Tudomány
Kiszámították a londoni Stegosaurus-csontváz testtömegét
Betűméret:             

Egy kutatócsoport felderítette a világ legteljesebb Stegosaurusának testtömegét, mely arról árulkodik, a fiatal egyed akkora lehetett, mint egy kisebbfajta rinocérosz.

A Stegosaurus az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz a gerincoszlopát övező hegyes, csontos lemezek révén.

A Londoni Természettudományi Múzeum nemrégiben tett szert egy 80 százalékban ép maradványra, amelynek alapján kiszámította, hogy életében az állat mintegy 1,6 tonnát nyomhatott. Körülbelül akkora volt tehát, mint egy kisebbfajta rinocérosz. A Sophie névre keresztelt csontváz egyébként csupán hat- vagy hétéves lehetett halála pillanatában. Ha megérte volna a felnőttkort, testtömege figyelemre méltóan megnőtt volna.

Egy állat testtömegének feltérképezése kulcsfontosságú más információk megismeréséhez. Charlotte Brassey, a múzeum paleontológusa és a Biology Letters folyóiratban megjelent vizsgálat vezetője elmondta, ha szeretnénk kideríteni, milyen gyorsan tud futni egy adott állat, ismernünk kell testtömegét; ha anyagcseréjét is szemügyre vennénk, ahhoz szintén szükségünk van a tömegadatokra. Elmondása szerint most azt tervezik, hogy izmokkal látják el számítógépes modelljüket, ezáltal némi fogalmat alkothatnak majd a mozgásáról is.

A 150 millió éves Stegosaurus stenops 2013-ban került a londoni gyűjteménybe, és 2014 decemberében a híres múzeum egyik főbejáratánál állították ki. Ezt megelőzően beszkennelték mind a 360 csontot, ami létfontosságú volt testtömegének meghatározásához.

Hagyományos módon a kutatók a combcsont és a felkarcsont kerülete alapján becsülik meg egy állat testtömegét. A modern fajoknál ez a kapcsolat jól megalapozott, és különösen hasznos a kihalt állatoknál, amikor csak néhány csont marad fenn.

Brassey ismertetése szerint Sophie kivételes, hiszen szinte teljesen ép. Hozzátette, tavaly digitalizálták egész csontvázát, és 3D-s modelleket készítettek belőle. Ezeket importálják egy, a mérnökök által is használt CAD-rendszerbe (Computer Aided Design), majd nagyon egyszerű formákkal borítják be körvonalait, ilyen módon próbálják meg felmérni testtömegét.

Mindennek során olyan becsült értékre jutnak, amely jól megfér a hagyományos módszer eredményével, figyelembe véve Sophie viszonylag fiatal korát. A washingtoni Smitshonian Múzeum rendelkezik egy kifejlett egyed maradványaival, amelynek testsúlya meghaladja a három tonnát.

A múzeum csapata tovább vizsgálja Sophie-t, felfedezéseit az elkövetkező években teszi majd közzé. Az egyik kulcskérdés természetesen a csontos lemezek funkcióját érinti, amelyek egy kivételével mind megőrződtek Sophie-nál. Egyes kutatók azt gyanítják, talán hasznos védelmi rendszert képeztek, míg mások szerint egyfajta radiátorként funkcionáltak, meggátolták, hogy az állat teste túlhevüljön. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban