Izbor iz sadržaja na srpskom
Samo 44 mađarskih prvačića u Zapadnoj Bačkoj
Betűméret:             

U 8 osnovnih škola u kojima postoji nastava na mađarskom jeziku u Zapadnoj Bačkoj registrovano je 44 dece koja školovanje žele započeti na mađarskom - izvestila je dopisnica "vajdašag ma" iz Sombora.

U gradu Somboru je registrovano dvoje, u Svilojevu takođe, u Doroslovu šestoro, u Telečki sedmoro, u mestu Svetozar Miletić sedmoro (lane desetoro), u Bezdanu devetoro, u Kupusini šestoro, a u Bogojevu petoro.

Žužana F. Cirkl skreće pažnju na to da u Somboru postoji gimnazijsko odeljenje na mađarksom jeziku (opšti smer), smer za opravku računara u tehničkoj srednjoj školi, kao i trogodišnji kuvarski smer i trećegodišnji smer u tehničkoj školi i postavlja pitanje dokle se to sve može održati sa 44 prvaka?

Ona dodaje da i političari i civilna sfera čine sve, uz gotovo isključivu podršku matične zemlje, ali da se ni to nije pokazalo dovoljnim za održanje mađarstva u Zapadnoj Bačkoj.

U samom Somboru je pre sedamdesetak godina bilo više od stotinu mađarskih prvaka, a prošle godine - po prvi put - nijedan. Do pre dvadesetak godina je standardno bilo više od deset mađarskih prvaka u tom gradu, a pre 21 godinu je taj broj spao na formalno pet, a praktično četiti, jer je peti otišao u Zadar. Nakon toga je praznik bio saznanje da prvačića ima više od deset. Sve do prošle godine.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban