu hírügynökségnek nyilatkozva Güney azt mondta, hogy a srebrenicai népirtással és Szarajevó lövetésével vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnok vélhetően hétfőn vagy kedden érkezik Hágába, és a nemzetközi joggal összhangban azonnal megjelenik a bíróság előtt. Azután szállítják Hágába, hogy lezajlottak a kiadatással kapcsolatos orvosi, adminisztratív és pénzügyi eljárások. Güney szerint Mladić pere másfél-két évet vehet igénybe, attól függően, hogy mennyi időt vesz igénybe a szükséges dokumentumok és bizonyítékok beszerzése.
Boris Tadić szerb elnök szombaton a BBC-nek adott interjújában megerősítette: a csütörtökön elfogott Mladićot kiadják Hágának, annak ellenére, hogy az extábornok családja fellebbezett a pénteki döntés ellen.
Bruno Vekarić, a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb különleges ügyész helyettese megerősítette, hogy a háromtagú bíróság várhatóan kedden dönt a fellebbezés ügyében. A The New York Times című amerikai napilap vasárnapi internetes kiadásában megjelent interjúban Vekarić azt mondja, hogy Mladić "viszonylag" jó egészségnek örvend, tisztában van azzal, mi zajlik körülötte, bőbeszédű, érzelmes, és kifakad, amikor a gyerekeiről beszél.
"Mindent ért, és mindenről beszél" - mondja Vekarić, akinek az a benyomása, hogy semmilyen akadálya nincsen a per lefolytatásának. Mladić rokonai azért túlozzák el egészségi problémáit, hogy késleltessék kiadatását.
"A védelem stratégiája az, hogy ő (Mladić) beteg. Ez nem igaz" - mondta Vekarić. Hozzátette, hogy a biztonsági erők titokban szállítják majd Mladićot Hágába, elkerülendő a demonstrációkat vagy az erőszakcselekményeket.
Vekarić szerint a bírósági kihallgatáson Mladić nem ejtett szót Srebrenicáról. Első szava azt volt, hogy "semmi baja a horvátokkal és muzulmánokkal", s hogy "szörnyű idők jártak akkoriban". Az ügyész szerint Mladić azt mondta neki: soha nem ölt meg senkit, de felelősségre kell vonni mindenkit, aki gyilkolt.
(MTI/AFP/Tanjug/ITAR-TASZSZ)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Áldott ünnepeket - illusztráció
2024. MÁJUS 5.
[ 10:26 ]
Ma ünneplik az ortodox húsvétot - illusztráció
2024. MÁJUS 5.
[ 8:24 ]
A pravoszláv hívők ma ünneplik a nagyszombatot. Ebből az alkalomból sorra fejezték ki húsvéti jókívánságaikat a szerbiai és vajdasági politikusok. Aleksandar Vučić államfő gratulált Porfirije szerb pátriárkának, a papságnak és a szerzeteseknek, valamint minden pravoszláv hívőnek, aki a Julián-naptár szerint...
2024. MÁJUS 4.
[ 18:46 ]
Szerbia 2018 és 2023 között Szerbia, a nehéz globális helyzet ellenére, Európa öt leggyorsabban növekvő gazdaságának egyike volt, jelentette ki ma Siniša Mali pénzügyminiszter. Bejelentette, hogy 2025 végére az átlagbér 1000 euró lesz, míg az átlagnyugdíj 2027 végére eléri a 650 eurót. A tárcavezető a Prva...
2024. MÁJUS 4.
[ 11:52 ]
A Mladenovac és Smederevo környéki falvakban, Dubonán és Malo Orašjén egy éve történt tömeggyilkosságra emlékezik ma Szerbia. A vérengzésben kilenc ember halt meg, 12 pedig megsebesült. Az elkövető, Uroš Blažić előzetesben várja a tárgyalást. Tavaly május 4-én a késő esti órákban Malo Orašje faluban kezdett...
2024. MÁJUS 4.
[ 11:05 ]
Beolvasás folyamatban