Tükör
Újabb négypárti egyeztetést lát szükségesnek Ágoston
Levél Pásztor Istvánhoz
Betűméret:             
Újabb négypárti egyeztetést javasol Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének írt levelében. A megbeszélés témája a javaslat szerint a kisebbségi választói névjegyzék lenne. Az alábbiakban ismertetjük a levelet.
Tisztelt Elnök Úr!
Feltételezem, hogy Ön is értesült róla, hogy a szerb hatalom kisebbségi ügyekben zajló manipulációja immár a nemzetközi politikai színtéren folytatódik. Miközben itthon Petar Lađević, Koštunica kisebbségi megbízottja a Magyar Szóban, majd a Hét Napban nem kevesebbet állít, minthogy a négy vajdasági magyar párt magyar választói névjegyzékre vonatkozó követelése rasszista megnyilvánulás, addig a nemzetközi politikai színtéren demokratikus hajlandóságát, s a kisebbségek iránti nagylelkűségét igyekszik bebizonyítani.
A szerb hatalom módszerei nem változnak. Sajnos az elnéző budapesti kormányzati magatartás sem. Az egészben csak az a jó, hogy vajdasági magyar tisztségviselő a nemzetközi elfogadtatás folyamatában ezúttal nem vesz részt. Jó továbbá az is, hogy a magyarországi ET és EP képviselők fokozott figyelemmel és jelentős politikai aktivitással kísérik a szerb lépéseket.
Ön is tudja:
Persze, hogy ideges a szerb hatalom! Attól fél, hogy nem kerülheti el Horvátország sorsát. Nevezetesen, hogy végül be kell vezetnie a kisebbségi választói névjegyzéket. S akkor lemondhat a nemzeti tanácsokról szóló törvénytervezetében már rögzített elképzeléséről. S az abban körvonalazott szerb hatalmi kézivezérlésre alkalmas „kisebbségvédelmi mechanizmusról”, melynek lényege az elektori választási szisztéma.
Engedje meg, Elnök Úr, hogy emlékeztessem: ez év május 24-én közösen írtunk dr. Göncz Kingának a Magyar Köztársaság külügyminiszterének. Levelünkben a többi között ez állt:
„Igyekeztünk utánajárni, de ma sem tudjuk, létezik-e valójában az elektori választások gyakorlatát helyben hagyó, mérvadó ET szakvélemény, ahogy azt Lađević állítja. Ha mégis van ilyen, akkor fel kell tennünk a kérdést, tud-e erről az Európa Tanács magyar küldöttsége?
Miniszterasszonyt arra kérjük, hogy amennyiben ez lehetséges kérje be a szükséges információkat. Ha valójában nincs ET támogatási nyilatkozat, vagy dokumentum, azt megfelelő formában közzé kellene tenni, hiszen a politikai tisztánlátás ebben az ügyben is fontos. Ha viszont az ET, vagy valamelyik szerve megadta volna a támogatást az elektoriális választási modellhez, azt is nyilvánosságra kellene hozni.
De, ez a vajdasági magyarság szempontjából most már nem elég. Arra lenne szükség, hogy a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, ismét csak megfelelő formában, kieszközölje ennek a támogató megnyilvánulásnak a visszavonását, de legalább az újraértékelését.”
A miniszter asszonytól tudtommal nyilvános, a politikai eligazodásra alkalmas felelet nem érkezett.
Igaz, a magyar ET és EP képviselők nemes igyekezettel kérdezősködnek, s valóban mindent megtesznek, hogy az igencsak szűkös tevékenységi keretben mégis jussanak valamire. Sajnos, többet nem tehetnek, mert nincs hivatkozási alap. Nem áll rendelkezésükre a magyar kormány és a magyar diplomácia világos, határozott utasítása legalább két kérdésben.
Az egyik, hogy a magyar kormány is síkraszáll a kisebbségi választói névjegyzékek s a demokratikus, közvetlen választásokon alapuló „kisebbségvédelmi mechanizmus” létrehozataláért. A másik pedig, hogy a vajdasági magyarság időszerű gondjaira vonatkozóan prezentálni tudja a területi elhatárolódást nem követelő, nemzeti alapú autonómia minimális ismérveit.
Tisztelt Elnök Úr!
Önnek nem kell hangsúlyoznom, hogy az idő sürget. Javaslatom az, hogy még ezen a héten tartsunk négypárti találkozót, hogy e két kérdésben világossá tehessük álláspontunkat. S hogy azt, négypárti közvetlen megkereséssel juttassuk el a Magyar Köztársaság külügyminiszterének. Cselekedjünk, amíg nem késő!
Abban a reményben, hogy az alapvető politikai realitások megítélése tekintetében ma már nincs közöttünk különbség, válaszát várva, tisztelettel:
Ágoston András
Temerin, 2007. július 15.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban