Vajdaság
Tüntettek az újvidéki egyetemisták
Betűméret:             

Az Újvidéki Egyetem hallgatóinak egy része elégedetlen azzal, ahogy a karok viszonyulnak az egyetemisták státuszához, ezért tüntetést szerveztek és azt kérték, hogy függesszék fel a külön költségek megfizettettését, ami szerintük törvényellenes.

Miloš Spasić néhány napja diplomázott a Műszaki Tudományok Karán 10-es átlaggal. Azért vett részt a tüntetésen, hogy támogassa kollégáit, akik szeretnék felhívni a figyelmet azokra a hatalmas külön költségekre, amelyeket az egyetemisták éves szinten fizetnek.

„A diploma kidolgozása, a diplomamunka bejelentése, valamint a mesterképzésre történő beiratkozás költségei mintegy 20 000 dinárt tesznek ki, ami nagyon sok az egyetemi alapképzés befejezésekor”, mondta Miloš Spasić.

„Szerbiában egy munkás átlagos fizetése 26 000 dinár, ami nagyon kevés ahhoz képest, hogy mennyit kérnek a karok”, mondta Stefan Palešćak, az Egyetemista Mozgalom képviselője.

Amikor az Egyetemi Tanács döntése megszületett, nem volt rektora az Újvidéki Egyetemnek, viszont a jelenlegi rektor azt mondta, hogy tudja, mi áll a határozatban, és hangsúlyozta, hogy sem az egyetem, sem a karok nem kaptak pénzt a tavalyi évben a költségeikre.

Elég egy egyetemista hangja is, hogy reagáljon, mondta a tartományi felsőoktatási titkár, aki úgy véli, hogy a karok indokoltan fizettették meg a tavalyi és az idei évben a külön költségeket, mert az állam a karok pénzelésére az eszközök mintegy 54 százalékát fordította.

„Biztos vagyok benne, hogy miután a tartományi kormány törleszti a költségeket, lehetőség lesz a párbeszéden keresztül arra, hogy megoldják az egyetemisták számos problémáját, köztük a külön költségek kifizetését is”, mondta Zoran Milošević, tartományi felsőoktatási titkár.

Lazar Ćosić egyetemista ombudsman az RTV-nek elmondta: támogatja az egyetemistákat, akik a saját jogaikért küzdenek, de feltette a kérdést, hogy mit kapnak azzal, ha megszüntetik az illetékeket, és megemelik a tandíjat, ezért az egyetmistáknak azt ajánlotta, hogy részletesen olvassák át az erre vonatkozó törvényt.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az egészségház napját ünnepelték Topolyán. Dr. Hadzsy János a topolyai egészségház névadója 173 évvel ezelőtt, 1851 áprilisában született. 2005 óta ezen a napon ünneplik az egészségügyi intézmény napját. Dr. Illés Csilla, az intézmény igazgatónője az egészségház udvarában található Hadzsy-szobornál...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 12:27 ]
Topoly község önkormányzata ebben az évben támogatást irányzott elő a költségvetésben a civil szervezeteknek és sportegyesületeknek. Összesen 119 benyújtott projektet támogatnak, a teljes keret 34,4 millió dinárt tesz ki. A kultúra területén 55 projekt, összesen 15,5 millió dináros támogatásban részesül, a...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 11:49 ]
A 2024/2025-ös tanévben újabb 20 jogászhallgató nyerheti el a Magyar Nemzeti Tanács által meghirdetett jogászösztöndíjat, írja a pannonrtv.com. A feltételek nem változtak: azok a gólyák igényelhetik, akik még nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel és első alkalommal iratkoznak be valamelyik Szerbiában működő...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 19:10 ]
Beolvasás folyamatban