Vajdaság
Minden akadály elhárult, kezdődhet a Vágta
Május 20-án rajtolnak Zobnaticán a vajdasági versenyzők
Betűméret:             

A héten megkötötték a szerződést a zobnaticai ménesbirtok vezetőségével, ezzel minden akadály elhárult, a jövő hét végén kezdődhet a Vajdasági Vágta – jelentette be Bunford Tivadar, a Nemzeti Vágta szerbiai előfutamának szervezője. Hozzátette: Eddig 22 lovas és 3 kishuszár jelezte részvételi szándékát az V. Vajdasági Vágtán, a települések legkésőbb a május 19-ei orvosi vizsgáig nevezhetik be lovasaikat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-emlékév apropóján még egy futammal bővül az idei vágta. A vigaszfutam győztese az első három helyezettel együtt képviseli majd a vajdasági magyarokat a Hősök terén megrendezésre kerülő szeptemberi lóversenyen.

Az ötödik Vajdasági Vágta május 20-án déli 12 órakor az ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét. A zászlós felvonulást követően 5 előfutamban mérkőznek meg a vajdasági települések lovasai, ezt követi a fiatal csikósok bemutatója, a Kelebiai Ménes díjlovaglóinak látványos parádéja, illetve a St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület produkciója. Majd megkezdődnek az ügetőfutamok, valamint a kettes és négyes fogathajtók szinkronhajtó versenyei. Valamivel 18 óra előtt rajtolnak a kishuszárok, pontban délután hatkor pedig a Budapesti Nemzetközi Vágta előfutama indulóinak szurkolhatunk. Az V. Vajdasági Vágta döntője előtt kerül sor a Szent László Emlékfutamra. A programot a Budapesti Operettszínház művészeinek koncertje zárja este hét órai kezdettel – ismertették a szervezők.

A Szent László Emlékfutam támogatója a magyarországi nemzetpolitikáért felelős államtitkárság. Követve a vajdasági újítást a vigaszfutam ötletét felkarolták a Nemzeti Vágta előfutamainak szervezői is, így más anyaországi és határon túli vágta is megszervezi majd az elődöntők második helyezettjeinek futamát. A szervezők bíznak abban, hogy a Szent László Emlékfutamot minden évben megtarthatják és még több előfutam csatlakozik majd a lovagkirály tiszteletére rendezett programhoz.

Pál Károly a szervezőbizottság nevében reményét fejezte ki, hogy a következő években időben megállapodhatnak a lóversenypálya vezetőségével és akár hosszabb távon is szabályozni tudják az együttműködést. Bunford Tivadar újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az előző években a versenypályát ingyenesen bocsátották a Vajdasági Vágta rendelkezésére a rendezvény étel és italforgalmából, illetve egyéb szolgáltatásaiból befolyt összeg fejében, ebben az évben 3000 eurós díjat szabott meg a Zobnatica részvénytársaság a versenypálya használatáért. A költségeket a szervezőktől és magánadományozóktól származó támogatásból fedezik, illetve törekednek arra, hogy minél alacsonyabban tartsák a nevezési díjakat és ne terheljék rá a kiadásokat a lovasokra és az őket indító településekre – tudtuk meg a Magyar Házban megtartott sajtótájékoztatón.

A szervezők idén is Vajdaság egész területéről ingyenes autóbuszokat indítanak a vágta helyszínére, jelentkezni a Vajdasági Magyar Szövetség irodájában lehet – hangzott el a pénteken megtartott sajtótájékoztatón.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban