Tükör
Putyin lesz a díszvendége a Belgrád felszabadításának évfordulóján tartandó katonai parádénak
Betűméret:             

Az Európai Unió neheztelése ellenére Szerbia az orosz elnököt hívta meg a Belgrád felszabadításának 70. évfordulója alkalmából szervezett csütörtöki ünnepségre, ahol Vlagyimir Putyin beszédet is mond.

A szerb sajtó kedden nagy teret szentelt azoknak a Brüsszelből kapott üzeneteknek, amelyek szerint Szerbia uniós tagjelöltként elkötelezte magát amellett, hogy külpolitikáját összehangolja az unióéval, ezért remélik, hogy a szerb politikusok Putyin látogatásakor is megerősítik majd uniós elkötelezettségüket. Az Európai Bizottság a Szerbiáról szóló múlt heti országjelentésében is a külpolitika harmonizációjára hívta fel a figyelmet.

Szerbia az ukrán válság novemberi kitörése óta igyekszik semleges maradni, és nem választani a Kelet és a Nyugat között. A hidegháború idején a titói Jugoszlávia számára ez a stratégia működőképesnek bizonyult, a mostani szerb vezetés azonban nem biztos, hogy hosszú távon fenn tudja tartani neutralitását.

Vučić ugyan többször is kijelentette, hogy Szerbia tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, a történelmi szerb-orosz barátságra hivatkozva mégsem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben. Szerbián kívül ezt minden uniós tagjelölt ország megtette.

Míg Putyin az EU-ban nemkívánatos személynek számít, Belgrád tárt karokkal fogadja, sőt Tomislav Nikolić elnök a legmagasabb szerb kitüntetést, a Szerb Köztársaság Ezüst Érdemrendjét adományozza az orosz elnöknek. Ezt korábban Ivan Gasparovič volt szlovák, Karolosz Papuliasz görög, Traian Basescu román, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Viktor Janukovics volt ukrán és Hugo Chávez egykori venezuelai elnök kapta meg.

A kitüntetésnél azonban van, ami jobban jelzi, hogy mekkora jelentősége van Putyin látogatásának: a Belgrád felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádét az orosz elnök sűrű programja miatt a tervezettnél négy nappal korábban tartják meg. Putyin ugyanis a milánói Ázsia-Európa Találkozóra menet áll meg a szerb fővárosban, ahol beszédet mond a katonai parádén és megbeszéléseket folytat a vezető politikusokkal.

Az előzetes bejelentések szerint Putyin tárgyal Tomislav Nikolić szerb elnökkel és Aleksandar Vučić miniszterelnökkel. A témák között egyebek mellett a Déli Áramlat gázvezeték építése, a szerb vasúthálózat korszerűsítése, orosz befektetési lehetőségek keresése - főleg a zöldség-, a gyümölcs- és a húsfeldolgozás területén -, valamint az Oroszországba vámmentesen szállított termékek listájának bővítése szerepel. A szerb fél például szeretné, ha néhány ezer Fiat gépjárművet is vámmentesen tudna Oroszországba szállítani. A 2000-ben megkötött szabad-kereskedelmi megállapodás értelmében a szerb termékek mintegy 95 százaléka vámmentesen szállítható Oroszországba, a gépjárművek azonban nem tartoznak ebbe a kategóriába.

A Kelet és a Nyugat közötti választás a gazdasági mutatókat vizsgálva még egyszerűnek tűnik. 2007 és 2013 között Szerbia 32,6 milliárd euró értékben exportált árut az EU-ba, míg Oroszországba csupán 4,2 milliárd euró értékben. Az említett időszakban az unióból 9,2 milliárd eurónyi közvetlen befektetés érkezett a 7,3 milliós országba, míg Oroszország 2,5 milliárd eurót fektetett be Szerbiában.

Oroszország azonban fontos stratégiai partnere Belgrádnak Koszovóval szemben. Pristina 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit a világ több mint 100 országa már elismer, de Szerbia és Oroszország például nem tartja önálló államnak Koszovót. Moszkva vétója miatt pedig Koszovó nem lehet tagja az Egyesült Nemzetek Szervezetének sem. Emellett Szerbia azért sem fordíthat hátat Oroszországnak, mert Moszkva jóindulatától függ az ország gázellátásának biztonsága.

Oroszország - nem minden megfontolás nélkül - az utóbbi egy évben több százmillió eurós támogatást és hitelt adott Szerbiának. Segítette a májusi pusztító árvizek idején és azt követően, 800 millió dolláros hitelt hagyott jóvá az ország vasúthálózatának fejlesztésére, további 500 milliós hitelt a költségvetési hiány pótlására és 30 millió eurót adott a belgrádi Szent Száva-templom építésének befejezésére.

Putyin a támogatásoktól függetlenül is népszerű Szerbiában. A Faktor plus közvélemény-kutató felmérése szerint a megkérdezettek kétharmada támogatja az orosz elnök belgrádi látogatását.

Az orosz elnököt belgrádi tartózkodása idején az orosz titkosszolgálat 150 tagja védi majd. Ők már meg is érkeztek a szerb fővárosba, hogy időben biztosítani tudják a terepet. Emellett Putyin húszfős személyes testőrsége, valamint 80 szerb mesterlövész látja el az orosz politikus védelmét. Csütörtökön lezárják azokat az utcákat, amelyeken az orosz elnök áthalad, illetve a katonai parádé útvonalán álló házak lakóinak megtiltották, hogy az erkélyen tartózkodjanak a felvonulás ideje alatt. Az orosz elnök 150 fős kísérettel érkezik, illetve 70 újságíró is elkíséri.

Markovics Annamária (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban