Vajdaság
Magyarkanizsa ünnepel
A községnapi ünnepségsorozat ma délben az oromhegyesi Csákó-halmon kezdődött
Betűméret:             

A magyarkanizsai községi önkormányzat 2001-ben építette ki az Oromhegyes melletti Csákó-halmon, az 1686-os I. zentai csata feltételezett helyszínén az emlékhelyet. A csigavonalban felfelé emelkedő emlékhely falára azóta minden évben kikerül egy tábla, amelyen a múlt egy-egy jeles eseményéről esik említés. A táblaavató egyben a községnapi ünnepségsorozat kezdetét is jelzi.

Az idén immár a 15. tábla került kihelyezésre. Mivel az első táblától kezdve az emlékek visszafelé haladnak az időben, az események sorában most jutottunk el a X. századig, amikor a magyarok bevonultak a Kárpát-medencébe. Ennek a szélesebb régió történelmét és fejlődését is meghatározó eseménynek állít emléket a ma felavatott tábla.

Az ünnepi eseményen az önkormányzat vezetői mellett megjelentek a község jelentősebb vállalatainak és intézményeinek képviselői is. Ünnepi beszédet a Községi Tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tagja, Zoran Teslić mondott, aki maga is oromhegyesi lakos.

„Községünk legmagasabb pontján állunk, ahonnan ellátni Zentára és Magyarkanizsára is. Itt vagyunk legközelebb az éghez, itt tudunk teljes nyugalomban és békességben visszagondolni a múltra, ma konkrétan azokra az időkre, amikor őseink bevonultak erre a vidékre, amikor megtörtént a honfoglalás. Minden eddigi emléktáblának nagy jelentősége van, de mivel ez a mai a X. századnak állít emléket, amikor a magyarok gyökeret eresztettek ezen a tájon, a korábbiaknál is nagyobb jelentőséggel bír számunkra, hiszen ha ők nem jöttek volna akkor, mi a mai napon nem állhatnánk itt” mondta a tanácstag.

A Csákó-halmi emlékhelyet nagy becsben tartják az oromhegyesiek, de történelmi jelentésén túl más értelemben is nagyra értékelik, hallottuk Balla Lajos-Lacitól, a helyi közösség elnökétől.

„A falubeliek egy nagyon kellemes, nyugodt pihenőhelyet fedeztek fel az emlékhelyben, ahova gyakran, különösen nyáridőben családostól ki-kilátogatnak. Leheverednek az emlékhely köré, leülnek körbe kanyargó falaira vagy éppen a fafaragó táborban készült díszes padra és gondolkodnak az élet dolgain. Lélekben megpihennek itt. Szeretik ezt a helyet, magukénak vallják és itt adják át, itt mesélik el a fiataloknak azokat a népi hagyományokat és történelmi eseményeket, amelyeket ők maguk is ismernek vagy eleiktől hallottak róluk. Ritkán látható, némileg meglepő ragaszkodása ez az embereknek egy mesterségesen kialakított építményhez, amely minden kétséget kizáróan, nagyon szép helyen van. Éppen ezért szeretnék a falubeliek, ha az önkormányzat a falura bízná az emlékhely kezelését, mert akkor az eddigieknél is jobban odafigyelhetnének rá, parkosítanák, fásítanák, gyepesítenék a környéket, virágokat ültetnének, padokat állítanának fel, hogy az idelátogató valóban egy csodás környezetben találja magát, ha tiszteletét teszi az emlékhelynél” - tárta elénk a helyi közösség elképzeléseit a falu első embere.

Az ünnepi beszéd elhangzása után Erdélyi Violetta, az oromhegyesi Arany János Általános Iskola tanulója lépett fel egy alkalmi szavalattal, majd a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület citerazenekara és asszonykórusa köszöntötte az ünnepet, őket követően pedig a megjelentek megtekintették az újonnan kihelyezett emléktáblát.

A községnapi ünnepségsorozat csütörtökön délután fél 1-kor a községi képviselő-testület díszülésével folytatódik, amelyen átadják a Pro Urbe-díjakat az arra érdemes polgároknak. A pénzdíjjal járó Pro Urbe-érdemérmet az idén Lékó Lajos nyugalmazott magyarkanizsai közgazdásznak ítélték oda. Köszönő oklevelet Losoncz Rezső nyugalmazott magyarkanizsai testnevelő tanár, Rózsa Rózsa nyugalmazott magyarkanizsai mestercukrász, az oromi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont valamint az ugyancsak magyarkanizsai Szent Száva Szerb Amatőr Művelődési Egyesület vehet át.

Délután fél 5-kor a Halász téren a vendéglátók és vendégeik, közöttük a testvérvárosok küldöttségei megkoszorúzzák a város eredetét jelző emlékoszlopot, majd 17 órakor a Dobó Tihamér Képtárban filmvetítéssel egybekötött kiállítás nyílik Lakatos Vince kiskunhalasi származású fotóművész szociofotóiból. A kiállítás utánra tervezett Kié ez az ország? című színházi előadás, amelyet az Udvari Kamaraszínház játszik, betegség és haláleset miatt sajnos elmarad.

A községnapi ünnep részeként pénteken 18 órától a Művészetek Háza nagyszínpadán zenés estre kerül sor. A Kárpát-medencei magyarok zenéje 2016 elnevezésű program keretében Petrás Mária és barátai, a Vujicsity együttes, valamint Bakos Árpád és az Ethnokor lép közönség elé.

Szombaton, ugyancsak 18 órakor a színházban a Tisza Néptáncegyüttes ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A Játéktól a szerelemig című műsor, ami a községnapi rendezvények sorát zárja, igencsak szépnek, élvezetesnek és látványosnak ígérkezik.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke és Nenad Ivanišević tartományi gazdasági titkár ma összesen 7,3 millió dinár értékben adott át szerződést 40 kedvezményezett női vállalkozónak, ebből 6 millió dinárt a beruházásokra és 1,3 millió dinárt a folyó költségekre, közölte a tartományi kormány. A...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:34 ]
Halálosan megfenyegették a közösségi oldalakon Christopher Hill amerikai nagykövetet és Dinko Gruhonjić professzort, miután a nagykövet tegnap ellátogatott az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karára. Amint arról az Autonomija portál beszámolt, a közösségi oldalakon azt írták, hogy „Golyót mindkettőnek” és...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:03 ]
Szerdától Szabadkán egy hétre lezárják a forgalom elől a Rudics utca egy részét. A Matko Vuković utcai körforgalomtól a gimnázium előtti körforgalomig lesz az utca lezárva az ivóvízhálózaton folyó javítási munkálatok miatt. A közelmúltban csőtörés volt az utcában, az egyik fővezeték sérült meg. A kiömlő víz...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 13:53 ]
Beolvasás folyamatban